Luonto

Tänä vuonna pikkukäpylintuja on nähty erityisesti Nokialla – Näillä ristinokilla aukeaa tiukkakin käpy

Käpylinnut vaeltavat havupuiden siemensadon mukaan

Kari Isokivijarvi
Tänä vuonna pikkukäpylintuja on nähty erityisesti Nokialla – Näillä ristinokilla aukeaa tiukkakin käpy

Kirjosiipikäpylintunaaras aukoo lehtikuusen käpyjä. Laji on helppo tunnistaa peippomaisista,valkoisista siipijuovistaan. Pirkanmaan ainoa kirjosiipikäpylinnun pesintä varmistui keväällä 1999 Nokian Heinijärvellä.

Hannu Järvinen

Kuusimetsän latvuksista tauotta kuuluva metallinen ”kip-kip-kip” ja maahan putoilevat kävyt paljastavat pikkukäpylintujen touhuavan käpyjen kanssa.

Pikkukäpylinnut, metsien ristinokat ovat todellisia ravintospesialisteja, jotka liikkuvat pohjoisella havumetsävyöhykkeellä kuusen siemensadon mukaan. Siemenkatovuonna käpylintuja, nomadeja, ei juuri näe, vaan ne vaeltavat sinne, missä siemensato on hyvä, jopa tuhansien kilometrien päähän.

Kuusen siemensato vaihtelee 2–3 vuoden sykleissä. Pikkukäpylinnuista on saatu rengaslöydöt vaelluksien seurauksena Venäjältä, Ranskasta ja Ruotsista.

Evoluutio on kehittänyt pikkukäpylinnuille paksun papukaijamaisen nokan, jonka ylä- ja alaleuka menevät ristiin. Nokka toimii leikkurina, jolla aukeavat tiukatkin käpysuomut ja lintu nappaa siemenet kielellään.

Koiras on väriltään kauniin tiilenpunertava ”red crossbill”, punainen ristinokka, naaras vihertävän harmaa.

Pikkukäpylintu on aikainen pesijä

Pikkukäpylintu pesii varhain keväällä, ennen kuin kävyt pudottavat siemenensä, monesti jo tammikuussa. Joulukuussakin olen löytänyt käpylinnun poikaspesän.

Emolintu vuoraa kuusen oksista tehdyn pesän tiiviisti naavalla, luonnon omalla vuorivillalla, sillä pesinnän on onnistuttava pakkasillakin.

Tänä vuonna pikkukäpylintuja on nähty melko yleisesti Nokialla, viimeksi Kauniaisten talvilintulaskennassa 4. marraskuuta 7 yksilöä.

Pikkukäpylinnun isompi serkku isokäpylintu on erikoistunut männyn siemeniin ja on mäntymetsien tyyppilaji männyn siemensadon aikaan. Isokäpylinnun paksumpi nokka onkin tarpeen tiukkojen männyn käpysuomujen avaamiseen.

Kari Isokivijarvi
Pikkukäpylintu herkuttelee makedonianmännyn siemenillä. Vahvalla ristinokalla aukeaa helposti tiukatkin käpysuomut.

Pikkukäpylintu herkuttelee makedonianmännyn siemenillä. Vahvalla ristinokalla aukeaa helposti tiukatkin käpysuomut.

Parhaiten käpylinnut erottaa äänestä ja nokasta

Iso- ja pikkukäpylinnun erottaminen toisistaan vaatii hyvää lajintuntemusta.

Yleensä ääni on hyvä määritysperuste, samoin nokan jykevyys, jos linnut näkee riittävän hyvin.

Sen sijaan ruokailupuut ( mänty/kuusi) ei ole selvä määritysperuste, sillä molempia lajeja tavataan syömässä kuusen, männyn tai lehtikuusen siemeniä, myös makedonianmännyissä, vuorimännyissä ja sembramännyissä.

Nykyään käpylintuja saattaa tavata lintulaudoillakin syömässä auringonkukan siemeniä, kuten muitakin uusia ruokintavieraita puukiipijöitä, pyrstötiaisia.

Harvinainen kirjosiipikäpylintu pesi Nokialla

Kolmas käpylintulaji, kirjosiipikäpylintu on ristinokista harvinaisin, sillä sen pesintä on varmistettu vain kerran Pirkanmaalla.

Nokian Heinijärvellä tavattiin keväällä 1999 emolinnut ruokkimassa maastopoikastaan.

Kirjosiipikäpylintuja pesii harvalukuisena lähinnä Kainuun ja Metsä-Lapin alueilla. Kanta vaihtelee paljon Venäjältä tulevien vaelluslintujen myötä.

Kirjosiipikäpylintu on helppo määrittää muista käpylinnuista peippoa muistuttavien leveiden valkoisten siipijuovien perusteella, pienemmän koon ja hennomman nokan perusteella.

Kirjosiiven herkkua ovat havupuiden, erityisesti lehtikuusen siemenet, mutta linnun voi nähdä myös herkuttelemassa pihlajanmarjoilla.


Kommentit (1)

  • Meillä onkin 3 peuraa lähimetsässä

    Taistelee samasta lounaasta, kuin orava.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio