Ihmiset

Xavier Hildén skeittaa Helsingistä Norjaan rakkauslaulujen tahdissa – Ihmisten ystävällisyys ja roskien määrä ovat yllättäneet

Xavier Hildén rullailee skeittilaudalla läpi koko Suomen. Päivässä kilometrejä voi kertyä jopa 50. Aamulla liikenteeseen lähtiessään mies ei ikinä tiedä, missä majoittuu seuraavan kerran.

Henna Siponen
Xavier Hildén skeittaa Helsingistä Norjaan rakkauslaulujen tahdissa – Ihmisten ystävällisyys ja roskien määrä ovat yllättäneet

Xavier Hildén nauttii aamukahveja jämsäläistalon portailla. Kohta hän ottaa skeitin alleen ja lähtee jatkamaan matkaa kohti Norjaa.

Henna Siponen

Xavier Hildén lähti kesäkuun ensimmäisenä päivänä skeittilauta kaverinaan etenemään Helsingin Töölöstä kohti pohjoista. Reilun viikon skeittaamisen jälkeen Hildén pysähtyi lepäämään Jämsään Tiina ja Mika Pentin vieraaksi.

Maanantaina aamupäivällä miehen matka jatkuu 9-tietä pitkin kohti Jyväskylää ja siitä eteenpäin aina Norjaan saakka.

Jämsän Palomäessä aamukahvia Penttien talon verannalla nauttivalla Hildénillä on nilkassaan paketti. Fyysisesti rankka reissu vaatii omansa.

–Nilkka vähän oireilee. Laitettiin siihen kinesioteippiä ja kylmää. Otin myös särkylääkettä.

Lyhyin päivämatka hänellä on ollut 23 kilometriä ja pisimmillään mies on skeitannut 50 kilometriä päivässä. Hildén ei tee tällaista urakkaa ensimmäistä kertaa. Viime vuonna hän ajoi Helsingistä Nuorgamiin pyörällä.

–Silloin sain majapaikan Jämsänkoskelta. Ihmisten vieraanvaraisuus on yllättänyt minut.

Tiina Pentti kertoo, että hän jo viime vuonna huomasi, että Hildén etsi majoituspaikkoja. Hän mietti, että voisi itsekin tarjota yösijan matkaajalle.

–Emme tunteneet aiemmin. Tämä on pelkästään hyvä kokemus, Pentti toteaa.

–Olemme syöneet, hengailleet ja nauttineet, Hildén lisää.

Aamulla liikenteeseen lähtiessään mies ei ikinä tiedä, missä majoittuu seuraavan kerran. Pähkinöiden ja energiapatukoiden voimalla hän on nyt saanut kotimajoituksen jokaiselle lepotauolle. Viime vuonna Hildén polki pyörällä usean päivän putkeen ja nukkui esimerkiksi bussipysäkeillä.

Henna Siponen
Elli-koira nauttii vieraan sylissä. Xavier Hildén pysähtyi lauantaina lepäämään Tiina ja Mika Pentin luo Jämsään.

Elli-koira nauttii vieraan sylissä. Xavier Hildén pysähtyi lauantaina lepäämään Tiina ja Mika Pentin luo Jämsään.

Ei aikataulua, vaan fiiliksen mukaan

Lepopäivät Jämsässä tekivät terää. Jenni Kyllästisen laittamat kinesioteipit ovat olleet avuksi, ja Hildén on valmis jatkamaan matkaa.

–Matka jatkuu Korpilahdelle ja sieltä Jyväskylään, mies kertoo suunnitelmista.

Hildén ei ole asettanut matkalleen tavoiteaikataulua. Hän etenee päivässä sen, mikä tuntuu hyvältä. Kelit ovat tänä vuonna olleet kohdallaan, sillä edellisellä reissullaan satoi miltei koko matkan.

–Olen tällainen skeittaajahemmo. Ei tämä ole ikinä superiisiä.

Maantiet ovat tämän rullaajan mielestä ihan ok kunnossa, mutta joidenkin autoilijoiden liikennekäyttäytymisessä olisi parantamisen varaa.

–Muutaman kerran ohiajava on pyyhkäissyt hihaa.

Henna Siponen
Nilkka on ottanut vähän itseensä 10 päivän reissusta.

Nilkka on ottanut vähän itseensä 10 päivän reissusta.

Rohkeutta olla oma itsensä

Mies ei skeittaa vain omaksi ilokseen. Hänellä on matkalle suurempikin taka-ajatus: herättää ihmisten huomiota luontoon ja etenkin roskaamiseen.

–Muoviroskaa on todella paljon teiden varsilla. Ei voi olla kovin fiksu ihminen, jos autosta heittää muovipullot metsään. Asialle pitäisi tehdä jotain.

Toinen asia, miksi Hildén reissaa, on näyttää, että jokainen voi olla rohkea. Hildén uskoo, että yksikin ihminen voi vaikuttaa, vaikka ei voisikaan pelastaa koko maailmaa.

–Tästä olen käynyt puhumassa myös esimerkiksi kouluissa. Varsinkin ensimmäinen reissuni vaati sitä, että heittää itsensä esille, kun en edes tiennyt, mitä eteen tulee. 

Yksin satoja kilometrejä skeittaava Hildén kuuntelee paljon musiikkia matkallaan. Hän kertoo, että soittolistalta löytyy ainakin herkkiä rakkauslauluja. Mies myös päivittää aktiivisesti sosiaalisen median kanavia.

Facebookista löytyy Skeittaamalla Norjaan -sivu, josta löytyy tietoa matkasta. Aktiivisemmin Hildén kertoo kokemuksestaan kuitenkin Instagram-tilillään.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio