Tällaisia ovat Tampereen ulkojäät – Kiersimme kuudella kentällä ja selvitimme, mitä niistä löytyy

Tampereelta löytyy yhteensä yli sata kaupungin ylläpitämää luistelupaikkaa. Osa on hiljaisia piilopaikkoja, missä voi luistella rauhassa. Sorsapuiston kenttä puolestaan on täyden palvelun ulkojääkeidas.

Briita Ollonen ja kahdeksanvuotias Inari Ollonen luistelivat Sorsapuiston tekojääradalla tiistaina 24. tammikuuta. Sorsapuistoa hienompaa ja paremmin varusteltua luistelupaikkaa on vaikea Tampereelta löytää.

3.2. 7:00

Aamulehti

Kuluvan talven kelit ovat olleet talviliikunnan kannalta vähintäänkin hankalat. Mutta kun keli suosii, mikäs sen parempaa talvipuuhaa kuin luistelu!

Oikean luistelupaikan valintaan vaikuttaa useampi seikka. Osa etsii paikkaa ison porukan kiekkopeleille ja palauttaville pullakahveille. Osalle taas riittää pieni ja rauhallinen kenttä, missä lapset voivat ottaa ensikosketuksiaan luistimilla taiteiluun.

Lue lisää: Tampereella on avoinna 12 luistelukenttää ja muuallakin useita – ainakin nämä kentät ovat jo auki

Kiersimme kuusi Tampereen ulkojäätä ja selvitimme, millaisia luistelupaikkoja kentät ovat. Kierros tehtiin tavallisena arkitiistaina kello neljän ja iltakahdeksan välillä. Sää oli tyyni ja sateeton. Lämpötila oli yhden asteen plussan puolella.

Lista ei ole arvio. Sen avulla saa osviittaa siitä, mitä oman asuinalueen lähikentältä voi odottaa.

Mikä?

Tampereen ulkojäät

Parhaitsen varustelluilta luistelukentiltä löytyy kuvassa näkyviä luistelutukia.

Sään salliessa puistojen peli- ja lähikentistä reilut sata jäädytetään talvisin luistelukäyttöön.

Kentät ovat käyttökunnossa silloin, kun ne ovat valaistuina illalla.

Suurimmassa osassa kenttiä sallitaan jääpelit. Jääpeleille varatut kentät on varustettu jääkiekkomaalein. Osa kentistä on varattu vain pienemmille käyttäjille luisteluharjoittelua varten.

Kentät sekä niiden varaus- ja jäädytystilanteen näkee Tampereen kaupungin verkkosivuilta osoitteesta tampere.fi/liikunta/liikuntapaikat/luistelukentat

Lähde: Tampereen kaupunki

1. Kalevan urheilupuisto

Sijainti: Vanhalla Sorsapuiston hiekkakentällä, Viinikankadun puoleisessa päädyssä.

Kalevan urheilupuiston kentälle jäädytetään talvisin 150 kertaa 70 metrin kokoinen tekojääalue.

Varustelu: Suuri jää ja erillinen kaukalo, maaleja, pienet katsomot, runsaasti tuoleja luistimien vaihtamiseen, pöytiä, luistelutukia, nakkikioski, pukuhuoneet.

Kuvaus: Tiiviisti voisi sanoa, että parempaa saa hakea. Kalevan urheilupuistoon eli tuttavallisemmin Sorsapuiston kentälle on rakennettu täyden palvelun luistelukeidas.

Suuri ja hyvin valaistu jää on jaettu keskeltä kahtia mailalliseen ja mailattomaan puoleen, joskaan kävijät vähän lipsuvat jaottelusta. Tilaa on kuitenkin niin paljon, että tämä ei näytä haittaavan arki-iltana. Viikonloppuna kentällä voisi olla hyvällä säällä olla ruuhkaista.

Kentän ympäri kiertävät jäähän maalatut pikaluisteluradat aikuisille ja lapsille. Nämä toimivat hyvin myös ratoina heille, jotka haluavat ainoastaan luistella. Kenttään on myös maalattu jääpallokentän viivat. Yksityiskohtiin on selvästi panostettu, esimerkiksi pukuhuoneilta johtavat kumimatot sekä kaukaloon että kentälle.

Tästä on paha pistää paremmaksi. Sorsapuiston kentän reunalla on kahvila, josta saa palauttavat pullat pelien jälkeen, tai kupin lämmikettä, jos on tullut vain katselemaan muiden menoa.

Lue lisää: Sorsapuiston tekojään aukioloajat herättävät hämmennystä – Tämä juttu vääntää rautalangasta, kuka saa luistella ja milloin

2. Ahvenisjärven koulun luistelukenttä

Sijainti: Hervannan Ahvenisjärven koulun pihalla.

Ahvenisjärven koulun valaistus ei riitä koko jäälle.

Varustelu: Kentän laidalla on pari jääkiekkomaalia. Kentän reunalla penkki luistimien vaihtamista varten.

Kuvaus: Ensireaktio kertoo paljon. Kenttä on pimeä. Kenttää valaisee yksinäinen lamppu, mutta senkin valokeila osuu vain pieneen siivuun kentän taaemmasta päädystä. Koulun ikkunasta hohtava valo puolestaan tarjoaa valoa pienelle pätkälle kentän reunassa.

Vierailuhetkellä kentällä on hyvin rauhallista. Sijainti koulun pihalla varmistaa, että liikenne ei häiritse ja kiekot eivät lentele tielle.

Jos haluaa olla omassa rauhassa, kenttä vaikuttaa passelilta. Tosin vierailu kannattaa ajoittaa valoisaan aikaan.

3. Vuoreksen keskuspuiston luistelukenttä

Sijainti: Vuoreksen keskuspuiston päädyssä, Vuoreksen koulun takana.

Vuoreksen keskuspuiston luistelukentän ympäristö on miellyttävä. Suuren koulurakennuksen hohto auttaa valaisemaan koko aluetta.

Varustelu: Useita valotolppia, pari jääkiekkomaalia, penkki luistimien vaihtamista varten. Lisäksi kola, jolla kentän voi puhdistaa lumesta.

Kuvaus: Vuoreksen keskuspuiston päätyyn jäädytetty luistelukenttä on Hervannan Ahvenisjärven koulun kentän tavoin tavanomainen koulunpihakenttä. Tosin Vuoreksessa kenttä on isompi ja huomattavasti paremmin valaistu.

Myös tämä kenttä on arki-iltana rauhallinen. Miljöö on mieluisa, iso koulurakennus lisää kentälle turvallisuuden tuntua. Jää on kohtalaisen hyvässä kunnossa.

4. Lentävänniemen kaukalo

Sijainti: Lentävänniemenkadun varressa, Vähäniemenkadun risteyksessä.

Lentävänniemen kaukalo on passeli ulkojääpeleille.

Varustelu: Maalit, penkkejä luistimien vaihtoon ja lumikola. Kentän reunalla on koppi luistimien vaihtoa varten, mutta vierailuhetkellä se oli lukossa.

Kuvaus: Pieneksi kaukalolliseksi kentäksi aivan passeli. Täällä voisi kuvitella käytävän vauhdikkaita ulkojäämatseja.

Ympäristö on hämärä, mutta lätkäpelejä valaisevat keltaista valoa tykittävät lamput. Pimeälläkin jäällä näkee hyvin.

Jään kunnossa ei ole moitittavaa. Kaukalon ulkopuolelle on jäädytetty pieni alue, jossa voi myös luistella.

5. Koulukadun kenttä ja tekojäärata

Sijainti: Koulukadun kentällä, Koulukadun ja Tiiliruukinkadun risteyksessä.

Koulukadun valaistus on uniikki. Arki-iltaisin kaukalot ovat pääosin seurojen harjoituskäytössä.

Varustelu: Kaksi isoa kaukaloa, katsomopaikkoja ja penkkejä luistimien vaihtoon. Luistelutukia, maaleja ja välineitä kentän puhdistamiseen. Lukolliset pukukopit.

Kuvaus: Koulukadun kenttä lienee Tampereen toiseksi hienoin luistelukenttä. Kahden kaukalon päällä leijuvat valot luovat koko alueelle jotenkin romanttisen tunnelman.

Tosin kentän meiningeistä romantiikka on kaukana, sillä kentät ovat ilta-aikaan pääosin kiekkojoukkueiden harjoituskäytössä. Kenttärakennuksen seinässä olevasta lukujärjestyksestä selviää, että vapaita yleisövuoroja ei ole liiaksi. Toki kalenterissa on myös tyhjiä kohtia.

Sama kalenteri kertoo myös, mitkä yleisövuoroista ovat varattu mailallisille luistelijoille.

Lue lisää: Sorsapuiston ja Koulukadun jäät ovat nyt auki Tampereella – ”Täällä pääsee aina pelaamaan, vaikkei paikalla ole tuttuja”

6. Käpytien luistelukenttä

Sijainti: Kaupin kansanpuistossa, Käpytien varrella.

Theresa (vas.), Thomas (kesk.) ja isä Kaj Tienvieri saivat Käpytien luistelukentällä aikaan hyvät pelit.

Varustelu: Jääkiekkomaalit, penkki luistimien vaihtamista varten, välineet kentän puhdistamiseen.

Kuvaus: Kaupin käpytien kenttä on pieni ja hämärä, mutta tarpeeksi pieni, että hyvin asennettu valo riittää jokseenkin valaisemaan koko jään. Kentän jää oli vierailuhetkellä upeassa, lähes peilikirkkaassa kunnossa, mitä viestii hyvästä huollosta mutta myös siitä, että ruuhkat eivät kenttää häiritse.

Käpytien puutalojen alapuolella sijaitsevassa ja puiden ympäröivässä kentässä on jotain salaperäistä, ja se on omanlaisensa piilopaikka luistelurauhaa etsiville.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut