Terapeutti Tommy Hellstenin vaimo kuoli yllättäen – "Minulle tuli kumma olo, että kaikki on täynnä ei-mitään"

Carita-vaimo kuoli kesäkuussa yllättäen verenmyrkytykseen. Hellsten sanoo nyt kolmen kuukauden jälkeen ymmärtäneensä, ettei hänellä ole enää vaimoa maan päällä. Neljäkymmentä vuotta kestäneen terapeuttiuransa aikana Tommy Hellsten on oppinut ihmisistä kolme asiaa.

Kaisa Kivimäki
Terapeutti Tommy Hellstenin vaimo kuoli yllättäen – "Minulle tuli kumma olo, että kaikki on täynnä ei-mitään"

- Kun Carita kuoli, minusta tuntui, että millään ei ole enää mitään merkitystä, ja minulla oli hätä.

Tiina ElliläAamulehti

"Kun vaimoni kuoli, tuntui, että minusta amputoitiin uskomattoman suuri pala. Se meni Caritan mukana sinne, minne hän meni.

Vaimoni kuoleman jälkeen minulle on tullut arkeen taivastietoisuus. Koen yhteyden esiripun taakse. Ajan ja ikuisuuden välillä oleva raja on harsomainen eikä betonia. Rajalla voi kuulla ja aistia, ja taivasta voi elää jo maan päällä.

Mitä enemmän ihmisessä kuolee, kun hän vielä elää, sitä vähemmän jää kuoltavaa, kun viimeinen hetki koittaa.

Mitä enemmän uskallamme antaa itseriittoisuutemme ja omavoimaisuutemme kuolla, sitä helpompi siirtymä on. Ehkä se on kuin hiljainen lipuminen horisontin yli.

Ystävät

Kun vaimoni kuoli kesäkuussa, ja purjehdin poikani ja miniäni kanssa samoja reittejä kuin aiemmin vaimoni kanssa, näin tuttuja mökkejä ja saaria, ja minulle tuli kumma olo, että kaikki on täynnä ei-mitään. Kaikkialla oli tyhjää, autiota.

Ymmärsin muutaman päivän kuluttua, että yhteys vaimooni oli ollut niin syvä, että menetys synnytti kokemuksen äärettömästä tyhjyydestä ja turhuudesta.

Kontaktipintamme oli myös hyvin laaja. Pystyimme jakamaan myös monia terapiaprosessiin liittyviä asioita ja hengellisiä asioita. Kielteinen puoli tässä on, että muiden ihmisten tarve väheni, koska yhteyden tarve tyydyttyi niin hyvin Caritan kanssa.

Ystäviä on tullut laiminlyötyä. Nyt minun on myös kasvatettava uusia ihmissuhteita.

Markus Hellsten
Tommy Hellsten on terapeuttina ja teologina ihminen, jolta odotetaan valmiita vastauksia. Mihin kysymykseen olet itse vastausta vailla? –Mikä on elämä, mikä on kuolema, mikä on rakkaus? Kun heittäytyy elämään joka solullaan, vastaukset tulevat sitä mukaa, kun itse on niitä valmis kohtaamaan.

Tommy Hellsten on terapeuttina ja teologina ihminen, jolta odotetaan valmiita vastauksia. Mihin kysymykseen olet itse vastausta vailla? –Mikä on elämä, mikä on kuolema, mikä on rakkaus? Kun heittäytyy elämään joka solullaan, vastaukset tulevat sitä mukaa, kun itse on niitä valmis kohtaamaan.

Kunnioitus

Meillä oli hyvä liitto. Se perustui siihen, että kummallakin oli kyky ottaa vastuu omista keskeneräisyyksistään emmekä heittäneet pahaa oloamme toistemme päälle. Kunnioitimme toisiamme.

Arvostin vaimossani sitä, että hän seisoi omilla jaloillaan eikä kuormittanut minua omilla keskeneräisyyksillään. Hän antoi minun olla oma itseni.

Minä toimin samoin.

Carita oli äärettömän hellä ja huumorintajuinen. Minun oli hyvä olla hänen kanssaan. Meillä oli syvä sielunyhteys.

Hän kuului minulle ja minä hänelle.

Meillä oli halu ja kyky ottaa itsestämme vastuu ja avautua toisillemme. Siitä syntyi helppous ja hauskuus.

Nyt minun täytyy suostua tuntemaan tämä kipu, tuska ja hylättynä olemisen tunne. Yritän mennä tilanteisiin, joissa voin tuntea kipua ja surua. Ellei niitä uskalla tuntea, niihin jää kiinni.

Moni lähtee paikkaamaan hätäänsä kaikilla mahdollisilla keinoilla sen sijaan, että uskaltaisi olla yksinäisyyden äärellä.

Taivasvaimo

Kun uskallan käydä läpi kaikkein kipeimpiä tuntoja, avaudun sille mahdollisuudelle, että vielä tulee joku läheinen ihminen, ehkä parisuhdekin.

Mutta sellaiseen ei voi hypätä suoraan, sillä muuten käsittelemättömät asiat sabotoivat uutta suhdetta.

Vasemmassa nimettömässäni on edelleen vihkisormus.

Tarkoittaako se, ettei minulla ole vielä lupa elää? Olen alkanut ymmärtää, että minullahan ei ole enää maan päällä vaimoa, vaan minulla on taivasvaimo, jonka kanssa voin olla yhteydessä.

Hän vapauttaa minut elämään maan päällä, ja minulla on lupa avautua uudelle parisuhteelle, kun sen aika on.

Aavistan, että on iso periaatteellinen kannanotto, kun otan sormuksen pois.

Nyt voin jo melko hyvin, mutta se ei tarkoita, etteikö luopuminen olisi ollut vaikeaa.

Kasvaminen

Mitäkö haluaisin vielä saada elämässäni aikaan?

Haluaisin vahvistua siinä, että tekisin vähemmän, mutta saisin enemmän aikaan.

Että ihmiset lähtisivät yhä enemmän kasvuprosesseihin sen sijaan, että keskittyisivät hömppään.

Emmi Kähkönen
- Mitäkö pidän hömppänä? No, minulla ei ole televisiota, ja siksi menin ystävän luo katsomaan ohjelman, jossa esiinnyin. Mainoksia tuli puoli tuntia, ja ne olivat niin kuvottavia, tyhmiä, merkityksettömiä, mä en jaksa, mä en kestä! Haluan suojautua merkityksettömyydeltä.

- Mitäkö pidän hömppänä? No, minulla ei ole televisiota, ja siksi menin ystävän luo katsomaan ohjelman, jossa esiinnyin. Mainoksia tuli puoli tuntia, ja ne olivat niin kuvottavia, tyhmiä, merkityksettömiä, mä en jaksa, mä en kestä! Haluan suojautua merkityksettömyydeltä.

Heikkous

Mitenkö ihminen voi kasvaa henkisesti isommaksi?

Ihminen kasvaa sitä mukaa, kun hän uskaltaa tulla pienemmäksi.

Ihmisen arvokkain ominaisuus on heikkous. Se on sitä, että tajuaa, ettei itsellä ole eväitä selviytyä elämästä omin voimin. Matka korkeuksiin kulkee aina alakautta; kun uskaltaa olla oma itsensä, haavoittuva.

Ihminen kasvaa kohtaamalla omaa keskeneräisyyttään, heikkouksiaan ja menemällä syvemmälle kohti omaa haavoittuvuuttaan.

Mitä lähemmäs ihminen menee omaa varjoaan, sitä enemmän hän tajuaa tarvitsevansa rakkautta. Kun hän tarvitsee rakkautta, hän avautuu rakkaudelle, ja kun hän avautuu rakkaudelle, hän saa sitä.

Rakkaus tarkoittaa kohtaamista, vastavuoroisuutta, inhimillisyyden syvää kunnioittamista ja haavoittuvuuden vaalimista.

Meissä kaikissa on syvä olemisen taso, ja kun toisen syvä olemisen taso lähestyy, ihmiset resonoivat keskenään.

Yhteys toiseen ihmiseen on tärkeämpää kuin valheellisuus.

Haavoittuvuus

Totta, moni ei uskalla näyttää olevansa haavoittuva.

Kysymys on turvasta. Kun ihminen kokee olevansa uhattu, hän luo ulkokuoren, roolin, jonka takana hän on piilossa, muttei koe yhteyttä kehenkään, koska ei ole näkyvä, totta.

Haavoitetussa ihmisessä on kenties syntynyt massiivinen päätös tulla näkymättömäksi.

Kun ihminen tulee näkyväksi, hän ottaa riskin, että hänet hylätään.

Ota riskejä heti, kun tunnistat ihmisen, johon luotat, jonka seurassa tunnet olevasi turvassa. Kerro, mitä sisälläsi liikkuu. Se herättää myötätuntoa ja synnyttää läheisyyttä.

Opettele, mistä tunnistat luotettavan ihmisen. Ellei toinen näe, ymmärrä eikä kohtaa sinua ja sinulle tulee vain paha olo ja häpeä, et välttämättä puhunut hölmöjä asioita, vaan sinun pitää hakea joku toinen ihminen.

Elämä pyrkii vaikeuksien ja jopa kärsimyksen avulla kehittämään ihmistä. Tärkeää on suostua kohtaamaan elämä sellaisena kuin se on, vaikka kipeitä ja vaikeita asioita tulee kohti.

Emmi Kähkönen
- Millekö nauroin viimeksi? Itselleni. Olen alkanut välillä käyttäytyä kuin murrosikäinen. Olen saanut itseni kiinni samanlaisista tunnekuohuista. Hah, miten mä voin tuntea näin intensiivisiä tunteita? Elämä voi yllättää tässäkin iässä.

- Millekö nauroin viimeksi? Itselleni. Olen alkanut välillä käyttäytyä kuin murrosikäinen. Olen saanut itseni kiinni samanlaisista tunnekuohuista. Hah, miten mä voin tuntea näin intensiivisiä tunteita? Elämä voi yllättää tässäkin iässä.

Kolme

Olen toiminut terapeuttina 40 vuotta, ja olen oppinut ihmisistä kolme asiaa.

Ensinnäkin jokainen ihminen on ainutlaatuinen. Jokaisen persoona on oma universuminsa. Kun tapaan uuden ihmisen, pitää luopua kaikista ennakko-oletuksista ja olla läsnä, jotta toinen voisi tulla kohdatuksi.

Kun joku kuulee ihmisen tarinan, vasta sitten ihminen itsekin alkaa ymmärtää omaa tarinaansa.

Täysin samanlaisia me kaikki olemme siinä, että pohjimmiltaan meillä jokaisella on syvä nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi tulemisen tarve.

Ihminen näyttää olevan olento, joka toteutuu vasta yhteydessä muihin.

Kolmanneksi meissä on jokin rakenteellinen mysteerin tarve.

Kun ihmisessä menee riittävän syvälle, tulee se kohta, jossa ihminen kaipaa jotain selittämätöntä, joka on enemmän kuin mitä kykenemme kuulemaan ja näkemään.

Tuhkakasa

Olen nähnyt urallani vaikka kuinka paljon kasvutarinoita.

Mahdottomat lähtökohdat eivät välttämättä naulitse ihmisen tulevaisuutta. Tiedostamalla lähtökohtansa hän voi vapautua siitä. Syvä tuska voi lopulta muuttua rikkaudeksi.

Tuhkakasasta nousee ihme, kun ihminen luopuu omavoimaisuudestaan ja nöyrtyy.

Karmeimpia lähtökohtia on insestin uhreilla, ahdasmielisen uskonnollisuuden uhreilla ja niillä, jotka ovat kasvaneet kodissa, jossa kaikki näyttäisi olevan hyvin, mutta kukaan ei ole tullut kohdatuksi oikeasti.

Esimerkiksi yläluokan työnarkomaaniperheet, joissa on tullut tärkeämmäksi se, miltä asiat näyttävät kuin se, miten ne ovat.

Mitä huonompi vointi, sitä suurempi syy ihmisellä on lähteä matkalle omaan itseensä.

Parhaimmillaan olen nähnyt, kuinka ihminen on tulleet todeksi ja alkanut tehdä omia valintojaan niin, että koko hänen maailmansa on alkanut näyttää häneltä. Hän on syntynyt persoonaksi sen sijaan, että hän vain selviytyisi hengissä.

Hän ei ole enää täyttänyt toisten odotuksia, vaan on valinnut itselleen sopivan työn ja kumppanin.

Hyvyys

Kaikki ihmiset ovat hyviä.

Jokaisessa ihmisessä on todellinen minuus, ydin, jossa ovat hänen tunteensa, tarpeensa, lahjansa, arvonsa ja tahtonsa.

Matkan varrella ihminen voi kadottaa yhteyden ytimeensä, ja alkaa vain selvitä hengissä. Silloin hän ei enää ole totta. Hän ei uskalla olla totta, koska se on liian pelottavaa.

Hän alkaa elää itsensä ulkopuolella, jolloin hän ei enää tiedä, mitä hän tekee tai kuka hän edes on.

Hän kuvittelee, että tämä on elämää, mutta hän voi huonosti, koska valinnat tekee valeminä, koska hän hylkää itseään koko ajan.

Tämä on tila, jossa ihmiset usein tulevat terapiaan. Ihminen on mennyt itsestään sivuraiteelle. Minun tulee auttaa ihmistä todellisen minänsä ääreen, jotta hän voisi tehdä valintoja, jotka nousevat siitä, kuka hän on eivätkä siitä, kuka hänen pitäisi olla.

Pahuus

Miksikö paha saa ihmisessä välillä vallan?

Kun ihminen kadottaa yhteyden hyvyyteen, hänellä ei ole käsitystä muusta. Paha on ainoa, minkä hän tietää.

Niin, voiko kaikkea pahaa poistaa?

Siinä mielessä voi, että ihminen voi oppia olemaan samaistumatta pahaan. Kun hän tiedostaa tämän mahdollisuuden, hänelle tulee valta ja kyky valita.

Tämä edellyttää, että ihminen tiedostaa, kuka hän oikeasti on ja mikä hänessä ei ole totta.

Hyväksyminen

Mistäkö en pidä? Tiedostamattomuudesta. Siitä, etteivät ihmiset näe itseään. Ihmisellä voi olla esimerkiksi halveksimisen vimma.

Tai oikeassa olemisen vimma, jolloin ihmisen pitää hankkia ympärilleen ihmisiä, jotka ovat kaikki väärässä.

Tiedostamattomuudesta seuraa pahuus, ja hyväntahtoisuus häviää.

Seuraa kateus, katkeruus ja kaikki rumat teot ja ajatukset. Yleensä itseään tiedostamattomalla ihmisellä on harhainen käsitys omasta erinomaisuudestaan. Näyttäisi siltä, että pienillä ihmisillä on tosi suuri käsitys itsestään, ja suurilla ihmisillä on pieni käsitys itsestään.

Näkeminen

Mitenkä vaikea ihminen pitäisi kohdata?

Näe hänet.

Tiedosta ensin samat asiat itsessäsi, sitten saat näkökyvyn. Silloin toinen ihminen ei herätä sinussa halveksuntaa eikä halua muuttaa häntä. Sinä vain näet hänet.

Näet, mihin sinä loput ja mistä se toinen ihminen alkaa.

Jeesus sanoi, että älä tuomitse heitä, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät.

Mitä suurempi tarve on kritisoida toisia, sitä ohuempi on itsetuntemus. Mitä syvemmin olet kohdannut oman keskeneräisyytesi, sitä helpompi sinun on kunnioittaa muita.

Ihminen, joka on saanut paljon anteeksi, voi rakastaa myös paljon. Kun on sovussa oman itsensä kanssa, on helpompi on hyväksyä heikkouksia muissa."

Tommy Hellsten

Kirjailija, terapeutti, kouluttaja, teologi.

Syntynyt 23. syyskuuta 1951 Loviisassa.

Ajankohtaista: Elo-syyskuussa Hellsten ja laulaja-lauluntekijä Tommi Kalenius toteuttavat kuusi Kasvotusten-iltaa. Tampereen-ilta on keskiviikkona 30. elokuuta 2017 Aleksanterin kirkossa kello 19.

Vuorovaikutuksellinen ilta on tarkoitettu elämäntarinoille, kohtaamisille ja lauluille.

Kiertueesta oli sovittu ennen Hellstenin puolison kuolemaa.

Hellstenin Ihminen tavattavissa -yritys tarjoaa terapiaa ja koulutusta. Yrityksessä toimii myös Hellstenin poika Mathias. Muutama vuosi sitten yritys oli vähällä kaatua epäonnistuneen yritysoston vuoksi.

Arvoni: Rakkaus, yhteys ja syvä elämä kaiken hömpän vastakohdaksi – jotta ihminen voisi olla totta.

Mitä raha merkitsee minulle: Se on väline, ei enää päämäärä.

Työ: Teen edelleen täyttä työpäivää. Minun pitäisi jo ymmärtää olla eläkkeellä, mutten ymmärrä jäädä. On niin paljon sitoumuksia ja kiinnostavia projekteja. Työnteko näyttäisi olevan tapa, jolla elän.

Näin päiväni kuluvat: Istun kahviloissa ja tapaan ystäviä, purjehdin, kuljeskelen kaupungilla ja käyn lenkillä.

Tunnetuimmat kirjat: Virtahepo olohuoneessa (1991), Ihminen tavattavissa (1996) ja Saat sen mistä luovut (2000), joka on julkaistu myös Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Kiinassa, Kreikassa ja Portugalissa.

Asuu Porvoossa.

Ensimmäisestä liitostaan Hellstenillä on kolme lasta. Liitto kesti 25 vuotta.

Toisen avioliiton Hellsten solmi Caritan kanssa. Liitto kesti 16 vuotta. Myös Carita oli mukana perheyrityksessä.

Oli ehdolla eurovaaleissa vuonna 1996 nuorsuomalaisten sitoutumattomana ehdokkaana, muttei tullut valituksi.

On saanut uransa varrella myös kritiikkiä. Seta nimitti Hellstenin vuotuisen antipalkinnon saajaksi vuonna 2005 seksuaalivähemmistövastaisiksi tulkittujen kirjoitustensa vuoksi.


Lue myös nämä


Kommentit (47)

  • Marietta

    Olen kokenut leskeksi jäämisen onnellisesta avioliitosta ja ymmärrän kutakuinkin, miltä Tommysta voi nyt tuntua. Minäkin koin itsestäni ainakin puolet pois leikatuksi pitkän aikaa. Kun rakas puoliso kuolee, hänet menettää uskotuimpana, rakkaimpana ja läheisimpänä ihmisenä kaikilla läheisyyden ja rakkauden tasoilla, ja juuri se tekee menetyksestä niin kokonaisvaltaisen. Hitaasti ja uskoen elämän jatkuvuuteen, surren sekä asiaa käsitellen terapeutin ja ymmärtävien ystävien kanssa ja myös Jumalan kaikkitietävyyteen ja rakkauteen Jeesuksessa uskoen olen vähitellen toipunut surustani. Hyvät muistot miehestäni tukevat minua jatkuvasti, ja usko antaa toivon siitä, että tapaan hänet kerran taivaassa, ja hänen oma vahva uskonsa on minulle esimerkkinä elämässä. Toivotan sinulle, Tommy, luottamusta js rauhaa ja kestäväisyyttä päivä kerrallaan Jumalan hoivassa, joka ei ole loppunut Carita-vaimon kuolemaan, vaan jatkuu. Vaikka kokisit murtunutta ja herkistynyttä oloa, olet edelleen siunauksen keskipisteessä, sillä Jumala ei ole muuttunut.

  • Turkka

    Erittäin hyvä kirjoitus ja ajattelemisen arvoinen on teksti.
    Mieheni kuoli marrskuussa 2016, syvissä vesissä on uitu käsipohjaa mutta pikkuhiljaa alkaa huumori lentää ja saanut elämiseen kiinni voimaa, raskaita vaiheita ihmisen elämässä 40 vuoden yhdessäolon jälkeen, mutta elämä kantaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio