Tampereen Kauppakamari valitsi puheenjohtajakseen ensimmäistä kertaa naisen – "Sukupuoli ei ole ollut minulle menestyksen este"

Tampereen Kauppakamarin uudelle puheenjohtajalle Minna Metsälälle luottamustoimet ovat tärkeä osa työtä. Tampereen Kauppakamari valitsi puheenjohtajaksi ensimmäistä kertaa naisen. Omalla urallaan Metsälä ei ole koskaan kokenut, että sukupuoli olisi menestyksen este. Toki hän on huomannut Suomessa olevan vielä työpaikkoja, joissa näinkin on.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Tampereen Kauppakamari valitsi puheenjohtajakseen ensimmäistä kertaa naisen – "Sukupuoli ei ole ollut minulle menestyksen este"

Minna Metsälä miettii tarkkaan, mistä vanhoista luottamustehtävistä hän joutuu luopumaan, jotta ehtii hoitaa uuden puheenjohtajan tehtävänsä.

Marja AaltioAamulehti

Tampereen Kauppakamari on valinnut ensimmäistä kertaa satavuotisen historiansa aikana puheenjohtajakseen naisen. Turvan toimitusjohtaja Minna Metsälä, 50, aloittaa puheenjohtajan virallisesti tammikuun alussa.

Kuka ole ja mistä tulet, Minna Metsälä?

–Olen 50-vuotias toimitusjohtaja, kotoisin Vammalasta, nykyään asun Tampereella. Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva on ollut työnantajani vuodesta 2008. Sitä ennen olin Nokian Renkailla muun muassa asiakaspalvelupäällikkönä ja logistiikan parissa. Sain laajan kuvan teollisuuden kansainvälisestä ympäristöstä ja monien maiden yrityskulttuurista.

Olet ensimmäinen nainen Tampereen kauppakamarin puheenjohtajana. Tällä viikolla on uutisoitu herrakerhona tunnetusta Pörssiklubista, joka ei ota jäsenikseen naisia. Tampereen kauppakamarilla ei tätä ongelmaa taida olla?

–Ei toki ole, luottamustehtävissä on paljon naisia, vaikka puheenjohtajana ei aikaisemmin satavuotisen historian aikana olekaan naista ollut. Minäkin olen ollut aikaisemmin finanssivaliokunnan puheenjohtajana.

–En usko, että puheenjohtaja-asiassakaan olisi vastakkainasettelua ollut aikaisemminkaan.

Olet aikaisemmin kertonut, että omalla urallasi et ole lasikattoon törmännyt. Oletko nähnyt ilmiötä ympärilläsi?

–Minulla on ollut sellainen onni, että kotona aikanaan on kannustettu toteuttamaan itseään ja minulla on puoliso, joka on tukenut uraani. Työpaikoissani sukupuoli ei ole ollut menestystä rajoittava tekijä. Toki Suomessa vielä paljon on paikkoja, joissa näinkin on. Minulla on osunut onni kohdalle omalla matkallani.

Lue lisää Minna Metsälän mietteistä 50-vuotishaastattelusta.

Mitä teet ensimmäiseksi, kun puheenjohtajan pesti alkaa tammikuussa?

–En ole ollut aikaisemmin mukana Tampereen kauppakamarin hallitustyöskentelyssä, joten ihan ensimmäiseksi tutustun hallituksen toimintaan, mitkä asiat ovat hyvin, ja onko tehtäviä, jotka kaipaavat uutta tarkastelua. Minulla on hyvä tilanne, koska varapuheenjohtajat eli Juhani Lehti ja Kari Koskinen ovat molemmat olleet aikaisemmin mukana hallitustyössä. Meillä on puheenjohtajistossa vanhempaa kokemusta ja uudempaa näkemystä. Lisäksi toimistolla on vahva osaaminen alueen asioista.

Mikä on luottamustoimien merkitys yritysjohtajalle?

–Niitä kannattaa olla säällinen määrä, mutta niitä kannattaa ehdottomasti olla. On todella tärkeää, että ehtii ja jaksaa katsoa oman työhuoneen ulkopuolellekin ja tutustua erilaisiin toimialoihin, ihmisiin ja tapoihin tehdä työtä. Se on suunnaton rikkaus ja siksi niihin on valmis aikaansa laittamaan.

Miten näet Tampereen alueen kehityksen?

–Tosi positiivisena. Tampereella on erittäin hyvä kehittämisen henki. Eteenpäin katsova asenne ruokkii itseään. Tämä on äärimmäisen kiintoisa vaihe päästä tähän työhön tässä laajuudessa mukaan. Tampereen kaupungin ja yritysten yhteinen vire on tällä hetkellä todella hieno.

–On hauskaa, kun kulkee pitkin Suomea, niin Tampereesta puhutaan hyvää. Muidenkin mielestä täällä on valtava kehittymisen tahto.

Mitkä asiat ovat lähellä sydäntäsi tässä uudessa tehtävässä?

–Tampereen seudun yritysten kilpailukyvyn ja mahdollisuuksien rakentaminen on perustehtäväni.

–Itselleni mieluinen asia on Tampere kolme -hanke ja yliopiston ja korkeakoulun yhteistyö ja kehittäminen. Yritysjohtajana näen, että talousalueen kasvulle ja merkitykselle yliopistohanke on mielenkiintoinen.

Korjattu 29.11.2017 klo 12.34: Korjattu, että Metsälä on Lähi-Tapiolan hallintoneuvoston jäsen.

Minna Metsälä

Syntynyt 1.11967 Vammalassa.

Asuu Tampereella. Perheeseen kuuluvat puoliso, kaksi aikuista lasta ja koira.

Kauppatieteiden maisteri, HHJ.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turvan toimitusjohtaja vuodesta 2008.

Aiemmin muun muassa kahdeksan vuotta Nokian Renkaiden palveluksessa.

Useita luottamustoimia, muun muassa Lähi-Tapiolan hallintoneuvoston ja Tampereen Työväenteatterin hallitusten jäsen, Tampereen Hallituspartnereiden viestintätoimikunnan jäsen ja Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun tiedekuntaneuvoston jäsen.

Harrastaa kesämökkeilyä Sastamalassa, sukeltamista, matkailua, lukemista, erityisesti dekkareita, teatteria ja konsertteja.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Olen tilaajana tosi pettynyt Aamulehden toimituksen logistiseen järjenjuoksuun

    ”Tampereen Kauppakamari valitsi puheenjohtajakseen ensimmäistä kertaa naisen – ”Sukupuoli ei ole ollut minulle menestyksen este””

    Eikö Aamulehti jstikään päättänyt luopua sukupuolierottelusta.

    Tampereen Kauppakamari siis valitsi puheenjohtajakseen ensimmäistä kertaa henkilön, hänen etunimensä on Minna.

  • Nimetön

    Tässä yhteydessä osalle lukijoista on aiheellista selvittää, mikä ero on Tampereen Kauppakamarilla ja Tampereen Nuorkauppakamarilla – ja sitten vaikka Pirkanmaan Nuorkauppakamarilla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio