Terveys

Vatsatauti jyllää Pirkanmaalla, näin peset kätesi – Yleisimmät virheet tapahtuvat käsienpesun jälkeen

Suurin osa ihmisistä pesee käsiään muutaman sekunnin. Oikea aika on kuitenkin ainakin 20 sekuntia. Käsien pesu on helppo tapa estää tauteja leviämästä. Yleisissä vessoissa on yleensä kuivauspuhallin. Se ei riitä käsihygieniaan ja voi olla jopa tautipesä.

Nina Susi / Alma Median arkisto
Vatsatauti jyllää Pirkanmaalla, näin peset kätesi – Yleisimmät virheet tapahtuvat käsienpesun jälkeen

Norovirus tarttuu helposti. Kädet pitää pestä monta kertaa päivässä ja myös kuivata hyvin.

Sari TorvinenAamulehti

Pirkanmaalla jyllää nyt vatsatauti. Monissa päiväkodeissa ja koululuissa on lappuja ovissa: "Meilläkin on vatsatautia."

Paras tapa välttää tartuntoja on hyvä käsihygienia. Vesi ja saippua ovat tehokkaita. Evira neuvoo, että jos sinulla on jo vatsatauti, käytä desifiointiainetta.

Pese kädet aina ennen ruuanvalmistusta ja sen eri työvaiheiden välillä, varsinkin kun olet käsitellyt raakaa lihaa tai kalaa ja kun siirryt käsittelemään vaikkapa salaattia. Eviran ohje on, että jos olet sairas, älä valmista ruokaa toisille. Jos se ei ole mahdollista, pese kätesi mahdollisimman hyvin.

Kädet kannattaisi pestä päivän aikana useasti. Taudinaiheuttaja etenee pienestäkin bakteerimäärästä. Tutkimusten mukaan jopa puolet perheenjäsenistä sairastuu saatuaan tartunnan oman perheen jäseneltä.

Veden ja saippuan kanssa ei pidä kitsastella. Veden on hyvä olla kädenlämpöistä, koska silloin saippua vaahtoaa parhaiten. Pöpöt pääsevät piiloon erityisesti sormenpäihin, sormien väliin, peukalonhankaan ja kämmenen uurteisiin. Käsiä on pestävä riittävän kauan.

Yhtä tärkeää kuin pesu, on käsien kuivaus. Pöpöt tykkäävät kosteasta. Helsingin yliopiston Hjelt instituutti on tutkinut, että paras käsien kuivaukseen on kertakäyttöpaperi. Puuvillainen rullapyyhe on myös hyvä, jos se vaihdetaan asiaankuuluvasti. Kaikista huonoin vaihtoehto on puhallin, joka jättää kädet märäksi ja yleensä vielä levittää bakteereja ja mikrobeja. Hjelt-instituutin tutkimuksessa kolibakteereja löytyi jopa metrin päässä puhaltimesta.

Katso tästä, miten kädet pestään tehokkaasti ja miten toimitaan kun kädet on pesty:

 

Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Jartza

    Mutta kun niissä yleisissä toileteissa ei ole tarjolla muuta kuin se puhallin?

  • Suomalainen1

    Käsien kuivaus pyyhkeeseen suorittaa myös loppujen bakteerien tarttumisen käsistä pyyhkeeseen. Jos kuivaa puhaltimella, niin kädethän eivät pyyhkiydy.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio