Terveys

Tutkimus: Psykoosin sairastaneet selviävät suolistosyövästä muita huonommin

STT

Sairaalahoitoa vaatinutta psykoosia tai päihdehäiriötä sairastaneet kuolevat suolistosyöpään useammin kuin muut suolistosyöpäpotilaat, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta.

Psykoositaustaisten suolistosyöpää sairastavien miesten riski kuolla sairauteen oli 1,7-kertainen ja naisten 1,4-kertainen verrattuna potilaisiin, joilla ei ollut mielenterveyden häiriöitä. Ilmiön taustalla voi olla sekä potilaaseen että hoitopaikkaan liittyviä tekijöitä, joita on tarkoitus selvittää tarkemmin tulevissa tutkimuksissa.

–  Syövän varhaiseen toteamiseen ja hoidon laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota mielenterveys- tai päihdehäiriötä sairastavien ihmisten kohdalla, kertoo päätutkija dosentti Kristiina Manderbacka THL:stä.

Rekisteripohjainen seurantatutkimus koski vuosina 1990–2013 sairastuneita lähes 42  000 suolistosyöpäpotilasta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio