Ravintolat

Tyrmäävä arvio Koskipuiston uudesta ravintolasta: Kylmiä grillikasviksia ja kärähtänyttä kuhaa – erikoisin episodi puoli tuntia ennen sulkemista

Ravintola-arvio: Millainen on Tampereen Koskipuiston Rosson tilalle avattu uusi ravintola: helmi vai keskusta-ABC?

Timo Marttila
Tyrmäävä arvio Koskipuiston uudesta ravintolasta: Kylmiä grillikasviksia ja kärähtänyttä kuhaa – erikoisin episodi puoli tuntia ennen sulkemista

Kosken puolella sijaitsevan ravintolan ikkunoista on tunnelmalliset näkymät kosken suuntaan.

Hanna HyvärinenAamulehti

Mikä: Syys-lokakuun vaihteessa näyttävästi avattu Puisto on S-ryhmän ravintola, jolle saneerattiin tilat entisen Koskipuiston Rosson rakennukseen. Puisto yhdistää saman katon alle ravintolan, kahvilan ja deli-tyylisen kaupan. Makumaailman kerrotaan edustavan sekä Italiaa että juurevaa suomalaista.

Sijainti: Ravintolan on moneen otteeseen muistutettu sijaitsevan kaupungin parhaalla paikalla, Hämeenkadun keskivaiheilla, Tammerkosken kansallismaisemassa. Kosken puolella sijaitsevan ravintolan ikkunoista onkin tunnelmalliset näkymät kosken suuntaan.

Timo Marttila
Rakennus sijaitsee kansallismaisemassa Tammerkosken, Koskipuiston ja Hämeensillan kupeessa.

Rakennus sijaitsee kansallismaisemassa Tammerkosken, Koskipuiston ja Hämeensillan kupeessa.

Miljöö ja tunnelma: Sisääntulija saapuu Hämeenkadulta ensimmäiseksi kahvilan, kaupan ja delin yhteiseen tilaan. Sieltä sitten pääsee portaita pitkin alas ravintolatasoon. Portaiden yläpäässä odotetaan pöytiin ohjausta, ja odottajia on jatkuvasti jonoksi asti.

Alhaalla ravintolassa vanhasta Rossosta ei näy muita jälkiä kuin tilan muoto. Avaruutta on haettu pelkistetyillä ja minimalistisilla kalusteilla. Pöytien päällä killuvien lamppujen johdot on jätetty muodikkaasti näkyville.

Ravintolan avaamisesta on vierailumme aikaan kulunut noin viikko, ja kuhinaa riittää. Lähes kaikki pöydät ovat täynnä, kun saavumme paikalle sunnuntaisena alkuiltana. Hallitseva äänimaisema on asiakkaiden eloisa puheensorina. Aika ajoin sen alta pilkahtelee jotain taustamusiikin tapaista, mutta tyylilajista on mahdoton saada kiinni.

Ruoka ja juoma: Puiston lista ei juuri yllätyksillä revittele, vaan pelaa varma päälle tarjoilemalla pizzoja, burgereita, pastoja, risottoja, salaatteja ja leipiä.

Valitsemme valmiit menukokonaisuudet, joihin on koottu kattavat läpileikkaukset listasta. Tammerkoski-menussa (45 e) on alkuruokina mozzarellaa ja rapu-chilipastaa, pääruokana hiiligrillattua maalaiskanaa ja jälkiruokina juustolautanen sekä salmiakki-suklaajäätelöä. Hämeensilta-menu (55 e) koostuu leikkeleistä, tattirisotosta, halstratusta kuhasta, juustoista ja tiramisusta.

Alkuruuat, eli leikkeleet ja mozzarella ovat lievä pettymys. Mouhijärven Herkkujuustolan valmistaman mozzarellan maku ei pääse oikeuksiinsa jääkaappikylmänä. Lisukkeet, eli luumutomaatit ja rucolapesto ovat nekin melko mauttomia.

Leikkeleannos kostuu leppäsavulla savustetusta kinkusta, calabrialaisesta chilisalamista, ilmakuivatusta kinkusta sekä grillatuista kasviksista. Chilisalami peittää alleen muut maut. Grillatut kasvikset ovat – jälleen – jääkaappikylmiä.

Katarina Sällylä / Aamulehti
Rapu-chilipasta on yksi illan onnistujista. Pastan suutuntuma on hyvä ja ravut meheviä. Fenkoli paitsi kaunistaa, myös raikastaa annosta.

Rapu-chilipasta on yksi illan onnistujista. Pastan suutuntuma on hyvä ja ravut meheviä. Fenkoli paitsi kaunistaa, myös raikastaa annosta.

Toiset alkuruuat kohottavat tunnelmaa hiukan. Rapu-chilipasta on oikeaoppisen al denteä, ja ravut on paistettu meheviksi. Chili antaa makua ja koristeeksi raastettu fenkoli raikkautta. Öljyä tosin on niin reilusti, että sitä jää lautasen pohjalle melkoinen lätäkkö.

Hämeensilta-menun tattirisotto on sekin maultaan ja koostumukseltaan kelpo suoritus. Joskaan tryffeliöljy ei maistu tryffelille vaan ainoastaan tunkkaiselle. Öljy jättää suuhun pitkäksi aikaa rasvaisen kalvon. Myös annoksen ulkonäössä on kohentamisen varaa. Tasaisen ruskea risotto ei näytä houkuttelevalta.

Pääruokien odotus venyy puoleen tuntiin. Myös vieruspöydistä on kuulunut valittelua pitkistä odotteluajoista.

Sekä hiiligrillattu kana että hiilillä halstrattu kuha ovat kookkaita ja aivan liian tuhteja annoksia viiden ruokalajin menuun. Molemmat ovat myös kuivanpuoleisia. Kalan nahka on reilusti palanut. Liha on jokseenkin mautonta. Molempien annosten kastikkeet ovat raskaita. Rasvainen tunne suussa sen kuin lisääntyy. Ja seuraavaksi pitäisi syödä juustoja.

Katarina Sällylä / Aamulehti
Halstrattu kuha on varmasti parhaimmillaan herkullista, mutta arviokäynnillä kalan nahka on palanut ja liha päässyt kuivaksi. Tämä kuha on kuvattu eri käynnillä.

Halstrattu kuha on varmasti parhaimmillaan herkullista, mutta arviokäynnillä kalan nahka on palanut ja liha päässyt kuivaksi. Tämä kuha on kuvattu eri käynnillä.

Juustolautanen on sentään maltillisen kokoinen, mutta miksi se on viimeistelty iduilla ja ruohosipulin korsilla? Kutsukaa rajoittuneeksi, mutta en ymmärrä sinihomejuuston ja ruohosipulin yhdistämistä ainakaan silloin, kun kyseessä ovat jälkiruokajuustot. Lämpötila on tällä kertaa kohdillaan.

Varsinaiset jälkiruuat onneksi päättävät aterian pieneen nosteeseen. Tiramisú on onnistunutta, ja siinä käytetty marsalaviini maistuu, ainakin paikoin. Paikan päällä valmistettu jäätelö on viimeistelty Dammenbergin salmiakkisuklaalla. Sen olisi tosin voinut murskata jäätelöön sen sijaan, että lusikassa on yhtäkkiä yksi kokonainen makeiskuula.

Juomalista ammentaa lähes alusta loppuun Italiasta, mikä on jännä valinta muuhun, väljän italialaiseen tarjontaan nähden. Alkudrinkiksi valittu talon kuohuviini Pezzuoli Pietra Gialla Pignoletto Dop on kuulemma pehmeäkuplaista ja raikasta. Raikkaus ei vain välity suuhun saakka. Muut maistetut viinit jäävät nekin vaisuiksi.

Palvelu: Pöydässämme käy illan aikana viisi eri tarjoilijaa. Joka annoksen kohdalla täytyy itse muistaa, kumman menutilaukseen mikäkin annos kuului. Juomista, laskusta ja astioiden keräämisestä vastaava nuori nainen on kuitenkin niin sympaattinen, että olo on lopulta melko palveltu. Kärähtänyt kuha hyvitetään jäätelölahjakortilla. Voi tietysti kysyä, onko asiakkaan kannalta mukavampi saada lahjakortti vai olisiko saman hinnan voinut hyvittää laskusta.

Ylivoimaisesti erikoisin episodi tapahtuu kello 19.30, puoli tuntia ennen sulkemisaikaa. Koko ravintolasta sammuvat valot. Viereisen pöydän lapsiperhe melkein säikähtää. Enpä ole ennen ollut ruokaravintolassa, jossa annetaan valomerkki.

Liikaa haparointia

Mikä: Puisto, Koskipuisto, Tampere, p. 010 767 2370.

Avoinna: ma–to 7.30–22, pe 7.30–23, la 8.30–23, su 10–20.

Hinnat: Valmiit menut 44–55 euroa. Alkuruuat 8,90–9,90 euroa. Leivät ja salaatit 10,90–14,90 euroa. Pastat ja risotot 12,90–16,90 euroa, hiiligrillatut annokset 16,50–26,90 euroa. Pizzat 11,90–13,90 euroa. Jälkiruuat 6,80–9,50 euroa. Viinit laseittain 6–13 euroa, pulloittain 27,50–99 euroa. Lounas seisovasta pöydästä 9,95 euroa.

Muuta: Tarjolla on myös vegaanisia annoksia ja vegaaninen menu. Laktoosittomat ja gluteenittomat ruuat on merkitty selkeästi.

Taustaksi: Aamulehden ravintola-arviot kirjoitetaan pääsääntöisesti yhden ravintolakäynnin perusteella. Puiston kohdalla teimme poikkeuksen. Illalliseen vähän pettyneinä halusimme testata myös lounaan siltä varalta, että illalliskäynnillemme olisi vain sattunut huono ilta. Lounas seisovasta pöydästä ei kuitenkaan kohentanut vaikutelmaa. Tarjonta oli hyvin perustason lounasruokaa uunimakkaroineen ja pastoineen. Lounas myös osoitti tason heittelehtimisen. Kahdessa eri kulhossa tarjoiltu kylmäsavulohipasta oli toisessa astiassa kypsynyt lähes muhennosmaiseksi, kun taas toisessa astiassa raaka-aineet eivät olleet kunnolla sekoittuneet ja kermakastike valui lätäköksi lautaselle. Lisäksi ruoka oli haaleaa, vaikka lounasaika oli vasta alkamassa.

Tuomio: En suoraan sanoen ymmärrä Puiston konseptia. Se haluaa tarjota kaikille kaikkea, mutta eihän moinen onnistu koskaan. Eniten ihmetyttää halu pitää kiinni italialaisuudesta, kun saman Koskipuiston toisesta päästä löytyy saman ketjun Trattoria, jolta italiateema onnistuu paremmin. Puisto olisi voinut olla jotain ihan muuta. Nyt sille löytyy parempia vaihtoehtoja, oli kyse sitten pastasta, burgerista, pizzasta tai lounaspöydästä. Ainoa, mitä muilla ei ole, on maisema: ★★.


Kommentit (90)

  • Nimetön

    Syömään oltiin menosa, mutta jono oli aivan liian pitkä. Ei puhettakaan että, olisi pienten lasten kanssa voinut jäädä odottelemaan. Joten menimme siis kahvilan puolelle (n.10 min odottelun jälkeen koska kahvilan puoli oli myös täynnä) ja täytyy kyllä todeta että oli melkoinen pettymys…hinta laatu suhde ei toiminut ollenkaan : (( niin ja kieltämättä meteli oli niin kova että keskustelu tapahtui huutamalla.

  • Björk

    Aika moni ässäläinen täällä propagandaa yrittää suoltaa, mutta jutusta ja kommenteista voi poimia ne perus-S ongelmat. Joku ei vaan koskaan opi. Huvittavaa ettei Suomessa osata perustaa ravintolaa. Liian usein laatu näkyy vain hinnassa. Ruokaa ei osata laittaa. Perusteet kuntoon!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio