Kysyimme lukijoilta, miten yleisissä saunoissa kuulu toimia ja näin he vastasivat: ”Kekkonenkin sen sanoi”

Valtaosa kyselyyn vastanneista Aamulehden lukijoista oli sitä mieltä, että löylyä saa heittää kysymättä.

Rauhaniemen kansankylpylän sauna on yksi Tampereen suosituimmista. Rauhaniemen kansankylpylällä kuvattiin helmikuussa 2022.

Aamulehti

Aamulehti kysyi lukijoiltaan tiistaina 4. huhtikuuta, millaiset pelisäännöt pätevät yleisten saunojen löylyjen heittoon. Kysyimme, pitääkö julkisissa saunoissa löylyn heittämiseen kysyä lupa ja paljonko löylyä kuuluu kerrallaan heittää.

Torstaihin kello 13 mennessä kyselyyn oli vastattu 789 kertaa. Tuloksia ei voida yleistää, koska kyselyyn vastasivat todennäköisesti huomattavasti enemmän ne, jotka käyttävät julkisia saunoja usein.

Lue lisää: Eikö yleisessä saunassa saa heittää löylyä kysymättä lupaa? – Näin vastaavat legendaaristen tamperelaissaunojen edustajat

Saa heittää kysymättä

Asiasta kysyttiin myös kahden legendaarisen tamperelaissaunan edustajilta. Kaupinojan saunaa pyörittävän Tampereen talviuimarit ry:n puheenjohtaja Esko Jalanto sekä Rauhaniemen kansankylpylän palvelupäällikkö Kati Viitala olivat molemmat sitä mieltä, ettei löylyn heittämiseen tarvitse kysyä erikseen lupaa.

”Ei se tapana ole. Voihan se jossain olla, mutta ei Kaupinojalla”, kertoi Jalanko. ”Tuohon ei ole meillä mitään virallista ohjeistusta. Oma mielipiteeni on, että voi heittää kysymättäkin”, sanoi Viitala.

Lukijat ovat samaa mieltä. Valtaosa vastaajista oli sitä mieltä, ettei löylyn heittämiseen tarvitse kysyä erikseen lupaa.

”Yleisessä saunassa kevyt jutustelu ja löylyn heitto "yhteisellä" päätöksellä on tavoiteltava tilanne”, vastasi Timo Repo.

Joidenkin mielestä kysyminen kuitenkin on tarpeen ainakin, jos löylyä haluaa heittää paljon.

"Yksi iso kipollinen kysymättä tai pari pientä. Mikäli löylyä haluaa tavallista enemmän, kysäistään. Löylyä heitetään yhteissaunassa aina kohtuudella. Tietenkin katsellaan myös millaista väkeä lauteilla on. Kovempia löylyjä kaipaavat kyllä tunnistaa. Kun kysyy, heitänkö lisää ja mikäli on ihan hiljaista silloin riittää. Niin ei ole vielä koskaan tapahtunut”, kertoi Jukka Mäkinen.

Kirsti Niemelä muistuttaa, että löylyn heittäminen on ollut tapetilla pitkään. "Löylyn heitosta on keskusteltu noin 60 vuotta. Tuskin lopullista oikeaa vastausta löytyy tänäkään vuonna. Iso ja tärkeä asia”, hän kertoo.

Menneitä muisteli myös Timo Hakala. ”Kekkonenkin sen jo sanoi, että lauteilla löylynheittäjällä on kaikki valta”, hän kirjoitti.

Lauteilta pääsee pois

Toisessa kysymyksessä kysyttiin, paljonko löylyä saa kerrallaan heittää. Saunojen edustajien mukaan kysymykseen vastataan kirjallisella ohjeella. Sekä Kaupinojalla että Rauhaniemen isossa saunassa löylyä ohjeistetaan heittämään kaksi kuupallista kerrallaan.

Lukijoiden mukaan kannattaa tarkkailla, miten kanssasaunojat reagoivat ja heittää sen mukaan. Hieman yli puolet vastaajista oli tätä mieltä. Osan mielestä löylyä kannattaa heittää mieluummin varovasti. Vain harva oli sitä mieltä, että löylyä saa viskoa niin paljon kuin haluaa.

”Välillä näissä julkisissa saunoissa käy sellaisia saunatonttuja jotka heittävät paljon löylyä lukematta tilannetta että millainen on miellyttävä muille. Mielestäni ei välttämättä tarvitse kysyä jos osaa lukea sanattomasti mikä on hyvä määrä tai ottaa muut huomioon. Löylyä voi aina pyytää heittämään, jos tuntuu että meinaa olla liian kylmä”, sanoi Johan Saario.

"Täytyy huomioida myös ne saunojat jotka haluavat ottaa löylyä. Lauteilta pääsee aina pois. Usein saunassa vaan juorutaan ja kunnon löylyä ei saa ja kun heittää pidellään korvia ja puistellaan päätä. Lisäksi pidetään todella kovaa meteliä saunarauha puuttuu”, sanoi Päivi Mantila.

"Kyllä saunassa löylyä saa heittää. Isommissa saunoissa, kuten Kaupinojalla ja Rauhaniemessä ei kenenkään tarvitse istua ylimmällä lauteella jos ei löylystä tykkää. Silloin kaikki saavat haluamansa löylyt”, kertoi Juha Leskelä.

Kaikkia kuumuus ei haittaa. ”Aina voi istua alemmalle lauteelle, jos ylhäällä on liian kuuma. Itse en ole kokenut tässä mitään ongelmaa. En käytä saunapipoa, vaan jos korvia kuumottaa tai on muuten epämukavaa, siirryn alemmas tai järveen vilvoittelemaan”, Tiina Järvinen kertoi.

Pertti Peltonen tiivisti sen, mitä useimmat ajattelevat. ”Järki ja toisten kunnioitus kuuluu hyvään saunomiskulttuuriin”, hän sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut