Luuletko olevasi kovassa kunnossa? Haaste kertoo, onko sinulla ruutia reisissä – Katso video: näin sujuu syväkyykky

Pääsetkö kyykkyyn kantapäät maassa? Katriina Ojala UKK-instituutista kertoo, miten voi harjoitella helpotettua versiota kyykystä ja miksi ylipäätään kannattaa rakentaa lihasmassaa reisiin. Tästä alkaa Aamulehden juttusarja, jonka haasteiden avulla voit mitata liikkuvuutta ja lihasvoimaa.

Kyykätessä polvien ja varpaiden pitäisi osoittaa samaan suuntaan. Pidä selkä suorana ja keskivartalon lihakset tiukkana. Keskity siihen, että liike tuntuu oikeasti pakarassa.

16.5. 18:01

Aamulehti

Pääsetkö kyykkyyn kantapäät maassa ja selkä suorana?

Syväkyykky on asento, joka mittaa nivelten liikkuvuutta ja ylös noustessa reisien voimaa. Kaikki tarvitsevat jalkoihin puhtia, sillä etenkin naisilla alaraajojen voima alkaa heiketä vaihdevuosien aikana. Miehillä sama tapahtuu vasta 70-vuotiaana. Kaikilla voima alkaa heiketä merkittävästi 50 ikävuoden jälkeen.

Älä kuitenkaan huolestu, vaikka liike ei onnistu – jos on esimerkiksi polvien kanssa ongelmia, ei kannata kyykätä syvään. Pidä liikerata maltillisena, äläkä yritä väkisin. Kyykkää niin alas kuin pystyt ilman kipua.

Jos liike tuntuu muuten vain vaikealta, kokeile tuolilta nousemista. Mitä matalampi tuoli, sitä lähempänä liike on kyykkyä. ”Mitä matalammalta tuolilta nousee ja mitä useammin, sen parempi”, Katriina Ojala UKK-instituutista kertoo.

Ojalan mukaan nivelet kuluvat ikääntyessä. Kun kulumat lisääntyvät, kehossa pitäisi olla kaikesta huolimatta voimaa. ”Jotkut nivelrikkoa sairastavat henkilöt luulevat, etteivät he voi harrastaa liikuntaa. Päinvastoin, kivun sallimissa rajoissa pitäisi harjoittaa lihasvoimaa, ehkä joskus särkylääkkeiden voimalla. Kannattaa kuitenkin suosia liikuntamuotoja, joissa niveliin ei kohdistu liian voimakasta kuormitusta.”

Lue lisää: Stressaako? Syy ja apu saattaa löytyä autonomisesta hermostosta – Katso helpot vinkit, miten hermostoa voi tasapainottaa ja samalla vähentää ylikuormitusta

Lue lisää: Tiina Ellilä aloitti dieetin, jonka avulla painon piti pudota varmasti – Niin kävikin, mutta lisäksi sillä oli yksi ällistyttävä seuraus: ”Vaikutus oli selvä jo vuorokauden päästä”

Lue lisää: Moni nainen käy epätoivoista sotaa selluliittia vastaan – Asiantuntijat kertovat, mistä muhkurainen iho johtuu ja miksi keskustelua hallitsee harhaluulo

Täsmennys 18.5. klo 12.12: poistettu asiantuntijan sitaatista kohta, jonka mukaan nivelrikkoisten kannattaisi harjoitella särkylääkkeiden voimalla. Asiasta ei ole tutkimusnäyttöä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut