Kuinka pitkälle selkäsi taipuu? Haasta itsesi ja kokeile – tällaisesta tuloksesta pitää huolestua

Sivutaivutus on haaste, joka mittaa selän ja lannerangan liikkuvuutta. UKK-instituutin Katriina Ojala kertoo, mitä terveyskuntotestissäkin käytetyn liikkeen tuloksista voi päätellä. Mitä kapeammin jalat ovat, sitä vaikeampaa. Tämä on juttusarjan neljäs osa.

Kun teet sivutaivutusta, nojaa mieluiten seinään tai pidä selkä täysin suorana. Liu’uta kättä hitaasti reittä pitkin. Pidä kantapäät maassa ja mieluiten lavat seinässä.

6.6. 20:00

Aamulehti

Testaa sivutaivutusliikkeellä lantion sekä lanne- ja rintarangan liikkuvuutta. Älä venyttele tai lämmittele ensin, sillä se vääristää tulosta.

Ota pieni haara-asento ja aseta jalat noin 15 senttimetrin päähän toisistaan. Nojaa seinään, mikäli mahdollista. Pidä selkä suorana, pakarat ja lavat kiinni seinässä ja kädet sivuilla. Älä kierrä vartaloa. Ala hitaasti taivuttaa vartaloa suoraan sivulle, ensin oikealle ja sitten vasemmalle, liu’uttamalla kättä alaspäin reittä pitkin. Mitä kapeammassa asennossa jalat ovat, sitä vaikeampi liike on.

Kyseessä on yksi terveyskuntotestin osa, kertoo Katriina Ojala UKK-instituutista. Virallisesti tulos mitataan mittanauhalla, ja oikealle sekä vasemmalle taivutettujen määrien keskiarvo on varsinainen tulos. ”Voit kokeilla, kuinka alas saat liu’utettua kättä. Saatko polveen vai mihin saakka? Ei saa nykiä, vaan liike tulee tehdä kerralla rauhallisesti. Kantapää ei saa nousta maasta”, Ojala sanoo.

Ojalan mukaan ei ole hyvä, jos saa tulokseksi vain viisi senttimetriä. Pitäisi saada tulokseksi vähintäänkin yli kymmenen, mieluiten lähemmäs 20 senttiä. ”Itse on vaikea arvioida, kuinka pitkälle käsi liukuu jalan sivulla, mutta mitä nopeammin liike pysähtyy ja tuntee kireyttä lihaksissa, sitä useammin sivutaivutusta kannattaisi harjoitella.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut