Jälkiruokia soiden kultamarjasta – hilla on kesän suurimpia herkkuja - Ihmiset - Aamulehti

Jälkiruokia soiden kultamarjasta – hilla on kesän suurimpia herkkuja

Nopeaan lakkajälkiruokaan tulee Philadelphia-juustoa, vispikermaa ja murustettua kaurakeksiä.

4.6.2017 13:00

Hilla, lakka, valokki, suomuurain, soiden kultamarjalla on monta nimeä. Suomen ehkä halutuin ja kilohinnaltaan toiseksi kallein marja on hintansa väärti, siinä on runsaasti kuitua, flavonoideja, A-vitamiinin esiastetta sekä C- ja E-vitamiinia.

Jokainen löytää mustikat ja puolukat metsästä ja niitä voi poimia melko helposti, mutta suomuuraimet kypsyvät pahimpaan ötökkäaikaan, eikä suolla rämpiminenkään ole monien mieleen. Onnekas saattaa löytää parin neliön alueelta saman tien ämpärillisen marjoja, mutta useimmiten litrankin saamiseksi tarvitaan tuntikausien ponnistelu.

Lakan arvostus näkyy siinäkin, että perinteisiä juhlien jälkiruokia ovat aina olleet lakkakiisseli ja myöhemmin on tarjottu lakkahillon kera kuohukermassa haudutettuja leipäjuustopaloja.

Tyylikäs päivällisen jälkiruoka syntyy, kun ripottelet lasin pohjalle ensin keksimuruja, päälle tuorejuustovaahtoa, sitten lakkahilloa, koristeeksi kermavaahtoa ja lakkoja.

Lakkajäätelökakku valmistuu päiviä etukäteen, säilyy pakastimessa viikkoja ja on helppo nostaa pöydälle vaikka yllätysvieraita varten. Voit tehdä myös lakkajäätelöä. Jos käytät glukoosisiirappia jäätelön valmistuksessa, niin rakenne pysyy pakastamallakin hyvänä, vaikka ei käytössäsi olisi jäätelökonetta. Makea vaihtoehto munakkaalle syntyy mantelijauheesta ja lakoista. Lakkachutney maistuu varsinkin riistan lisukkeena.

Varsinkin ulkomaisia vieraita vaivaavat lakkojen siemenet. Siemenetön hillo syntyy pusertamalla kiehautetut hillat siivilän tai sideharsokankaan läpi ja kiehauttamalla vasta sitten hilloksi sokerin kera.

Hillojen, hienojen jälkiruokien ja leivonnaisten lisäksi lakkaa käytetään muun muassa likööreihin ja jopa kauneudenhoitotuotteiden raaka-aineena.

Lakka-leipäjuusto­piirakka

150 g voita tai margariinia

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

4,5 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

1 dl kuohukermaa

Täyte:

250 g leipäjuustoa

3 dl lakkoja

0,5 dl hienoa sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

2 dl turkkilaista jogurttia

Pohja: Sekoita huoneenlämpöiseen voihin sokerit, jauhot ja leivinjauhe. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi.

Kääri taikina kelmuun ja laita jähmettymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Painele pohja 26-senttisen vuoan pohjalle. Pistele pohjaa haarukalla muutaman kerran ja esipaista kymmenisen minuuttia 180-asteisen uunin alatasolla.

Täyte: Vatkaa pohjan ollessa uunissa munien rakenne rikki, lisää jogurtti ja vaniljasokeri. Sekoita.

Levitä ensin kuutioitu leipäjuusto pohjalle, sitten sokeroidut lakat ja kaada lopuksi muna-jogurttiseos. Paista puolisen tuntia.

Lakkajäätelö

4 munankeltuaista

1 dl hienoa sokeria

3,5 dl kuohukermaa

1 dl glukoosisiirappia

3 dl siemenetöntä lakkahilloa

Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi.

Kiehauta kerma ja glukoosisiirappi. Vatkaa keltuaisvaahto sekaan ja siivilöi. Lisää lakkahillo ja jäähdytä.

Laita seos jäätelökoneeseen tai pakasta seos tiiviissä kulhossa muutaman tunnin ajan.

Nopea jälkiruoka

300 g Philadelphia juustoa

0,5 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

6 kaura- tai digestivekeksiä murustettuna

2 dl vispikermaa

0,5 dl lakkahilloa tai lakkoja

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tomu- ja vaniljasokeri. Vatkaa tuorejuusto vaahdoksi. Lisää tomu- ja vaniljasokeri. Sekoita.

Laita pienen lasin pohjalle ensin keksimurut, sitten juustovaahto ja pieni kerros hilloa.

Koristele sokerilla maustetulla kermavaahdolla, tuoreilla lakoilla ja sitruunamelissan lehdellä.

Lakkamunakas

3 kananmunaa

3 tl sokeria

1 tl vaniljasokeria

3 rkl vettä

0,5 dl mantelijauhetta

2 rkl voita

Täyte:

1,5 dl lakkahilloa tai sokerilla maustettuja lakkoja, ranskankermaa

Sekoita munat, vesi, sokerit ja mantelijauhe kulhossa.

Kuumenna voi paistinpannussa ja kaada munakasseos pannuun.

Siirtele munakasseosta paistinpannun laidoilta keskemmäksi, kunnes seos on hyytynyt tasaisesti.

Kaada munakkaan toiselle puoliskolle lakat ja käännä toinen puolisko kanneksi.

Tarjoa ranskankermanokareiden kera.

Lakkachutney

250 g lakkoja

2 salottisipulia

3 rkl raakasokeria

1 rkl rypsiöljyä

sitruunan raastettu kuori ja mehu

hienonnettu chili

1 rkl murskattua inkivääriä

Paloittele sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää muut ainekset ja anna kiehua hiljakseen noin 20 minuutin ajan. Purkita.

Tarjoa esimerkiksi riistan lisukkeena.

Lakka-jäätelökakku

Taikina:

100 g voita

2 dl vehnäjauhoja

1 dl hasselpähkinöitä

hienonnettuna

3 rkl sokeria

Täyte:

2 keltuaista

3 rkl hienoa sokeria

1,5 dl lakkahilloa

3 dl kuohukermaa

Nypi voi muiden aineksien kanssa murumaiseksi ja painele 24-senttisen pyöreän irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista piiraspohjaa varttitunnin ajan, kunnes se saa kauniin värin.

Jäähdytä.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää lakkahillo.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä se varovasti täytteeseen.

Levitä täyte pohjan päälle ja pakasta se vähintään neljäksi tunniksi.

Koristele muutamalla lakalla ennen tarjolle viemistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut