Pitääkö korua pyöritellä? Mitä jos reikä tulehtuu? Lävistysten hoitoon liittyy paljon uskomuksia ja myyttejä, joista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä

Selvitimme, mitä lävistystä harkitsevan tulisi tietää ennen korun hankkimista. Ammattilaiset neuvovat, miten tuoretta haavaa tulisi hoitaa ja miksi korua ei välttämättä edes kannata ottaa heti pois, jos reikä tulehtuu.

Tuoreen lävistyksen hoidossa perusasioilla pääsee yleensä pitkälle, ammattilaiset neuvovat. Siihen kannattaa kuitenkin varautua, että lävistyskohta voi tulehtua aluksi.

31.5. 17:57

Aamulehti

Mitä pesuainetta pitää käyttää? Entä jos reikä tulehtuu?

Uuden lävistyksen ottamista harkitseva saattaa törmätä kauhutarinoihin tai juhannustaioilta kuulostaviin monimutkaisiin hoitovinkkeihin, jotka ovat pahimmillaan vielä täysin ristiriitaisia.

Nenäkorut ovat olleet trendikkäitä jo vuosia, korvakorut ovat klassikko ja kesän kynnyksellä napakorunkin kysyntä kasvaa, kerrotaan tamperelaisesta tatuointi- ja lävistysliike Putkasta.

Kesä ja muut loma-ajat ovat vilkkainta lävistyssesonkia, vaikka uutta korua ei kannatakaan viedä heti uimaan, liikkeestä kerrotaan.

Aamulehti selvitti vastaukset tärkeimpiin lävistysaiheisiin kysymyksiin.

Mitä on syytä pohtia etukäteen?

Ihon puhkaiseminen ei ole koskaan ihan riskitöntä, muistuttaa yleislääketieteen erikoislääkäri Juha Heino lääkärikeskus Mehiläisestä. Vaikka haava paranee useimmiten hyvin, pahimmillaan lävistyksestä voi seurata isojakin ongelmia.

”Ainakin kannattaa pohtia sitä, että aina, kun ihoa lävistetään, muodostuu mahdollinen infektioportti”, Heino sanoo.

Alue voi siis tulehtua. Kannattaa myös varautua siihen, että lävistyskohta voi olla aluksi jonkin verran kipeä.

Esimerkiksi sydämen läppävian tai muun perussairauden takia jatkuvaa lääkitystä syövän voi olla syytä jutella asiasta etukäteen lääkärin kanssa, Heino neuvoo. ”Yleensähän nämä eivät ole sillä tavalla ajankohtaisia kysymyksiä, että lävistyksiä ottavat usein nuoret tai nuorehkot ihmiset.”

Lävistysliikettä etsiessä kannattaa lukea liikkeen arvosteluita ja etukäteen voi myös soittaa ja kysellä, sanoo kahdeksan vuoden kokemuksella lävistyksiä Putka Tattoo & Piercingissä tekevä Mimosa Harju.

”Sitten tietysti pitää myös miettiä sitä, onko itselle oikea aika ottaa lävistystä”, Harju sanoo. Paranemisvaiheen alussa ei suositella esimerkiksi uimista tai saunomista, ja reissussa lävistystä voi olla vaikea puhdistaa.

Mikä on hyvä materiaali?

”Lävistyksissä suositaan muun muassa kirurgista terästä. Hyviä materiaaleja ovat ainakin niobium ja titaani sekä kulta”, vinkkaa lääkäri.

Sen sijaan kaikki materiaalit eivät ole yhtä hyviä. Ehkä tunnetuin ongelma-aine on nikkeli, joka aiheuttaa monille allergisia reaktioita.

Onko väliä, tehdäänkö reikä neulalla vai pyssyllä?

Varsinkin korvalehtiin tehdään reikiä niin sanotusti ampumalla esimerkiksi kultasepänliikkeissä. Joskus tätä väitetään kudoksia pahemmin vaurioittavaksi tavaksi, kun taas neulalla pistämistä pidetään hellempänä menetelmänä.

”Ainakaan kirjallisuuden perusteella tällaista eroa ei ole”, Heino sanoo. Sen sijaan ratkaisevaa on se, kuinka ammattitaitoinen lävistäjä on ja kuinka hygieenisesti reikä tehdään.

”Oikeastaan missään lävistämössä ei varmaan käytetä ampumistekniikkaa”, Harju vahvistaa. ”Pyssyjä ei saa steriiliksi, eikä se tee kauhean nättiä jälkeä, kun koru runnotaan läpi. Ammuttu reikä ei yleensä parane yhtä hyvin, joten se ei ole suositeltava tapa.”

Miten reikää pitää puhdistaa? Milloin koruun saa koskea?

Uuden lävistyksen hoitoon liittyy paljon myyttejä, mutta asiantuntijoiden mukaan perusasioilla pääsee pitkälle: pidä haava puhtaana äläkä sormeile sitä likaisilla käsillä.

”Päivittäinen lävistetyn alueen huolellinen pesu mietoa pesuainetta käyttäen on perusohjenuora”, Heino sanoo.

Sen yhteydessä korua voi liikutella, jotta erite ja rupi ei jää lävistyskanavaan. Se, että korua pitäisi pyöritellä jatkuvasti, tekee kuitenkin todennäköisemmin hallaa kuin hyvää.

”Pyörittelystä ei ole minkäännäköistä hyötyä, ja se vie yleensä reikään bakteereja, jolloin se tulehtuu”, Harju kertoo.

”Edelleen törmää aika paljon myös siihen, että jotkut käyttävät desinfiointiainetta jälkihoidossa, mikä ei ole kyllä suositeltavaa jatkuvassa käytössä.”

Mitä jos reikä kuitenkin tulehtuu?

Joskus lääkärin vastaanotollekin tulee potilaita, jotka ovat huolissaan siitä, pitääkö koru ottaa pois tulehduksen takia, vaikka tällöin reikä todennäköisesti umpeutuu.

”Siihenkään ei ole selkeää lääketieteellistä konsensusta, mutta arkijärki sanoo, että akuutissa tulehduksessa sitä ei välttämättä tarvitse poistaa. Koska jos niin tehdään, on myös se riski, että lävistyskanava umpeutuu, ja sinne muodostuu märkäpesäke. Jos taas näyttää siltä, että infektio pitkittyy, on ilman muuta perusteltua poistaa se”, Heino neuvoo.

Useimmiten kyseessä on vain ihon tulehdus, joka paranee yleensä kohtuullisen helposti säännöllisellä pesulla tai viimeistään antibioottikuurilla. Sen sijaan hankaluuksia voi seurata, jos esimerkiksi korva- tai nenälävistyksen tulehdus leviää rustoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut