Pystytkö tähän? Somessa leviää keppihaaste, joka on toisille helppo ja toisille aivan mahdoton – Tämän liike paljastaa kehostasi

Internetissä kiertää treenihaasteita, joista monet muistuttavat sirkustemppuja – niihin eivät kuolevaiset pysty. Viimeisimpiin villityksiin kuuluva keppihaaste on puolestaan mainio testi, asiantuntija sanoo.

Netissä kiertävä keppihaaste testaa kehonhallintaa, lihasvoimaa ja liikkuvuutta.

3.5. 17:45

Onnistuisiko sinulta tämä somessa kiertävä treenihaaste?

Seiso suorana, pidä kädet kepissä kiinni selän takana, mene maahan makaamaan ja nouse takaisin ylös.

Useimpien kohdalla tuloksena on hervoton räpistely lattialla, naurua ja mahdollisesti kipeä nenä – jos sattuu muksahtamaan maahan vauhdilla.

”Ei todellakaan kannata masentua, jos liike ei onnistu”, OMT-fysioterapeutti, osteopaatti Niclas Granfelt sanoo. Granfelt pääsi itsekin lattialta ylös kunnolla vasta, kun hän vaihtoi tekniikkaa.

”Avasin lonkkia enemmän, jotta sain tuotua polvea kehoni alle. Ei tässä ole mielestäni oikeaa tai väärää tekniikkaa, kunhan jollain keinoin pääsee ylös.”

Sosiaalisessa mediassa leviää jatkuvasti erilaisia treenihaasteita. Monet haasteista ovat lähestulkoon sirkustemppuja, joihin ei tavallinen kuolevainen yllä.

Keppihaasteessa on kuitenkin pointtia, Granfelt sanoo. Liike ei ole täysin mahdoton, ja se testaa ”fiksulla” tavalla lihasvoimaa ja liikkuvuutta.

Ensinnäkin alasmenovaihe vaatii keskivartalon hallintaa. Lattialta nouseminen kysyy puolestaan lonkkanivelen lantion alueen – eli esimerkiksi alaselän, pakaran ja lähentäjien – liikkuvuutta.

Keppi hankaloittaa liikettä entisestään. Käsien pitäminen selän takana vaatii liikkuvuutta rintarangalta ja hartiarenkaalta.

”Liikkeessä ei voi hyödyntää rintakehän liikkuvuutta, ja tämä vaikuttaa koko kehon toimintaan. Koska ylävartalo on jäykkä, lonkkanivelen lantion liikkuvuus kuormittuu entisestään.”

Isoin syypää on tuolilla kököttäminen.

Useimmat testiä kokeilleet jäävät lattialle sätkimään.

Tämä ei sinänsä yllätä, Granfelt sanoo. Liike näyttää helpolta, mutta on todella vaativa. Asiaa ei auta se, että monilla ihmisillä on jäykkä rintaranka sekä heikot että kireät pakaralihakset ja lonkankoukistajat.

Yksi syy voi olla tuolilla kököttäminen.

”Istumme usein niin, että lonkkakulma on 70–80 astetta ja selkä pyöristyy. Tämä laiskistaa lantion aluetta, pakaralihaksia ja lonkankoukistajia. Pikkuhiljaa myös lihakset muuttuvat ajan myötä kireiksi ja heikoiksi.”

Keho on suunniteltu liikkumaan, ei istumaan koko päivää, Granfelt muistuttaa. Siksi istumista kannattaa tauottaa, vaihdella asentoa ja hoitaa puhelut vaikkapa kävellen.

Ota liike haltuun pala palalta.

Jos keppihaaste ei vielä onnistu mutta haluaa oppia sen, liike kannattaa ottaa haltuun pala palalta.

”Liikkeen voi pilkkoa osiin ja miettiä, mikä kehon alue vaatii vahvistamista ja mikä liikkuvuutta”, Granfelt sanoo.

Yläkropan ja lonkkanivelen liikkuvuutta voi lisätä esimerkiksi dynaamisella venyttelyllä. Pakara-alueen voimaa voi puolestaan kasvattaa tekemällä esimerkiksi kyykkyjä, lantionnostoja ja polvennostoja.

"Kannattaa tehdä myös yksinkertaisia keskivartalon hallintaharjoituksia. Pienillä asioilla on iso merkitys. Jo 10–15 minuutin päivittäisellä treenillä saa tuloksia 2–4 viikossa.”

Kaikkien ei tietenkään tarvitse temppuilla keppi selän takana, Granfelt sanoo. Arkisen pärjäämisen kannalta tärkeintä on, että pääsee ylipäänsä lattialle ja sieltä ylös turvallisesti.

Tästä voikin tehdä itselleen turvallisen ja tehokkaan treenin.

”Sellainen on äärimmäisen hyvä harjoitus, että menee kymmenen kertaa makaamaan maahan ja yrittää nousta sieltä ylös eri tavoin.”

Harjoitusta voi hankaloittaa oman kuntotasonsa mukaan. Esimerkiksi nouseminen ilman käsiä vaatii jo voimaa ja motoriikkaa.

Granfelt vinkkaa, että kaikkien liikkujien kannattaisi haastaa kehoaan monipuolisilla toiminnallisilla harjoituksilla, kuten lattialta nousemisella.

”Uraudumme treenissämme helposti vain tiettyjen liikkeiden tekemiseen.”

Jos tekee vain tiettyjä treeniliikkeitä, hermosto ja fysiologia tottuvat pelkästään näihin liikkeisiin ja kehitys heikkenee.

Mutta jos treenaa monipuolisesti, hermostokin kehittyy monipuolisesti ja mahdollistaa laajemman liikerepertuaarin. Tästä on apua myös yllättävissä tilanteissa.

”Jos ihminen esimerkiksi kaatuu maahan, hän pääsee takaisin jaloilleen helpommin”, Granfelt kuvailee.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut