Terveys

Uutta tietoa suomalaisten tavallisesta sairaudesta: Jo lievästä häiriöstä vain 20 gramman kilpirauhasessa voi olla haittaa

Kilpirauhasen toiminta eli kilpirauhashormonien tuotanto voi muuttua liika- tai vajaatoiminnaksi.

Pentti Vuosaari / Alman arkisto
Uutta tietoa suomalaisten tavallisesta sairaudesta: Jo lievästä häiriöstä vain 20 gramman kilpirauhasessa voi olla haittaa

Kilpirauhanen on kaulan alaosassa molemmin puolin henkitorvea sijaitseva, 20 grammaa painava rauhanen.

Anu Leena KoskinenAamulehti

Kilpirauhasen lieväkin toimintahäiriö saattaa olla haitallinen, kertoo tuore suomalainen väitös.

Lääketieteen lisensiaatti Ville Langén väitteli tohtoriksi Turun yliopistossa perjantaina. Langén havaitsi väitöstutkimuksessaan vähäisen yhteyden kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminnan ja suurentuneen kokonaiskuolleisuuden välillä.

Lisäksi jo orastavalla vajaatoiminnalla oli hienoinen yhteys suurentuneen sydänperäisen äkkikuoleman riskin kanssa.

Kilpirauhanen on kaulan alaosassa molemmin puolin henkitorvea sijaitseva, 20 grammaa painava rauhanen. Kilpirauhasen toiminta eli kilpirauhashormonien tuotanto voi muuttua liika- tai vajaatoiminnaksi.

Orastavan vaiheen häiriöt kilpirauhasen toiminnassa ovat suomalaisilla yleisiä. Kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitettua tyroksiini-lääkettä käyttää Suomessa yli 300 000 henkilöä.

Bo Stranden / Turun yliopisto
Ville Langén havaitsi väitöstutkimuksessaan vähäisen yhteyden kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminnan ja suurentuneen kokonaiskuolleisuuden välillä.

Ville Langén havaitsi väitöstutkimuksessaan vähäisen yhteyden kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminnan ja suurentuneen kokonaiskuolleisuuden välillä.

Kilpirauhashormoni vaikuttaa lähes kaikkien kudosten toimintaan.

Suomessa on pitkään väitelty siitä, pitäisikö saada lääkitystä, vaikka kilpirauhasarvot näyttävät olevan normaalilla tasolla.

Osa lääkäreistä on joutunut Valviran hampaisiin, kun on lääkinnyt näitä potilaita.

Ville Langén sanoo, että väitöskirjatutkimuksessa kilpirauhasta stimuloivan hormonin eli TSH:n normaalin alueen sisällä tapahtuneella vaihtelulla ei ollut yhteyttä suurentuneeseen kuoleman- tai sydän ja verisuonisairauksien riskiin.

–Emme saaneet todistettua, missä on suurentuneen TSH-pitoisuuden raja, jonka jälkeen arvoista poikkeamisesta on haittaa. Tutkimus herätti paljon lisäkysymyksiä.

Kilpirauhashormonin vaikutusta elimistössä kuvaa käänteisesti kilpirauhasta stimuloivan hormonin (TSH) pitoisuus, joka on tärkein verikoe tavallisimpien kilpirauhasen toimintahäiriöiden selvittämisessä.

Suomessa on ollut kiistaa, hyötyykö potilas hoidosta, jos kilpirauhasta stimuloivan hormonin (TSH) pitoisuus on korkealla, mutta tyroksiiniarvo on normali.

Isoissa kansainvälisissä tutkimuksissa on Langénin mukaan todettu, että jos TSH on yli 10 mutta tyrokseeniarvo on normaali, tulisi tyrokniinihoitoa harkita, vaikka potilas olisi aivan oireeton.

Ville Langén määritti väitöskirjatutkimuksessa uuden viitealueen TSH-hormonille. Väitöskirjatyössä määritetty uusi viitealue on 0,4–3,4 milliyksikköä litrassa eli mU/L. Yläraja on noin 1,0 mU/L:n verran Suomessa ja maailmalla tavallisimmin käytössä olevaa ylärajaa matalampi.

–On kuitenkin äärimmäisen tärkeää muistaa, että jos verikokeella todetaan viitealueen ulkopuolella oleva TSH-pitoisuus, löydöstä ei voi yksinään automaattisesti pitää perusteena kilpirauhashoidon aloitukselle, vaan ratkaisun pitää aina perustua kokonaisvaltaiseen potilaan tilanteen arvioon ja maailmalla hyväksyttyihin hoitokäytäntöihin, Langén sanoo.

Tutkimusaineisto perustui kansalliseen laajaan, 8 028 tutkittavaa käsittäneeseen Terveys 2000 -väestötutkimukseen ja saman aineiston jatkoseurantaan, Terveys 2011 -tutkimukseen.

Aiemmin on jo pienemmässä pohjoismaisessa ei-satunnaistetussa aineistossa kuvattu samankaltainen viitealue, jonka Langénin väitöskirjatutkimus nyt vahvisti.

TSH-pitoisuuden 1 mU/L:n nousu oli yhteydessä hieman verran korkeampaan alaverenpaineeseen, mutta vain miehillä.

Lisäksi niillä tutkittavilla, joilla oli korkea mutta vielä normaali TSH-pitoisuus, esiintyi todennäköisemmin verenpainetautia kuin tutkittavilla, joilla mitattiin matala TSH-tulos.

Tutkittavilla todettiin myös vähäisiä yhteyksiä TSH:n ja valtimotautiriskiä lisäävän lipidi- eli rasva-arvoprofiilin välillä.

Lisäksi jo kilpirauhasen vajaatoiminnalla oli hienoinen merkitsevä yhteys suurentuneen sydänperäisen äkkikuoleman riskin kanssa.

–Väitöskirjatutkimuksessa ei erikseen määritetty täsmällistä TSH-pitoisuuden tasoa, jolla riski alkaa suurentua, joten tuloksesta ei voi päätellä, että jo lievästi suurentunut TSH-arvo viittaisi suurentuneeseen kuolemanriskiin. Tarvitaankin laajempia jatkotutkimuksia TSH:n riskirajojen määrittämiseksi, Langén painottaa.

TSH:n ja valtimotautiriskin välillä ei voitu todeta yhteyksiä, eikä suurentuneen kuolemanriskin tarkempi mekanismi tullut tutkimuksessa esille. Kilpirauhasen vajaatoimintaan on yhdistetty aiemmassa kirjallisuudessa sidekudoksen lisääntymistä eli fibrotisoitumista sydämessä. Langénin mukaan mahdollinen yhteys saattaisi paitsi osaltaan selittää väitöskirjatyön tuloksia myös tarjota uusia tärkeitä kysymyksiä alan jatkotutkimuksille.

Lue myös:

Kirsi Helminen eli kolme vuotta kuin unentokkurassa – ensin selitystä ei löytynyt kokeistakaan

Kilpirauhashäiriöiden oireet

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet

Kilpirauhashormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa, mistä seuraa väsymystä, paleluherkkyyttä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista ja ihon kuivumista. Usein esiintyy turvotusta silmissä, kasvoissa ja säärissä. Oireet alkavat hitaasti ja pahenevat hiljalleen kuukausien tai vuosien aikana.

Vaikeaan kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä mielentilan muutoksia ja muistihäiriöitä.

Liikatoiminnan oireet

Oireet johtuvat liiallisen kilpirauhashormonin aiheuttaneesta kiihtyneestä aineenvaihdunnasta. Potilas hikoilee herkästi, laihtuu, sydämen syke on kiihtynyt, usein suolen toiminta kiihtyy ja esiintyy ripulia. Toiminta (puhe, liikehdintä ym.) saattaa muuttua tavallista vilkkaammaksi. Kunto huononee ja väsyttää tavallista enemmän. Oireet syntyvät asteittain viikkojen ja kuukausien aikana.

Kilpirauhasen liikatoiminta voi laukaista sydämen eteisvärinän, johon liittyy tihentynyt ja epäsäännöllinen sydämen rytmi.

Osalle potilaista kehittyy silmäoireita: silmissä on hiekan tunnetta, voi esiintyä kaksoiskuvia, silmät voivat pullistua ulospäin ja vaikeissa tapauksissa näkö huononee.

Lähde: Terveyskirjasto


Kommentit (7)

 • eljii

  Kilpparihoidoissa on kymmeniä asioita vinksallaan. Joulun alla ilmestyi Euroopan parhaan tutkijaryhmän raportti jonka löytää googlauksella ”fendo.2017.00364” ja siinä on yhteenvetona ryhmän paristakymmenestä aikaisemmasta tutkimuksesta johtopäätöksinä selvät ehdotukset. Taulukossa 1 niitä on seitsemäntoista.

  Terve kilpirauhanen erittää hormoneja T4 ja T3 suhteessa 4:1. (esim 100ug:25ug). Silti vajaatoimintaa hoidetaan epäfysiologisesti pelkällä tyroksiinilla (T4).
  T3v jää tällöin usein liian alas ja sitä ei edes uskalleta mitata. Koko kehon metabolia perustuu T3-hormonin pääsyyn soluihin. T4 on vain raaka-aine.

  Jopa lääkityksen säätöä yritetään tehdä häiriöherkän TSH:n perusteella. Oikeastaan pitäisi jokaiselta kansalaiselta jo terveenä mitata TSH ja T4v. Tätä henkilökohtaista arvoparia ja T3v:tä käyttäen on hormonitasapaino paremmin arvioitavissa.

  Jos TSH:tä käytetään, pitäisi edes myöntää että tyroksiini sekoittaa aivolisäkkeen ja lääkityllä pitää TSH olla 0…0.5. Hyvä indikaatio on että T4v ja T3v ovat viitealueen yläkolmanneksessa.

 • Tuulia

  Hei!
  Niin..kuitenkin ihan sama, onko basedowin tautia, kun kaikki oireet hävisi vähitellen saatuani lääkkeet kilpirauhasen liikatoimintaan 🙂 ja muutaman vuoden jälkeen, muuttui vajaatoiminnaksi, joka on paljon helpompi hoitaa. Nykyisin kaikki on tasapainossa ja elämän ilo suuri!! 🙂 Olen sitä mieltä että nykyisin liian paljon annetaan masennuslääkkeitä, tutkimatta tarkoin potilasta ja vieläpä se, että kun on kerran todettu ”masennus”, niin on helppoa mennä vain sille kannalle aina, että se nyt vain johtuu päästä, ei muusta, eikä tutkita. Voi voi kuinka paljon ihmiset voi kärsiä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio