Käsityöt ja askartelu

Tämän virkkaat nopeasti – Virkkaajatähti Molla Millsin ohjeella loihdit suloisen kirsikka-avaimenperän

Molla Mills kehitti optisen virkkauksen ja teki virkatuista pinnoista trendikkäitä ulkomailla asti. Nyt hän haaveilee, että voisi heittää logiikan hetkeksi syrjään ja virkata taidetta tai malliston Pariisin catwalkeille.

Elina Saarikoski
Tämän virkkaat nopeasti – Virkkaajatähti Molla Millsin ohjeella loihdit suloisen kirsikka-avaimenperän

Molla Mills on huomannut muuttuneensa tuppisuisesta kurikkalaisesta uteliaaksi maailmanmatkaajaksi, jonka bussissa mököttävät suomalaiset pääsevät joskus kotiin palatessa yllättämään.

Essi LehtoAamulehti

–Ei minun tarvitse ostaa tätä kirjaa, koska löydän nämä ohjeet netistä ilmaiseksikin, nainen sanoo ja laskee kirjan kädestään takaisin myyntipöydälle.

Käsityöammattilainen Molla Mills on tullut Tampereen käsityömessuille esittelemään uusinta Virkkuri-kirjaansa. Kaksi kaverusta on saapunut kojulle ihailemaan Millsin uuden kirjan ohjeita, mutta ohjeista heillä ei ole tapana maksaa.

Mills ei voi estää ohjeiden kopioimista ja julkaisemista internetissä. Välillä innokas harrastelija saattaa virkata myytäväksi laukun, jonka ohjeen tekemiseen Mills on käyttänyt useamman viikon. Jos lukija vinkkaa hänelle käsityöblogista löytämästään ohjeesta, Mills saattaa laittaa bloggarille ystävällisen sähköpostin, jossa muistuttaa tekijänoikeuksista.

38-vuotias Mills on kehittänyt uuden virkkaustyylin, tehnyt neljä kirjaa ja luonut brändistään ilmiön, jota fanitetaan Japanista Espanjaan. Siitä huolimatta virkkausgurun elanto on tiukassa.

–Olen tällainen kiertävä käsityöläinen. Saatan mennä ulkomaille tekemään malliston jollekin lankatalolle vain siitä syystä, että rakastan matkustamista, hän sanoo.

Mills on Helsingissä vain muutamia päiviä silloin tällöin. Hän on juuri tullut Sveitsistä opettamasta ja matkustaa seuraavaksi Iisalmeen käsityömessuille. Sitä varten hän pakkaa matkalaukkuun kirjoja myytäväksi ja kaikki uusimman kirjansa työt. Matkalaukusta on viime vuosien aikana tullut Millsille tärkeä, koska hänellä ei ole vielä ajokorttia ja hän saattaa käydä vuodessa 13 eri maassa.

Jos kerran virkkaat aina, miksi et tekisi siitä jotain isompaa?

Oikeastaan kaikki sai alkunsa sattumalta.

–Meillä oli Taikissa kurssi, jota ohjasi lempimaikkani Vesa Damski. Virkkasin luennoilla aina, ja Vesa nauroi, että taas toi tekee jotain. Kerran hän sitten kysyi, olenko ajatellut, että voisin tehdä virkkaamalla joitain isompaa.

Kurssin päätteeksi Mills virkkasi matonkuteesta vaaseja. Päättötyöstä tuli puolestaan ensimmäinen Virkkuri-kirja.

–Sain kirjan käteeni samana päivänä, kun minulla oli päättötyön esittely, Mills muistelee.

Mills oli aina virkannut, mutta hänen mieleensä ei ollut juolahtanut, että voisi tehdä siitä itselleen ammatin. Mills oli ehtinyt opiskella ompelua, vaatesuunnittelua, tuotemuotoilua ja taidetta. Ensimmäisen kirjan tekeminen oli käsityöläiselle suuri helpotus, koska hän oli jo pitkään pohtinut, mihin kaikki opiskelu johtaa.

Ihmiset löysivät matonkuteen kautta takaisin virkkauksen pariin. Mills muistelee, että paksu paksu lanka, iso koukku ja nopeat työt olivat viisi vuotta sitten trendikkäitä.

–Nykyään ihmiset tekevät hienoja ja aikaa vieviä töitä, esimerkiksi jonkun hienon laukun, jota he sitten käyttävät vuosikymmeniä. Myös laadusta on tullut tärkeämpää. Moni ostaa jonkun ihanan vyyhdin mieluummin kuin nukkaantuvaa bulkkilankaa marketista, hän pohtii.

Tarkkuutta ja aikaa vaativa virkkaus voi olla esimerkiksi erilaisten pintojen tekemistä. Suosituimpaan Virkkuri 2 -kirjaansa Mills kehitti tekniikan, jota on kutsunut optiseksi virkkaukseksi.

–Kun oivalsin, miten saan silmukan rakentumaan niin, että lopputuloksena on kolmiulotteinen kuvio, kävelin varmaan viisi senttiä maan pinnan yläpuolella. Kylmiä väreitä meni koko ajan selkää pitkin, kun ajattelin, että vau, tää on niin hieno, Mills kertoo.

Optinen virkkaus on oikeastaan yksinkertaista. Mills käyttää vain perussilmukoita, kiinteitä ja pylväitä.

ARTTU LAITALA
Mills luo eläviä pintoja kuljettamalla erivärisiä lankoja kulloinkin koukulla olevasta langasta tekemiensä silmukoiden sisällä siten, että työn taustapuolella näkyy eri väri.

Mills luo eläviä pintoja kuljettamalla erivärisiä lankoja kulloinkin koukulla olevasta langasta tekemiensä silmukoiden sisällä siten, että työn taustapuolella näkyy eri väri.

Aika siirtyä nettiin

Mills saa kansainvälisiltä faneiltaan paljon kyselyitä ohjeista. Usein käy niin, että ohje on julkaistu vain suomeksi ja kirjaan painettuna. Silloin Mills menettää mahdollisuuden ansaita työllään.

Mutta voisiko virkkausohjeiden tekemisellä kuitenkin elättää itsensä?

Mills on huomannut nyt olevansa samanlaisessa tilanteessa kuin aikanaan Taikissa. Pitäisi tehdä valintoja. Hän haluaisi perustaa kirjojensa jatkumoksi verkkopalvelun, josta asiakas voisi ostaa ohjeen kerrallaan ja ehkä jopa lankoja. Siihen yhden naisen ja matkalaukun brändi ei kuitenkaan enää taivu.

–Nyt olisi yhteistyön aika. Tykkään tehdä näitä juttuja, mutta en osaa myydä. Olisi ihan mahtavaa, jos minulla olisi tiimi ja voisin vain virkata.

Suomi tuntuu kuitenkin liian pieneltä kansainvälisen brändin johtamiseen. Helsingissä ollessaan Mills asuu siskonsa sohvalla ja kaipaa aina matkoillaan tämän kahta tytärtä. Hinku ulkomaille on edelleen kova, mutta Mills on myös harkinnut yhteisen asunnon hankkimista siskonsa kanssa.

–Haluaisin perustaa johonkin sellaisen pienen imperiumin, johon hakisin kaikki tavarani Seinäjoen varastosta ja josta käsin pystyisin tekemään kaikki työt.

ARTTU LAITALA
Mills on kertonut haastatteluissa, että aikoo tehdä kymmenen Virkkuri-kirjaa. "Nyt toistaiseksi neljä saa riittää, mutta kyllä mä teen sen kymmenen. Se on mun loppuelämän haaste."

Mills on kertonut haastatteluissa, että aikoo tehdä kymmenen Virkkuri-kirjaa. "Nyt toistaiseksi neljä saa riittää, mutta kyllä mä teen sen kymmenen. Se on mun loppuelämän haaste."

Molla Mills

Syntynyt 1. kesäkuuta 1979 Kurikassa

Passissa lukee Mari Leppälä

Asuu Helsingissä siskonsa sohvalla, kun on Suomessa

Valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2013

Tehnyt neljä Virkkuri-kirjaa, jotka on julkaistu vuosina 2013, 2014, 2015 ja 2017.

Instagram: @molla.mills

Kirsikka-avaimenperä

Avaimenperäksi tai riipukseksi sopiva kirsikkainen ihanuus vie vain vähän aikaa ja lankaa, ja se on oivallinen lahja ystävällesi tai piristys itsellesi. Somista sillä vaikka treenitakin vetoketju!

Koko: Korkeus ilman avainlenkkiä 10 cm

Lanka: Kirsikoihin Lankava Esito-virkkuulanka, punainen pieni määrä, lehteen Nice Cotton Yarn, minttu pieni määrä

Koukku: 2,0

Muut: Mustaa puuvillanyöriä 20 cm, punaista huopaa, tekstiililiimaa, avainlenkki

Työhön virkataan piirroskaavion 1 mukainen pieni

lehti ja neljä piirroskaavion 2 mukaista pyörylää.

Katso pyörylän kuvallinen virkkuuohje sivulta 204.

Tiina Eronen/Virkkuri
Sopisiko avaimenperä vaikka treenitakin taskuun?

Sopisiko avaimenperä vaikka treenitakin taskuun?

1 LEHTI

KRS 1. Virkkaa 8 kjs, virkkaa 2 p neljänteen silmukkaan koukusta lukien. Virkkaa 1 p seuraaviin kolmeen silmukkaan, virkkaa 5 p viimeiseen silmukkaan. Jatka virkkaamista aloitusketjusilmukoiden alareunaan. Virkkaa 1 p seuraaviin kolmeen silmukkaan ja vielä 2 p aloitussilmukkaan. Sulje kierros piilosilmukalla alun kolmanteen ketjusilmukkaan.

KRS 2. Virkkaa 3 kjs, virkkaa 1 p samaan silmukkaan ja 2 p seuraaviin kolmeen silmukkaan. Virkkaa 1 p, virkkaa 2 p seuraaviin seitsemään silmukkaan. Virkkaa 1 p ja vielä 2 p seuraaviin kolmeen silmukkaan. Sulje kierros piilosilmukalla alun kolmanteen ketjusilmukkaan. Virkkaa pujotuslenkkiä varten 6 kjs ja kiinnitä lenkki piilosilmukalla seuraavaan silmukkaan. Katkaise ja päättele langat.2 KIRSIKKA

KRS 1. Tee pieni lankalenkki ja virkkaa siihen 3 kjs ja 11 p. Virkkaa langanhäntä silmukoiden mukana ja kierroksen lopussa nykäise siitä, jotta työn keskelle ei jää reikää. Sulje kierros piilosilmukalla alun kolmanteen ketjusilmukkaan.

KRS 2. Virkkaa 3 kjs ja 1 p samaan silmukkaan, virkkaa 2 p jokaiseen silmukkaan. Kierroksella on yhteensä 24 p. Sulje kierros piilosilmukalla alun kolmanteen ketjusilmukkaan. Jätä kahteen kappaleeseen 30 cm:n langanhäntä pyörylöiden yhteenvirkkuuta varten. Näiden kahden kappaleen alareunaan kirjaillaan valkoisella langalla pieni pallukka. Liimaa kaikkien neljän kappaleen keskelle pieni pyöreä huopapala tuomaan kirsikalle paksuutta. Anna liiman kuivua. Pujota lehti ja avainlenkki puuvillanyörin keskelle ja solmi nyöri kiinni.

Liimaa musta puuvillanyöri pyörylöiden keskelle tukevasti kiinni, anna liiman kuivua. Virkkaa pyörylät kiinni toisiinsa kiintein silmukoin jättämälläsi langanhännällä. Päättele lanka.

Ohjeet on julkaistu Molla Millsin luvalla ja ne löytyvät kirjasta Virkkuri 4.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio