Uudet ylioppilaat ovat täällä – viiden ällän ylioppilas Annu Jaakkola erikoistui EU:hun jo lukiossa - Ihmiset - Aamulehti

Mouhijärveltä Brysseliin – Tampereen Lyseon lukion ylioppilas Annu Jaakkola kirjoitti viisi ällää ja lähtee töihin ja opiskelemaan Eurooppaan

Mouhijärveläinen Annu Jaakkola vaihtaa kotitilan pellot Euroopan kivikatuihin. Erinomaisilla arvosanoilla Lyseon lukiosta ylioppilaaksi päässyt Jaakkola haluaa tulevaisuudessa tehdä töitä EU:n parissa.

Annu Jaakkola kirjoitti laudaturit äidinkielestä, englannista, ruotsista, psykologiasta ja saksasta. Lisäksi hän sai eximiat pitkästä matematiikasta ja yhteiskuntaopista.

15.5.2019 14:37

Aamulehti

Mouhijärvellä, Sastamalassa asuva Annu Jaakkola kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi Tampereen Lyseon lukiosta.

– Olen nyt kirjoitusten jälkeen autellut vanhempiani maatilan töissä. Meillä on viljatila, joten nyt oli juuri kevätkylvöt. Lisäksi siellä on aina kaikenlaista raivaamista ja muuta tehtävää, Jaakkola kertoo.

Mouhijärveltä Jaakkola muuttaa ensi kuun alussa Brysseliin kuukaudeksi ja elokuussa todennäköisesti Maastrichtiin Alankomaihin. Siellä häntä odottaa lähes varma paikka yliopistossa Eurooppa-opintojen linjalla. Asian ratkaisee ylioppilastodistus.

Ulkomaille muuttaminen herättää Jaakkolassa ristiriitaisia tunteita.

– Välillä iskee hirveä pelko, ettei tästä tule yhtään mitään. Suurimman osan aikaa odotan kuitenkin innolla muuttamista.

Jaakkola on löytänyt jo asunnonkin. Se sijaitsee opiskelijatalossa, missä on oman, kalustetun huoneen lisäksi yhteiskeittiö. Kaikkia keittiövälineitä ja huonekaluja ei siis tarvitse viedä mukana.

Politiikka kiinnostaa

Eurooppa ja EU ovat Jaakkolalle tuttuja jo lukio-opinnoista. Hän opiskeli Lyseossa Eurooppa-linjalla, eli hänen opintoihinsa kuului esimerkiksi pakollinen, ylimääräinen kieli, viisi opintopistettä yliopisto-opintoja, normaalia enemmän yhteiskunnallisia aineita ja vierailuja Brysselissä ja Tukholmassa tai Tallinnassa.

Yksi linjalla menestyneistä abiturienteista palkitaan vuosittain kuukauden mittaisella työharjoittelustipendillä. Se juuri on syy, miksi Jaakkola lähtee 3. kesäkuuta kohti Brysseliä: hän menestyi opinnoissaan niin hyvin, että sai palkallisen harjoittelun Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteystoimistossa.

– Kiinnostuin noin vuosi sitten Euroopan Unionin toiminnasta. Seuraan eurovaalit erittäin tarkasti, vaikka en itse saakaan vielä äänestää. Minua kiinnostavat sekä politiikka että hallinnollinen puoli. Olen hyvä organisoimaan asioita.

Jaakkola tosiaan on saavuttanut jo paljon siihen nähden, ettei hän ole vielä täysi-ikäinen. Hän täyttää elokuussa 18 vuotta.

– Olen tällä hetkellä autokoulussa. Kortin saamisessa voi tulla vähän kiire, sillä täytän 18 vuotta 20. elokuuta ja lento Alankomaihin lähtee neljä päivää myöhemmin.

Jaakkola hyppäsi ala-asteella viidennen luokan yli opettajansa ehdotuksesta.

Kaupungissa opiskeleminen vaati totuttelua, koska yhtäkkiä Jaakkola ei ollutkaan enää luokan paras. Lyseon lukiossa oli kuitenkin valtavasti hyviä puolia.

Älliä rivissä

Kirjoituksissa Jaakkola suoritti äidinkielen, englannin, pitkän matematiikan, yhteiskuntaopin, psykologian sekä lyhyen saksan ja ruotsin kokeet. Yhteensä hän kirjoitti seitsemän ainetta.

– Kielissä ja matematiikassa olen pärjännyt aina, joten ne olivat helppoja valintoja. Psykologia tuli itsellenikin vähän yllätyksenä, mutta kiinnostuin siitä todella paljon.

Laudatureja napsahti Jaakkolalle viisi: äidinkielestä, englannista, ruotsista, psykologiasta ja saksasta. Lisäksi hän sai eximiat pitkästä matematiikasta ja yhteiskuntaopista.

Lakkiaisia Jaakkola juhlii yhdessä ylioppilaaksi päässeen serkkunsa kanssa kotitilansa heinäparvella.

– Se remontoitiin jo aiemmin isoveljeni häitä varten, joten se on hyvä paikka järjestää juhlat.

Lue lisää:Kevään ylioppilaskirjoitusten tulokset julkaistaan tänään – Lue tästä jutusta Pirkanmaan uusien ylioppilaiden nimet sitä mukaa, kun ne tulevat

Jaksaminen vaarassa

Julkisuudessa on puhuttu paljon lukiolaisten jaksamisesta. Jaakkolallakin oli paljon kursseja, ja välillä jaksaminen oli vaakalaudalla.

– Olen ottanut opinnot välillä turhankin vakavasti. Tein jossain vaiheessa testin, jossa mitattiin sitä, onko uupunut. Sen mukaan olin vaarassa uupua. Selvisin lopulta kohtuullisen hyvin, tehtävien tekokaan ei mennyt yömyöhälle, Jaakkola sanoo.

Hän kulki koko lukion ajan Mouhijärveltä Tampereelle. Viimeinen bussi meni noin 16.30, mikä rajoitti iltamenoja jonkin verran. Kulkemista helpotti se, että hänen isänsä käy töissä Tampereella.

Maalta kaupunkiin lukioon tuleminen oli aluksi järkytys, kun Jaakkola ei enää ollutkaan kirkkaasti luokan paras. Toisaalta tamperelaisessa lukiossa oli automaattisesti työrauha ja kaikki osallistuivat tunneilla ja keskusteluissa.

– Mouhijärvellä en tuntenut olevani mouhijärveläinen, mutta täällä sen kyllä huomasi, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos