Terveys

Terveysväittämiä arvosteleva professori: Akupunktion hyödyt pääasiassa lumetta – Auttaa jonkin verran kahteen vaivaan

Turun yliopistollisen keskussairaalan professori Juhani Knuuti ampuu mielellään alas terveysväittämiä. Hän kävi läpi akupunktiotutkimuksia ja vyöhyketerapiaa. Vyöhyketerapian väitetään olevan parituhatvuotisen metodi, mutta se onkin kehitetty 1930-luvulla.

Petri Manssila
Terveysväittämiä arvosteleva professori: Akupunktion hyödyt pääasiassa lumetta – Auttaa jonkin verran kahteen vaivaan

Turun yliopistollisen keskussairaalan professori Juhani Knuuti on voittanut lääkäriseura Duodecimin tiedottajapalkinnon pari vuotta sitten. Hän ruotii terveysväittämiä ja niiden paikkansapitävyyttä.

Petri ManssilaTurku

Onko akupunktio tehokasta vai ei? Professori Juhani Knuuti ruotii terveysväittämiä. Tällä kertaa akupuntion tehoa. Akupunktio pohjaa niin sanottuun meridiaanihoitoon, jonka juuret ovat itämaisessa lääketieteessä.

–Akupuntio on saanut puolivirallisen aseman lääketieteessä. Esimerkiksi fysiatrit ja yleislääkärit antavat akupunktiohoitoja. Jos tiedetään, mihin neuloja voi laittaa, niin vaaratontahan se on, Knuuti sanoo Aamulehdelle.

Hän on käynyt läpi akupunktiosta julkaistut Cochrane-analyysit. Britanniassa majaa pitävä organisaatio on yli 37 000 tutkijan itsenäinen verkosto.

–Cochranen julkaisuseula on erittäin tiukka. Tätä katsoo koko tiedemaailma.

Hartiavaivat ja migreeni poikkeuksia

Akupunktiosta löytyy lähes 120 katsausta, jotka käsittelevät muun muassa fibromyalgiaa, epilepsiaa, masennusta, dementiaa, aivoinfarktia ja astmaa.

–Kävin nämä läpi. Akupunktio auttaa hartiavaivoihin ja migreeniin. Niissä saatiin pientä etua valeakupunktioon verrattuna.

Knuuti ei tyrmää täysin akupunktiota. Cochrane-analyyseissä akupunktiosta on subjektiivista hyötyä potilaille.

–Sama hyöty saavutettiin myös valeakupunktiolla eli neuloja pistettiin, mihin sattuu. Potilaan kokema hyöty on jotain muuta, kuin neulojen vaikutus tai meridiaanit.

–Akupisteet ovat tulleet meridiaanikanavista, mutta lääkärit eivät niihin edes usko.

Knuutin mielestä potilaiden kokema hyöty perustuu pääosin lume-vaikutukseen.

–Lume-vaikutuksella rahastaminen ei ole sallittua. Varsinkin, kun luvataan apua vakaviin sairauksiin. Akupunktiolla ja myös vyöhyketerapialla luvataan kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Vyöhyketerapia nuori keksintö

Vyöhyketerapia eli refleksologia on vastoin yleistä uskomusta melko tuore asia. Knuutin mukaan monille tutut jalkapohjakartat syntyivät Yhdysvalloissa 1930-luvulla.

–Jalkapohjakartan piirsi yhdysvaltalainen Eunice Ingham 1930-luvulla. Koko tämä 2000 vuotta vanha tarina onkin alle 90-vuotias.

Knuuti löysi viitteitä Inghamista verkosta.

Knuuti muistuttaa, että vyöhyketerapiasta ei löydy ensimmäistäkään tutkimusta, jossa se vaikuttaisi sisäelimiin.

–Ei voi luvata, että tällä vakava sairaus häviää. Raja menee tässä huijauksessa.

Vyöhyketerapiaa tarjoavat yritykset mainostavat usein ikivanhaa, kokemusperäistä hoitoa.

Apua luvataan muun muassa vaihdevuosiin, kuukautiskipuihin, uupumukseen, päänsärkyyn, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin ja hormonaaliseen epätasapainoon.

–Terveysväittämiä on valtavasti. Näihin voi puuttua vain kuluttaja-asiamies, koska hoitoa antavat eivät ole terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

Vyöhyketerapiakin juuret ovat meridiaanihoidoissa.

–Eihän meridiaanikanaviakaan ole olemassa, Knuuti päättää.

Edit: 19. helmikuuta kello 10. Poistettu tieto, että Eunice Ingham olisi työskennellyt kiropraktikoiden kanssa.

Juhani Knuutin terveysblogiin pääset tästä.

Kuka Juhani Knuuti?

Asuu Turussa, mutta on kotoisin Kemistä

Naimisissa ja neljä lasta

Opiskeli lääketiedettä Turun yliopistossa

Erikoistunut kliiniseen fysiologiaan ja isotooppilääketieteeseen

Väitteli tohtoriksi sydänlihaksen aineenvaihdunnasta vuonna 1993

Tyksin PET-keskuksen ylilääkäri vuodesta 1996

Sai lääkäriseura Duodecimin tiedottajapalkinnon vuonna 2016


Kommentit (32)

 • Jyrki Wigelius

  Nähdäkseni Prof. Juhani Knuutin (AL 25.1) esittämä käsitys akupunktion tehosta perustuu harhaanjohtavaan tutkimustulosten tulkintaan. Jos hänen asiantuntemuksensa perustuu vain ns. Cochrane-yhteenvetoihin perehtymiseen, asia onkin ymmärrettävää. Suuri osa yhteenvedoista on niin vanhoja, etteivät ne sisällä uusimpia tutkimustuloksia ja ennen kaikkea tutkimuksissa lumehoidoksi kutsuttu vertailuhoito ei täytä lumehoidon kriteerejä.

  Aikoinaan oletettiin vain ns. akupunktiopisteiden käynnistävän hoitoreaktion ja vanhoissa akupunktiotutkimuksissa käytettiinkin ei-akupunktiopisteiden neulottelua lumehoitona. Nykyään kuitenkin ymmärretään, että myös ei-akupunktiopisteiden ja itse asiassa minkä tahansa kehon kohdan riittävä stimulaatio käynnistää fysiologisesti mitattavan hoitovasteen. ”Lumehoito” vastaakin siis itse asiassa pikemminkin ei-traditionaalista akupunktion toteutustapaa, joka toden totta näyttääkin toimivan useimmiten yhtä hyvin. Vaikka akupunktion perinteinen selitysmalli Kiinassa perustuikin taolaiseen filosofiaan, on viime vuosikymmeninä tehty tutkimus valaissut hoidon neurofysiologista vaikutusmekanismia eikä kysymys akupunktion perinteisen selityksen oikeellisuudesta ole edes oleellinen hoidon vaikuttavuuden tutkimisen kannalta.

  Joka tapauksessa merkille pantavaa on, että esim. Saksassa vuonna 2007 julkaistun Gerac-tutkimuksen mukaan sekä traditionaalinen että minimaalinen akupunktio tuotti kroonisessa alaselkäkivussa kuuden kuukauden seurannassa kaksi kertaa enemmän merkittävän avun saaneita potilaita, kun vertailuna oli itse asiassa suomalaistakin Käypä hoito-suositusta vastaava tavanomainen hoito, joka lääkitysten lisäksi koostui fysioterapiasta ja harjoittelusta. Tutkimuksen mukaan siis Knuutin lumehoidoksi määrittelemä hoito toimii huomattavasti paremmin kuin tällä hetkellä yleisesti käytetty hoito mukaan lukien lääkehoito! Laseria hyödyntävä ns. laserakupunktio on myös mahdollistanut aidot kaksoissokkotutkimukset, joista löytyykin jo merkittävää näyttöä akupunktion tehosta verrattuna lumehoitoon.

 • ismo

  Ironista kyllä, mutta juuri Tyksissä sain kipuihinSuomen ensimmäiseltä yliopistolliselta akupunktiolääkäriltä Laitiselta. Hän sai kivuista osan pois ja voin vähentää yhden kipulääkkeen päivässä. Huomioitavaa tässä on, että myös leikkaus ja kortisonihoitoa sain eikä tehonnut. – Vuosikymmenien jälkeen tampereella työterveyslääkäri antoi akupunktiokuurin valkosormisuuteen, joka oli tosi paha heti lämpötilan laskettua alle 5 astetta.
  Viiden hoitokerran jälkeen vaiva hävisi totaalisesti , nyt taass jo 20vuotta pois.
  Minua ei kiinnosta onko vaikutus lumetta vaan se että oire on pois. Samoin oli kivun kanssa, kaikki länsimainen lääkkeistys Suomen parhaiden ortopedien toimesta oli tehty, mutta mikään ei auttanut ennen akupunktiota. Ikävä kyllä sekään ei kaikkea kipua vienyt mutta antoi avun.

  Ilmeisesti professori ei ole lukeneisuudestaan huolimatta lukenut, lääkkeiden lumevaikutuksesta. Samaa luokkaa, sekä reseptilääkkeissä, että vaihtoehtolääkkeissä. Jos vakavat sairaudet on poissuljettu, niin potilaalle aivan sama mikä vie oireet.

  Ihmisen mieli ja ”meridiaanit” ovat ihmeellinen asia, jota eivät professoritkaan ymmärrä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio