Kuuden laudaturin ylioppilas Saana Simelius löysi intohimonsa psykologian kurssilta - Ihmiset - Aamulehti

Kuuden laudaturin tuore ylioppilas Saana Simelius löysi intohimonsa lukion psykologian kurssilta – ”Lukio opetti, ettei kaikkea tarvitse ottaa niin henkilökohtaisesti ja tosissaan”

Tamperelainen, huippuarvosanoin ylioppilaaksi Teknillisestä lukiosta kirjoittanut Saana Simelius toivoo, että työntäyteistä kevättä seuraisi ihan tavallinen kesä. Matemaattisia aineita korostavan lukion kasvatilla on myös näkemys siitä, miten tytöt saataisiin kiinnostumaan luonnontieteistä.

Yksi Tampereen teknillisen lukion tuoreista ylioppilaista on hervantalainen Saana Simelius. Kuuden laudaturin ja yhden eximian arvosanat saavuttanut Simelius sanoo saavuttaneensa tavoitteensa.

15.5.2019 18:44 | Päivitetty 15.5.2019 18:54

Aamulehti

Tämän kevään tuoreen ylioppilaan, Saana Simeliuksen, juuret ovat syvällä Hervannassa. Siellä on asuttu jo useammassa polvessa ja lukiovalintakin on kulkenut sukupolvelta toiselle.

Ennen Simeliusta Tampereen teknillisessä lukiossa eli entisessä Hervannan lukiossa ovat opiskelleet hänen äitinsä ja enonsa.

Tulevaan ylioppilasjuhlaankin liittyy hauska yhtäläisyys. Ensin lukion yhteistä valmistujaisjuhlaa suunniteltiin pidettäväksi toisaalla, mutta nyt valkolakit painetaankin päähän Hervannan vapaa-aikakeskuksessa.

Samassa paikassa, jossa Simeliuksen äiti on saanut oman lakkinsa.

– Juuri katsoin ryhmävalokuvaa äitini vuosikurssin lakkiaisista. Voi olla, että omaan kuvaani tulee täsmälleen sama tausta, Simelius naurahtaa.

Kuuden ällän ylioppilas

Ylioppilaskoeurakkansa Simelius aloitti jo keväällä 2018. Silloin hän kirjoitti psykologian.

Syksyllä savotta jatkui ruotsin ja biologian kirjoituksilla. Keväällä vuorossa olivat vielä äidinkieli, englanti, pitkä matematiikka ja fysiikka.

– Aika moni hahmottelee kirjoituksiin arvosanatavoitteita. Minulla tavoitteet liittyivät ehkä enemmän siihen lukemiseen. Ajattelin, että nyt minun pitää osata vaikkapa sähkömagnetismi. Sitten opiskelin niin, että pystyin sanomaan osaavani sen.

Simeliuksen lukion päättötodistuksessa lukuaineiden keskiarvo on tasan kymmenen.

Ylioppilaskirjoituksista Simelius kahmi kuusi laudaturia ja englannista eximian. Tuleva ylioppilas itse on arvosanoihinsa tyytyväinen.

Lue lisää:Kevään ylioppilaskirjoitusten tulokset julkaistaan tänään – Lue tästä jutusta Pirkanmaan uusien ylioppilaiden nimet sitä mukaa, kun ne tulevat

– Jo kirjoituksista jäi hyvä fiilis. Mikään koe ei ollut sellainen, että olisin jälkeenpäin jäänyt miettimään, että olisinpa keskittynyt paremmin tai olisinpa tajunnut tuon. Kun lähdin koesalista, olin laittanut paperille kaiken.

Lakkiaisia Simelius juhlii kotonaan Hervannassa. Viime päivinä aika onkin kulunut kutsukortteja tehdessä ja suunnitellessa tarjottavia. Tähän mennessä lukkoon on lyöty ainakin se, että kalavoileipäkakkua syödään.

Luonnontieteet vaihtuivat psykologiaan

Simelius on opiskellut Teknillisen lukion matek-linjalla, eli matematiikka-tietotekniikka -linjalla, jolla on tarjolla erilaisia matemaattisten aineiden kursseja laajalla haitarilla.

Luonnontieteiseen Simelius oli myös suunnitellut lukiossa tarttuvansa. Sitten kuvioihin astuikin lukion yllättäjä.

– Menin ensimmäiselle psykologian kurssille ajatuksella, että pitää näitä humanistisiakin aineita käydä. Mutta psyka tempaisikin mukaansa. Ajattelin, että teen muutaman kurssin, mutta olinkin kohta jo psykologian kirjoituksissa, Simelius kertoo.

– Monella varmaan on lukion alussa eri ajatus siitä, mitä haluaa, mutta varsinkin ne jotka lukevat paljon luonnontieteitä, yleensä päätyvät tekemään luonnontieteitä.

–Olen kesän kaupan kassalla. Se on kivaa, sosiaalista työtä, joka ei tule kotiin, Saana Simelius kertoo. Kesän jälkeen hän toivoo pääsevänsä opiskelemaan yliopistoon psykologiaa.

Nyt innostus psykologiaan on kantanut niin, että Simelius osallistui viikko sitten psykologian pääsykokeisiin. Vielä edessä on kakkosvaihtoehdon eli tietotekniikan pääsykoe.

– Olen vähän tällainen loikkari. Luin luonnontieteitä, mutta toivottavasti minusta tulee psykologi. Toivottavasti.

Monessa Simeliuksen valinta lukea sekä fysiikkaa että psykologiaa on aiheuttanut hämmennystä. Mikä aineissa on samaa? Simeliuksen mukaan paljonkin. Molemmissa asioita mitataan. Menetelmät vain ovat erilaisia.

– Psykologiassa pystytään saamaan paljon sellaista tietoa, mitä usein ajatellaan, ettei ihmisestä voida saada selville. On ollut yllättävää, miten voidaan mitata persoonallisuutta ja antaa siitä joku numerotieto.

Tytöt kiinnostumaan luonnontieteistä

Nyt Simelius sanoo haaveilee ihan tavallisesta kesästä. Juhannuksesta mökillä, ajasta kavereiden kanssa, romaanien lukemisesta ja yhteisistä lenkeistä koiran kanssa. Töitäkin kesään mahtuu.

– Olen kesän kaupan kassalla. Se on kivaa, sosiaalista työtä, joka ei tule kotiin. Olen iloinen siitä, että sain töitä. Kaikki eivät ole saaneet, koska kesätyötä piti hakea samaan aikaan kun ylioppilaskokeisiin lukeminen oli tiukimmillaan.

Simeliuksen mukaan lukio on opettanut hänelle etenkin asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen ja tekemään aikatauluja.

– Olen oppinut senkin, ettei kaikkea tarvitse ottaa niin henkilökohtaisesti ja tosissaan. Silloin töitäkin pystyy tekemään enemmän ja paremmin.

Löytyy Simeliukselta idea siihenkin, miten yhä useampi tyttö saataisiin kiinnostumaan luonnontieteistä. Esimerkiksi Teknillisen lukion matek-linjalla on Simeliuksen vuosikurssilla ollut 22 oppilasta. Simelius on toinen ryhmän kahdesta tytöstä.

Se että matemaattiset aineet vetävät puoleensa enemmän poikia, on Simeliuksen mukaan harmi. Tytöissä kun olisi potentiaalia.

– Tytöt ehkä ajattelevat, että jos ei ole matikkapäätä, ei pysty pärjäämään luonnontieteissä. En tiedä, onko sellaista matikkapäätä oikeasti edes olemassa, Simelius miettii.

Luonnontietietä pitäisikin Simeliuksen mukaan lähestyä asenteella, jonka mukaan niitäkin voi harjoitella.

– Kyllä tämä kaikki on minullekin tullut vaivalla. Kirjoja on luettu ja laskuja laskettu harjoitusmielessä eikä vain laskemisen ilosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos