Vappu

Vääntele ilmapalloista hauskoja vappuhahmoja, taikurin ohjeilla sinäkin onnistut

Taikuri Timo Tiikkainen opettaa aloittelijoille helpon miekan, edistyneemmät voivat väännellä koiran ja pupun.

Eriika Ahopelto
Vääntele ilmapalloista hauskoja vappuhahmoja, taikurin ohjeilla sinäkin onnistut

Taikuri Timo Tiikkainen taittelee ilmapalloista vappuhahmoja. Homma vaatii hyviä keuhkoja, aloittelijan kannattaa käyttää pallojen puhaltamiseen pumppua.

Helmiina SuhonenAamulehti

Pikkumiekkailijat voivat taitella omat leikkimiekkansa, sillä ne syntyvät vain parilla pyöräytyksellä. Kun ensin on opetellut tekemään peruskoiran, voi hahmosta seuraavaksi kehittää mäyräkoiran tai puudelin. Vappupupun tekemisessä tärkeintä on hahmottaa mittasuhteet, korvat ovat töpöhäntää pidemmät.

Helppo: Miekka

Eriika Ahopelto

1. Yleensä ilmapallokuvion tekeminen aloitetaan solmupäästä. Ensin palloon tehdään ässämäinen mutka. Miekassa solmupäästä tulee kahva, joten se jätetään taitoksessa hieman pidemmäksi. Ilmapallon kärkeen voi jättää tyhjää pistimeksi.

Eriika Ahopelto

2. Tartu taitoksen keskikohdasta napakasti kiinni. Nipistä keskeltä, ja väännä palloa käsillä eri suuntiin. Miekka pysyy kasassa jo yhdellä pyöräytyksellä.

Eriika Ahopelto

3. Touché! Tällä sinisellä miekalla jaksaa huiskia, kun välillä syö munkkeja ja juo simaa.

Vaativa: Koira

Eriika Ahopelto

1. Koirakuviossa pallon loppuun jätetään tyhjää noin 15 senttimetriä hännäksi. Aluksi muotoillaan koiran kuono ja korvat. Taita pallosta noin 12 cm pätkä. Ota taitoksen keskeltä kiinni ja pyöräytä palloon taitos. Solmukohta on koiran kuono.

Eriika Ahopelto

2. Seuraavaksi pitää mallata koiran kaulan ja etujalkojen pituus. Nipistä haluamastasi kohtaa ja tee pyöräytys.

Eriika Ahopelto

3. Taikuri Timo Tiikkaisen mukaan hyvä taitoskohta kannattaa ensin miettiä, ja sitten vasta tehdä. Taitoksia voi purkaa, mutta pallon muoto kärsii siitä.

Eriika Ahopelto

4. Koiran mallia voi muuttaa vartalon pituutta vaihtelemalla. Jos pallo meinaa loppua kesken, tee lyhyt selkä ja pienet pallot jaloiksi. Kun kiepautat takajalkoja, muista myös katsoa hännän koko.

Eriika Ahopelto

5. Turrehan se siinä! Mäyräkoiran saa, kun tekee pitkän selän. Hienostuneella puudelilla on ilmakupla hännän päässä.

Vaikea: Vappupupu

Eriika Ahopelto

1. Puhalla pallo lähes täyteen. Tyhjää on hyvä olla noin viisi senttimetriä. Pupun teko alkaa kuonosta. Pyöräytä solmupäähän viiden sentin pallukka.

Eriika Ahopelto

2. Korvistaan pupu tunnetaan, joten pistä tähän kohtaan mittaa. Nipistä palloon yli 10 senttimetrin pätkä ja pyöräytä se omaksi osiokseen. Taita pallo kahtia viimeisimmän taitoksen kohdalta. Pyöräytä korvat tyvestä ympäri niin, että ne pysyvät yhdessä.

Eriika Ahopelto

3. Kun korvat ovat paikallaan, tehdään kaula. Kaulan on oltava pidempi kuin kuono-osan. Pyöräytä taitos haluamaasi kohtaan.

Eriika Ahopelto

4. Etujalat tehdään samoin kuin korvat, mutta ne vain ovat lyhyemmät. Pyöräytä kaulaosion jälkeen toinen osio, joka on kaulaa vähän pidempi. Taita ilmapallo viimeisimmän taitoksen kohdalta kaksinkerroin, ja yhdistä jalat toisiinsa tyvestä pyöräyttämällä.

Eriika Ahopelto

5. Pupun selkä on noin 13 senttimetrin mittainen osio. Tässä vaiheessa taikuri muistuttaa tarkkailemaan kuvion mittasuhteita. Riittääkö loppupallo vielä takajalkoihin ja hännäntöpöön?

Eriika Ahopelto

6. Nyt nipistä loppupallon puolesta välistä ja pyöräytä siihen taitos. Jänikselle tulee voimakkaat takakintut. Yhdistä takajalat pyöräyttämällä niin, että pallon loppupää jää ulkopuolelle hännäksi.

Eriika Ahopelto

7. Käännä jänön etujalat takajalkojen väliin. Näin jänö pysyy pöydällä pystyssä.

Eriika Ahopelto

8. Jos tekemäsi pupu muistuttaa enemmän kamelia kuin pupua, älä hätäile. Timo Tiikkaisen mukaan ilmapallokuvioiden mittasuhteista pääsee nopeasti jyvälle. Toinen ja kolmas pupu ovat jo heti parempia. Sadan ilmapallon pussista riittää harjoiteltavaa.

Palloja saa kaupasta tai netistä

Taikuri-ilmapalloja voi ostaa marketeista sekä pilailu- ja nettikaupoista.

Sadan pallon pussi maksaa 10-15 euroa.

Ilmapallot kannattaa säilyttää suljetussa pussissa pimeässä, ettei pallojen kumi haurastu. Puhallettu ilmapallokuvio säilyy hyvänä pari päivää.

Ilmapallojen puhaltaminen

Taikuri Timo Tiikkainen neuvoo venyttämään palloa samalla kun puhaltaa.

Ilmapallon päähän kannattaa jättää tyhjää noin 10 senttimetriä.

Kun pallosta päästää ilmaa pois, palloon saa tehtyä solmun.

Aloittelijan kannattaa suosiolla käyttää pumppua. Sillä säästää keuhkoja ja hermoja.

Vinkki

Opettele lisää YouTube-videoiden avulla! Kokeile esimerkiksi hakusanaa balloon animal.

Juttu on julkaistu aiemmin Aamulehdessä 30.4.2013.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio