Nämä asiat mäkipyöräilyä aloittavan kannattaa ottaa huomioon – lajin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti

Mäkipyöräilyä harrastetaan jo ympäri Suomen Bike Parkeissa eli pyöräpuistoissa, joissa hissi vie pyöräilijän ylös. Kysyimme valmentaja Elise Kulmalalta, mitä lajia aloittavan kannattaa ottaa huomioon.

Vapauden tunne ja luonnossa liikkuminen ovat asioita, jotka viehättävät Elise Kulmalaa mäkipyöräilyssä. Hän suosittelee sekä lajia aloittaville että kokeneemmille pyöräilijöille valmennusta lajissa. Valmennuksella karsitaan virheiden määrää ja vähennetään lajin riskejä.

15.8. 19:08

Kun Elise Kulmala aloitti reilut kymmenen vuotta sitten alamäkipyöräilyn, harrastajia oli Suomessa vain pieni porukka, jossa kaikki tunsivat toisensa. Laji oli vielä tuolloin miesvoittoinen, mutta viimeisen kahden vuoden kuluessa harrastajamäärät ovat kasvaneet niin naisten keskuudessa kuin yleisesti.

Kulmala arvelee koronan vaikuttaneen osaltaan siihen, että ihmiset liikkuvat yhä enemmän ulkona, mutta lajin kasvuun on vaikuttanut myös pyöräpuistojen määrän kasvu. Vauhdikkaassa lajissa viehättävät vapauden tunne sekä luonnossa liikkuminen. Kulmala on itse opetellut lajin vähän kantapään kautta, sillä kymmenen vuotta sitten ei valmennuksia juuri ollut.

”Siksi valmentaminen on minulle nyt oikeastaan sydämen asia – haluan auttaa niin aloittelijoita kuin kokeneempia kuskeja karsimaan virheitä ajosta, jolloin riskit virheisiin vähentyvät”, hän kertoo.

Elise Kulmala toimii valmentajana mäkipyöräilyssä. ”Valmentaminen on minulle sydämen asia, olen itse opetellut lajin kantapään kautta ja yritän vähentää muiden virheitä”, Kulmala sanoo.

KUKA?

Elise Kulmala

Ikä: 44.

Asuu: Tampereella.

Ammatti: Valokuvaaja, Bike Park Instructor.

Verkkosivut: https://www.pusscamp.com/.

Miten alkuun lajissa?

”Suomessa on niin hyvät pyöräpuistot, että kutsun lajia mieluummin nimellä mäkipyöräily tai hissipyöräily kuin puhtaasti alamäkipyöräily. Välillä reiteillä on tasaisiakin pätkiä”, Kulmala sanoo.

Suomen pyöräpuistot ovat hyvin varusteltuja, ja niistä saa vuokrattua niin kypärän, suojia kuin pyörän. ”Sanoisin, että full face-kypärä (kypärä, jossa on myös leukasuoja) on pakollinen aloittaessa, samoin kuin erilaiset suojat sekä hyvät kengät”.

Converset ja juoksulenkkarit eivät lajiin sovellu vaan kengät, jotka suojaavat varpaita, eivätkä ole kärjestä pehmeät. ”Jos ei ole mahdollisuutta ostaa pyöräkenkiä, tasapohjaiset skeittikengät ovat hyvä valinta aloittelijalle”.

Omalla jäykkäperäisellä XC-pyörällä voi aloittaa, varsinkin jos sillä on tottunut ajamaan muutenkin maastossa. Kun vauhti kasvaa, on täysjousitettu enduropyörä hyvä vaihtoehto.

”Lähtisin liikkeelle siitä, että varaisin valmennuksen. Tarjolla on niin yksilövalmennuksia, valmennuksia kaveriporukoille kuin kurssejakin”, Kulmala kertoo.

Valmennuksessa katsotaan tasamaalla pois virheet ja pilkotaan laji pieniin osiin. Käydään läpi perusasiat, lasketaan rauhassa helpoin mäki alas ja keskitytään kunnolla siihen, kuinka ankkurihissillä pääsee pyörän kanssa ylös.

Mikä?

Mäkipyöräily

Mäkipyöräilyä voi harrastaa Bike Parkeissa eli pyöräpuistoissa.

Tampereella Mustavuori Bike Park, https://www.mustavuori.fi/bikepark.

Pälkäneellä Sappee Bike Park, https://www.sappee.fi.

Sastamalassa Ellivuori Bike Park, https://ellivuori.fi/bike-park/

Hissilipun hinta 26–33 euroa/päivä.

Aloittelija tarvitsee mäkipyöräilyyn full face-kypärän ja erilaisia suojia sekä sopivan pyörän. Pyöräpuistot vuokraavat monia välineitä, eli niistä kannattaa kysyä aluksi apua.

Vaatimuksena ei rämäpäisyyttä tai yläikärajaa

Lajia voi alkaa harrastamaan jo suhteellisen nuorena, jos pyöräpuistosta löytyy mattohissi. Ankkurihississä menevän aikuisen pyörään saa noin 8–9-vuotiaan lapsen hinausköydellä kiinni. Pyöräilijän painosta ja koosta riippuen ankkurihississä pärjää 10 vuodesta ylöspäin yksin.

”Yläikärajaa lajissa ei ole, valmennuksessa oli kerran 70-vuotias aloittelija lapsenlapsensa kanssa”, Kulmala kertoo.

Hän haluaa myös rikkoa ajatusta siitä, että mäkipyöräilyssä tulisi olla erityisen rämäpäinen. ”Lajia voi harrastaa monella tavalla, tulla nautiskellen helppoja reittejä rauhassa alas tai tulla kovempaa ja ylittää itsensä”. Tärkeänä Kulmala pitää sitä, että valmennettava kertoo valmentajalle rehellisesti peloistaan, sillä mentaalipuoli on lajissa tärkeää.

Omiksi suosikeikseen pyöräpuistoista Kulmala mainitsee Sappeen, Kalpalinnan ja Meri-Teijon Parkit niin kuntonsa kuin sijaintinsa vuoksi.

”Nykyään monella on saatavilla lähistöllä pyöräpuisto, joka toimii talvisin laskettelukeskuksena. Sinne kannattaa ottaa yhteyttä, niin pääsee lajissa alkuun”.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut