Terveys

Voiko lantionpohja olla ylikunnossa? Näin sen voi mitata pienellä anturilla

Jos lantionpohja jää jännitystilaan, seurauksena voi olla alapään kiputiloja.

Esko Tuovinen
Voiko lantionpohja olla ylikunnossa? Näin sen voi mitata pienellä anturilla

Lantionpohjaa kuormittavat monet lajit.

Tuulia Viitanen

Voiko lantionpohja olla ylikunnossa, fysioterapeutti Liisa Malmlund?

–Kyllä voi. Esimerkiksi hyväkuntoisilla, ulkonäkökeskeisten lajien harrastajanaisilla on lantionpohjan ylijännitystä ja siitä johtuvaa lantionpohjan heikkoutta.

Mitkä lajit erityisesti aiheuttavat ylijännitystä?

–Lajit, joissa lantionpohjaan kohdistuu raskas taakka, esimerkiksi painonnosto ja muut sellaiset lajit, joissa siirretään painavia taakkoja. Myös fitness-lajit aiheuttavat lantionpohjaan painetta, sillä niissä keskivartalon lihakset ovat pitkäaikaisessa jännitystilassa.

Miten kovaa treenaaminen vaikuttaa lantionpohjaan?

–Usein lantionpohjaa saatetaan muita lihaksia treenatessa ylijännittää, jonka seurauksena lantionpohjan lihaksisto jää jännitystilaan. Vahvat pintalihakset saattavat aiheuttaa painetta heikkoon lantionpohjan lihaksistoon. Siitä voi seurata jopa alapään kiputiloja.

Millä tavalla asian voi tutkia?

–Lantionpohjan lihaksia voidaan mitata EMG-mittauksella. Siinä emättimeen tai peräaukkoon laitetaan pieni anturi.

–Tuloksista katsotaan, osaako rentouttaa lihakset, millaiset ovat lihasten huippusupistukset ja kuinka pitkäkestoiseen supistukseen lihakset pystyvät. Ultraäänitutkimuksella voi tutkia myös lihaksistoa.

Mikä avuksi?

–Yhtä tärkeää kuin lihaksiston hyvä kunto, on osata rentouttaa lihakset, myös lantionpohja. Sitäkin voi harjoitella. Jooga ja pilates ohjaavat oikea-aikaista lihasaktivointia ja rentoutumista hengityksen tahdissa.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Suhteellisen yleinen ongelma nuorilla paljon treenaavilla naisilla on, että lantionpohjan lihakset kiristyvät niin paljon, että penetraatio aiheuttaa kipua ja usein jopa siitä sitten luovutaan. Tämä olisi hyvä tiedostaa liiallisen treenaamisen riskinä siinä missä muutkin riskit.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio