Työtön Rami Hautalahti, 22, on nyt karenssissa ja elää toimeentulotuella: "Pitäisi luopua rankaisemisesta ja keksiä, miten autetaan ja kannustetaan"

Rami Hautalahti haluaa apua työnhakuun. Hän sanoo, että itsestään kirjoittaminen on vaikeaa. Nyt hän on oppinut laittamaan hakemukseensa kuvan. Työpaikkoja sinänsä on netissä paljon.

Minna Jalovaara
Työtön Rami Hautalahti, 22, on nyt karenssissa ja elää toimeentulotuella: "Pitäisi luopua rankaisemisesta ja keksiä, miten autetaan ja kannustetaan"

Tamperelainen Rami Hautalahti pääsi työkokeiluun Tampereen Etappiin. Hän maalaa huonekaluja puu- ja entisöintityöpajassa.

Juha LehtinenAamulehti

Pyysimme kahta työtöntä kertomaan oman tarinansa. Rami Hautalahti tuli Tampereelle työtä etsimään. Hän on työkokeilussa Etapissa ja maalaa huonekaluja. Hautalahti etsii jatkuvasti töitä.

Lue myös Heidi Kalttin tarina.

Rami Hautalahti, 22, Tampere

"Etsin jatkuvasti töitä ja koulutusta. Eilen laitoin hakemuksen Saarioisille, hain kunnossapidon ja lähettämön töihin.

Työpaikkoja etsin esimerkiksi Mol:sta (TE-palvelujen sivuilta), Duunitorilta, vuokrafirmoista, välillä Monsterista. Ehkä viikoittain löydän kiinnostavaa. Etsin fyysistä työtä, ettei tarvitsisi istua sisällä koko päivää.

Tänään laitan hakemuksen työvoimakoulutukseen pintakäsittely- ja maalauskurssille. Koulutus alkaa helmikuun alussa. He kyllä pyytävät rakennusalan kokemusta, jota minulle ei ole, mutta haen kuitenkin.

Haluan tehdä rakennusmaalarin töitä. Taloja rakennetaan koko ajan. En usko, että sillä alalla heti työt loppuvat.

Olen käynyt ammattikoulun. Lentokoneasentajalle on kuitenkin vähän töitä tarjolla. Pitäisi olla lisäpätevyyttä.

Muutin Tampereelle kaksi vuotta sitten Jyväskylästä. Kaverini asui täällä. Halusin asua kämppiksen kanssa, koska asuminen tulee halvemmaksi. Minun piti mennä kuorma-autokuljettajan työvoimakoulutukseen, mutta en päässyt.

Pääsin haastatteluun saakka, mutta en päässyt siitä eteenpäin. Olen nyt täällä Etapissa (Tampereen seudun työllistämisyhdistys) työkokeilussa. Pidän huonekalujen maalaamisesta.

Jyväskylästä en löytänyt töitä. Yritin hakea, mutta ehkä hakemisessa oli siihen aikaan jotain väärin. Hakemukseni olivat liian lyhyitä. En laittanut esimerkiksi valokuvaa itsestäni.

Jyväskylässä myös mokasin. Asuin syrjässä, 20 kilometrin päässä keskustasta. Unohdin mennä työkkärin tapaamiseen. Alkoivat selvittää, voiko minulle maksaa työmarkkinatukea vai ei. Hain tieturvakorttikoulutukseen, mutta en voinut osallistua, koska minulla ei ollut rahaa lähteä keskustaan. En halunnut kävellä 20:tä kilometriä.

Laittoivat velvoitteen, että oltava 12 viikkoa työkokeilussa. Elin kaksi vuotta toimeentulotuella.

Nyt olen alkanut laittaa kuviani hakemuksiin ja tehnyt vielä erillisen hakemuksen, jossa kerron itsestäni ja miksi työ kiinnostaa minua.

Työpaikkoja on netistä sinänsä kyllä helppo löytää. Mutta itse hakeminen on vaikeampaa. Itsestä kirjoittaminen. Kun pääsee kirjoittamisen alkuun, lähettäminen sujuu kyllä. Luin jostakin vinkkejä työnhakuun.

Karenssi iski

Olen nyt karenssissa enkä saa työmarkkinatukea. Elän taas toimeentulotuella. Jos tätä nyt voi elämiseksi sanoa. Rahat voisivat juuri ja juuri riittää, jos en harrastaisi mitään tai jos minulla ei olisi koiraa eikä autoa.

Olin viime vuonna töissä jakamassa mainoksia ja ilmaisjakelulehteä. Jaoin kahtena päivänä viikossa. Tein sitä työkokeilun ohella. En jaksanut, kun olin täällä koko viikon töissä. Keskiviikon jakopäivät olivat rankkoja, koska silloin piti järjestää illalla mainokset ja jakaa ne ja asuin vielä aivan toisella puolella kaupunkia kuin missä Etappi oli.

Lopetin lokakuussa. Sain sen takia kahden kuukauden karenssin. Kerroin TE-toimistoon, että en jaksanut olla työkokeilussa Etapissa ja jakaa samaan aikaan mainoksia. Ajattelin, että molemmat työt onnistuvat mutta eivät onnistuneet. Miettivät kuukauden ajan ja lopuksi lätkäisivät karenssin. Perusteluni eivät kelvanneet.

Ei olisi kannattanut ottaa töitä. Jos en olisi mennyt töihin, en olisi saanut karenssia. Tosin en tiennyt silloin, että siitä tulee karenssi, jos lähtee töistä.

Joulukuussa olin postissa töissä viikon pätkän lajittelemassa kortteja ja paketteja. Oli mukavaa työtä, mutta työtä ei tullut enempää.

Minna Jalovaara
Rami Hautalahti haluaisi kouluttaa itsensä rakennusmaalariksi. Hän uskoo, että rakentaminen jatkuu ja töitä löytyisi.

Rami Hautalahti haluaisi kouluttaa itsensä rakennusmaalariksi. Hän uskoo, että rakentaminen jatkuu ja töitä löytyisi.

Minusta nämä aktiivimallit eivät auta työn saamiseen. Pitäisi luopua rankaisemisesta ja keksiä, miten autetaan ja kannustetaan työtöntä. Mitä rankaiseminen auttaa, jos haet töitä ja takaisin vain tulee lappuja, jotka kertovat, että et ole saanut työtä tai koulutuspaikkaa? Koulutuspaikkoihinkin on kova tunku.

Suurin osa työttömistä etsii töitä, vaikka toki on niitäkin, jotka eivät etsi. Työkkärin pitäisi tavata jokainen henkilökohtaisesti ja nähdä, etsiikö oikeasti töitä vai ei.

Liikaa keskitytään rankaisemiseen. Sain karenssin, kun heille ei kelvannut syyksi, että en halua kävellä 20:tä kilometriä. Eikä kelvannut se, että oman hyvinvointini takia lopetin syksyllä mainosten jakamisen.

Tulevaisuus ei näytä kauhean valoisalta, kun koko ajan lyödään karenssi, vaikka yritän koko ajan. En pian uskalla tehdä mitään, kun kaikesta rangaistaan.

Olisi hyvä, että ennen kuin lykätään karenssia, kutsuisivat käymään. Että näkisivät, että kyllä se etsii töitä. Ettei vain katsottaisi papereita, että lyödään laiskalle karenssi.

Olisi myös hyvä, jos työnvälitysfirmat ja työnantajat järjestäisivät rekrytointitilaisuuksia 20 ennakkoon ilmoittautuneelle ja mukaan tulleet haastateltaisiin henkilökohtaisesti. Ettei vain paperilla tarvitse todistaa halukkuuttaan.

Elämältä toivon sitä, että saisin ensin koulutuksen ja sitten töitä. Jossain vaiheessa haluaisin muuttaa maalle ja siellä olisi koiria ja hevosia."

Oikaisu 14.1.2018 kello 8.19: Korjattu kuvatekstiin nimi Rami Hautalahdeksi.

Aktiivimalli

Aktiivimallissa on kyse työttömyysturvalain muutoksesta, joka leikkaa työttömyyskorvausta, jos työtön ei ole työttömyysjakson aikana osa-aikatöissä, toiminut yrittäjänä tai osallistunut työllistämispalveluihin.

Aktiivimallin mukaan työttömien aktiivisuutta seurataan 65 päivän mittaisissa jaksoissa. Jakson aikana pitää olla 18 tuntia palkkatöissä tai osallistua viitenä päivänä TE-toimiston järjestämään toimintaan. Vaihtoehtoisesti voi toimia myös yrittäjänä, jolloin pitää saada 241 euroa ansiotuloa.

Mikäli vaadittu aktiivisuus ei täyty, leikataan työttömyysturvaa seuraavalle 65 päivän jaksolle 4,65 prosenttia. Täysimääräistä peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavalle se tarkoittaa noin 32 euron pudotusta kuukaudessa eli 697 eurosta 664 euroon.

Aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen mukaan työnhakijaa on kohtuutonta rangaista siitä, osuuko työnantajan rekrytointipäätös tai TE-toimiston valinta erilaisiin palveluihin häneen vai ei.

Toinen vaihe

Hallitus aikoo tuoda myös toisen lakiuudistuksen eli aktiivisen työnhakupakon eduskuntaan tänä vuonna.

Lausuntokierrokselle lähti viime vuonna esitysluonnos, jonka mukaan työttömällä olisi jatkossa velvoite hakea vähintään 12 työpaikkaa kolmessa kuukaudessa eli yhtä työpaikkaa viikossa.

Lisäksi työttömän pitäisi raportoida työnhaustaan kerran viikossa verkossa. Aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä langetettaisiin työttömälle 60 päivän korvaukseton karenssi. Laiminlyönti johtaisi siis työttömyysturvan menettämiseen kahden kuukauden ajaksi.

Jos aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä asetettaisiin 60 päivän korvaukseton määräaika, se syrjäyttäisi aktiivimallin mukaisen työttömyysetuuden alentamisen 4,65 prosentilla.


Lue myös nämä


Kommentit (45)

 • Kysyn vaan

  ”Asenne ratkaisee! Osaamisen ja koulutuksen voi aina hankkia, jos asenne on kunnossa. ”

  Mitenkähän saisit itse nuivan ja ylhäältäpäin katselevan asenteesi työttömiä kohtaan kuntoon?

 • Nimetön

  NIMETÖN
  Mitä ihmettä tämä valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki oikein hourii Maikkarin uutisissa? Karenssipäivien vähenemisellä (tai oikeammin: palauttamisella) viiteen päivään ei ole mitään merkitystä pitkäaikaistyöttömän kannalta, karenssit kun on jo kärsitty! Kyllä se alennus korvaukseen on ihan todellinen 4,65%: n alennus, eikä sitä millään käppyröillä muuksi saa.

  15.1.2018 | 19:49 |

  -No eihän ne raukat tiedä itsekään mitä ovat päättäneet! Sipiläkin narisi eilen jotain aivan umpi hulluja jommassa kummassa iltapäivälehdessä ja teki vaan itsensä täysin naurunalaiseksi osoittamalla kuinka pihalla hän todella on koko aktiivimallista! Voi luoja, miten meillä voi olla näin totaalisen kaikessa epäonnistuva hallitus?!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet