Tampere

Tampereen Hiedanrannassa toimii jättimäinen kuivakäymälä – teollisuushallissa on jo nyt tehty ekohistoriaa

Tamperelaisten tavoitteena on rakentaa maailman ensimmäinen kiertotalouskaupunginosa. Jo nyt siellä toimii mahdollisesti ainakin Euroopan suurin 1 300 hengen kuivakäymälä.

Minna Jalovaara
Tampereen Hiedanrannassa toimii jättimäinen kuivakäymälä – teollisuushallissa on jo nyt tehty ekohistoriaa

Kaupunkikulttuurihalli Kuivaamon sanitaatio on toteutettu paikan päälle rakennetuilla kuivakäymälöillä, joita on enemmän kuin missään muualla Suomessa. Kuivakäymälät on suunniteltu jopa 1300 ihmisen asiointia varten. Kuivaamo/SWÄG ry:n aktiivi Joonas Toivonen myöntää, että kuivakäymälän ilmastointi kaipaa vielä kehittämistä, vaikka palaute onkin ollut voittopuolisesti myönteistä.

Timo Kiiski

Tampereen Lielahden vanhalla sellutehdasalueella on jo nyt kova vauhti päällä, vaikka ensimmäiset 25 000 asukkaasta muuttavat sinne vuoden 2023 alussa. Työpaikkoja sinne on tarkoitus luoda 10 000 ihmiselle.

Hanke on koko maailman mittakaavassa huikea: Hiedanranta on maailman ensimmäinen kansalaisten ja yritysten luoma kiertotalouskaupunginosa.

Hiedanrannan asutuksen historia ulottuu keskiaikaan, jolloin alueella sijaitsi Lielahden kylä. Tehdasyhdyskuntaa siitä alettiin tehdä vuonna 1913, kun alueelle perustettiin sulfiittiselluloosatehdas.

2000-luvulla tehtaan omistajaksi tuli M-Real, mutta teollisuustuotanto alueella lopetettiin vuonna 2008.

Kun vanhalla metsäteollisuusalueella ei ole kunnallistekniikkaa viemäröinteineen ja vanhan tehtaan vedenpuhdistamot ovat hoitaneet sen vesitalouden, alueen on katsottu sopivan loistavasti kiertotaloutta hyödyntävään kokeelliseen toimintaan.

Käymälä 1 300 hengelle

Vaikka Hiedanrannassa ei vielä edes asuta, se on jo nyt tehnyt historiaa. Tuhannen hengen Kuivaamo-kaupunkikulttuurihallin tapahtumissa on kesästä 2016 lähtien käynyt kymmeniä tuhansia ihmisiä. He ovat käyttäneet Suomen ja mahdollisesti koko maailmankin suurinta kuivakäymälää: alueella ei ole vesivessoja ollenkaan.

–Tietysti pilottihankkeessa on aina omat haasteensa. Teknisestä tilasta nousevat hajut ovat voineet olla joillekin käyttäjille ikävä yllätys. Mutta olemme lisänneet ilmastointia ja olemme menossa koko ajan parempaan suuntaan. Nyt kuivikkeen toimittamisesta vastaavat yhdistyksen ihmiset, ehkä sekin kaipaisi automaatiota, sanoo kaupunkikulttuuritila Kuivaamon ja samalla sen kuivakäymälän toiminnasta vastaavan SWÄG ry:n puheenjohtaja Joonas Toivonen.

Suomen suurin kuivakäymälä on rakennettu valmiiseen vanhaan tehdastilaan. Se tuo omat haasteensa.

–Tekninen tila ei ehkä ole riittävän tiivis. Uuteen tilaan rakennettuna kuivakäymälän ilmanvaihto voisi olla paremmin hallittavissa. Pääasiassa palaute on kuitenkin ollut positiivista ja hankkeessa on potentiaalia, Toivonen sanoo.

Myös asuntoihin?

Kuivakäymälän jätteet päätyvät monenlaiseen uusiokäyttöön.

–Pissa menee koekäyttöön pelloille, sitä käytetään Hiedanrannan alueen kasvihuoneella. Pysyvämmin sitä menee viherlevän tuotantoon. Muuten sitä menee kaiken maailman kokeisiin ja testeihin, ja siitä tehdään lannoitetta. Muutakin tuotekehitystä on lähdössä liikkeelle. Mutta ajatus Kuivaamon eritteiden imeyttämisestä puhdistamoon ei ole toteutunut ollenkaan, sanoo Kuivaamon kuivakäymälän toteutuksesta, ylläpidosta ja kehittämisestä vastaavan Digi-Toilet Systems Oy:n Raini Kiukas.

Kiinteä jäte on kompostoitu, ja se on viety peltoon.

–Siitä on tehty myös kaikki Eviran tutkimukset. Eiköhän se saada tänä vuonna ihan viralliseksi lannoitteeksi, Kiukas arvelee.

Mahdotonta ei Kiukaksen mukaan ole sekään, että Hiedanrannan tuleviin asuntoihinkin rakennettaisiin kuivakäymäläratkaisuja.

–Sitä ovat pohtineet ainakin jotkut juttusillani käyneet ihmiset, jotka mahdollisesti muuttavat tulevaisuudessa Hiedanrantaan, Kiukas sanoo.

Taatusti puhdasta

Kuivaamon alakerrassa on kompostori, joka tekee yhdessä vuorokaudessa jätteestä multaa. Mielikuvat ovat kuitenkin usein toista kuin hienot arvot.

–Vaikka arvot olisivat kuinka hyviä, lähtökohtaisesti mielikuvissa tällaisen laitoksen tuotoksia ei pidetä kelvollisina. Totuus on kuitenkin, että täältä kaikki tulee yhdestä lähteestä ja tavara on paljon puhtaampaa kuin puhdistamolietteessä, josta saattaa löytyä ihan mitä tahansa, Kiukas vakuuttaa.

Työn alla on tällä hetkellä tapahtumakäymälänä tai pakolaisleirin käymäläksi soveltuva kontti, josta tulisi ulos multaa ja käsienpesuvettä.

Kiukkaan yritys oli aiemmin Kopli Oy. Hän on suunnitellut kuivakäymälöitä jo 1990-alusta lähtien, mutta silloin kohteet olivat paljon pienempiä.

Kun Tekes tuli mukaan kuvioon ja hankkeen mittaluokkakin muuttui suureksi kaupunkikulttuurihalliksi, yrityksen nimikin muuttui Digi-Toilet Systems Oy:ksi.

–Hiedanranta on tarjonnut meille ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää alustaamme. Emmehän me mistään olisi tällaista isoa paikkaa itse koskaan löytäneet. Kehitettävää on paljon, mutta totaalisen kielteistä palautetta itselleni ei ole ollut. Joissakin tapahtumissa jotkut ovat jonkin verran nauttineinakin tulleet taputtamaan olkapäälle ja kehuneet tätä tosi hyväksi jutuksi.

Tampereen Hiedanrannassa toimiva kuivakäymälä on varmasti ainakin Suomen suurin.

–Tosin en tiedä, löytyykö koko Euroopastakaan mitään vastaavaa.

Kiinnostaa Dubaissakin

Hiedanrantaa rakennetaan yritysten ja asukkaiden yhteisvoimin. Jo nyt alueella toimii parikymmentä yritystä. Kuuluisuutta yrittäjistä on jo tähän mennessä saanut eniten iranilaissyntyinen vertikaaliviljelijä Ali Amirlatifi eli Mansikka-Ali.

Minna Jalovaara
Vertikaaliviljelijä Ali Amirlatifin Hiedanrannan koetehtaassa ruokakasvit kypsyvät sisätiloissa ilman auringonvaloa. Amirlatifin keksintö voitti kansainvälisen Global Forum for Innovations in Agriculture (GFIA) -järjestön parhaan sisäviljelyjärjestelmän innovaatiopalkinnon Abu Dhabissa helmikuussa.

Vertikaaliviljelijä Ali Amirlatifin Hiedanrannan koetehtaassa ruokakasvit kypsyvät sisätiloissa ilman auringonvaloa. Amirlatifin keksintö voitti kansainvälisen Global Forum for Innovations in Agriculture (GFIA) -järjestön parhaan sisäviljelyjärjestelmän innovaatiopalkinnon Abu Dhabissa helmikuussa.

Amirlatifin mansikat kasvavat Lielahdessa Evergreen Farm Oy:n koetehtaassa ruukuissa: ravinneliuoksessa ja led-valojen alla. Amirlatifi on saanut kansainvälistäkin huomiota esiteltyään jo vuosi sitten vesiviljelymenetelmäänsä Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Abu Dhabissa ja Alankomaiden Utrechtissa.

Tänäkin keväänä Amirlatifi on käynyt esittelemässä bisnestään Dubaissa.

–Allekirjoitin siellä sopimuksen sinne vietävästä pilottihankkeesta. Olen tehnyt Arabiemiirikunnissa tunnetuksi myös Hiedanrannassa toimivaa Carbofexin biohiililaitosta.

Erityisesti Arabimaissa kiinnostus ilman luonnonvaloa tapahtuvaa kasvatusmenetelmää kohtaan on erittäin suurta.

Amirlatifin usko Hiedanrantaa on luja.

–Ilman Tampereen kaupungin apua en olisi siinä, missä olen nyt. Tämä on ollut uskomaton projekti.

Pyrolyysikaasulla?

Hiedanrannassa toimiva Carbofex Oy:n biohiililaitos tuottaa biohiiltä puuhakkeesta, jota voidaan käyttää kasvualustana ja maanparannusaineena. Biohiiltä voidaan käyttää aktiivihiilen tavoin suodattamaan epäpuhtauksia maasta, vedestä ja ilmasta.

Jo nyt vertikaaliviljelijä Ali Amirlatifi hyödyntää Carbofexin biohiiltä ruukkumansikoittensa kasvualustana.

Carbofexin toiminta laajenee myöhemmin myös kattamaan koeviljelyalueen sekä kasvihuoneen. Hapettomassa tilassa kuumennettavasta biohiilestä erkanee pyrolyysikaasua, jolla tulevaisuudessa on tarkoitus lämmittää myös Hiedanrannan tiloja.

–Voi olla, että sillä lämmitetään asuntojakin, sanoo Carbofexin toimitusjohtaja Sampo Tukiainen.

Jo viime syksynä Carbofexin pyrolyysikaasua oli tarkoitus päästä hyödyntämään lämmöntuotannossa Tampereen Sähkön kaukolämpöverkossa.

–Kaukolämpölaitos on viittä vaille valmis. Hitsaria odotellaan, että vesiputket saadaan paikoilleen. Kattila on jo sisällä, Tukiainen sanoo.

Minna Jalovaara
Sampo Tukiaisen Carbofex-yrityksen hapettomassa tilassa kuumennettavasta biohiilestä erkanee pyrolyysikaasua, jolla tulevaisuudessa on tarkoitus lämmittää myös Hiedanrannan tiloja, mahdollisesti asuntojakin.

Sampo Tukiaisen Carbofex-yrityksen hapettomassa tilassa kuumennettavasta biohiilestä erkanee pyrolyysikaasua, jolla tulevaisuudessa on tarkoitus lämmittää myös Hiedanrannan tiloja, mahdollisesti asuntojakin.

Anne Raudaskoski kiertotalouteen erikoistuneesta Ethica Oy:stä on ollut Hiedanranta-hankkeen asiantuntijana ja konseptin laatijana.

Hiedanrannan kunnianhimoisena tavoitteena on olla kaupunginosa, joka tuottaa enemmän kuin kuluttaa.

–Hiedanrannan kiertotalouskonsepti on hyvin kokonaisvaltainen ja kattaa eri osa-alueita uusiutuvasta energiasta rakentamiseen, päästöttömään liikkumiseen,ravinne- ja vesikiertoon, älykkäisiin teknologioihin ja paikalliseen ruoantuotantoon. Alueella toimivat ja sinne jatkossa sijoittuvat yritykset ovat tärkeässä roolissa kiertotalousratkaisujen kehittämisessä paikallisille sekä globaaleille markkinoille. Tärkeimpinä ovat totta kai aikoinaan Hiedanrantaan muuttavat asukkaat: minkälaisia helppoja ja mukavia, mutta samalla kuitenkin Hiedanrannan kiertotaloutta edistäviä valintoja he voivat tehdä.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Taisto P.

    Kiinnostavia ja monipuolisia hankkeita. Pari kertaa olen kuivaamon vessoissa käynyt ja ihan asiallinen ätmös siellä oli, parempi kuin monissa huonosti toimivissa vesivessoissa. Tsemppiä pioneereille, kiinnostavaa nähdä, millainen alueesta lopulta muodostoo!

  • Myrkkymultaa siis

    1300 hengen kuivakäymälä tarkoittaa, että siellä olisi 1300 paikkaa.

    Eikä ne jätökset sinnekään tule yhdestä lähteestä vaan jokainen asioija on oma jätöslähde. Ja yhä edelleenkin suurin osa esim lääkkeistä tulee ihmiskehon läpi, ja jos näitä jätöksiä käytetään lannoitteena, niin eivät ne kyllä mihinkään ruokakasvien viljelyyn kelpaa. Sen verran railakkaasti nykyihmiset noita kaikenmaailman kemikaaleja popsivat.

    Epäilemättä evira on tuotoksen tukinut, mutta mitä sieltä on tutkittu? Lannoitearvot vai kaikki mahdolliset haitta-aineet?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio