Koti

Taloyhtiö mietti 11 vuotta, onko sillä varaa hissiin – Koeajo naapurissa muutti mielet

Ensimmäisestä ideasta kului lopulta 11 vuotta siihen, kunnes taloyhtiöllä oli toimiva hissi. Osakkaat päättivät hankkia hissin, kun eteen oli saatu selvät luvut siitä, mitä hissi tulisi kullekin kuukaudessa maksamaan.

Tomi Vuokola
Taloyhtiö mietti 11 vuotta, onko sillä varaa hissiin – Koeajo naapurissa muutti mielet

Hissit menivät Peltovainionkadulla jo ylös alas, kun uusi isännöitsijä Sakari Hannonen aloitti työssään syyskuussa 2017. Hänelle jäi hissikulujen loppuselvityksen tekeminen. –On taloyhtiön strateginen valinta, haluaako se kehittää kiinteistöään ja nostaa sen arvoa vai mennä minimibudjetilla, jotta vastikkeet saadaan pidettyä mahdollisimman pieninä, Hannonen sanoo. Vieressä Sirpa Siitonen.

Tiina ElliläAamulehti

Ensimmäisen kerran asia otettiin puheeksi Asunto Oy Peltovainionkadun yhtiökokouksessa vuonna 2006. Joku oli lukenut lehtijutun kerrostaloon tehdystä hissistä.

Hissiasia jäi kuitenkin pöydälle, koska putkiremontti oli tulossa yhtiöön vuonna 2008, mikä jo tiesi rahanmenoa eikä olisi ollut taloudellisesti erityisen hyödyllistä yhdistää hissiremonttia putkiremonttiin.

Lue myös: Tämä korjaustyö on ainoita, jotka nostavat asunnon arvoa kunnolla

Yhtiökokouksen äänestykseen asia päätyi ensimmäisen kerran vuonna 2011. Ei-äänet voittivat niukasti. Samana vuonna oli päätetty jo julkisivuremontista. Hissikeskustelu herätti Tampereen Lielahdessa sijaitsevan taloyhtiön osakkaissa tunteita. Yleensä hissivastustajat eivät halua lisää maksettavaa, ja he jaksaisivat hyvin kulkea portaita.

Ajan kuluessa aavistus siitä, että ruoho voisi olla vihreämpää aidan toisella puolella, alkoi vahvistua.

–Naapuritaloon oli tehty hissi, ja kävimme omin päin ajamassa sitä hallituksen jäsenten kanssa. Se innoitti, Siitonen kertoo. Oman taloyhtiön hissit maksoivat asukkaille yhteensä yhtä paljon kuin S-sarjan Mersu tai kaksio.

Tomi Vuokola
Koska kolmirappuiseen kolmikerroksiseen taloon ei jouduttu tekemään suuria muutostöitä, kolmen hissin kokonaiskustannukset jäivät Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran ja Tampereen kaupungin avustusten jälkeen noin 121 000 euroon. Ilman avustuksia summa olisi ollut 315 000 euroa.

Koska kolmirappuiseen kolmikerroksiseen taloon ei jouduttu tekemään suuria muutostöitä, kolmen hissin kokonaiskustannukset jäivät Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran ja Tampereen kaupungin avustusten jälkeen noin 121 000 euroon. Ilman avustuksia summa olisi ollut 315 000 euroa.

Tomi Vuokola
Taloyhtiön isännöitsijä Sakari Hannonen Tampereen Isännöintipalvelu Oy:stä kertoo, että talo oli rakenteellisesti ihanteellinen hisseille: porraskäytävän keskellä oli juuri sopiva tyhjä tila, johon hissi mahtui.

Taloyhtiön isännöitsijä Sakari Hannonen Tampereen Isännöintipalvelu Oy:stä kertoo, että talo oli rakenteellisesti ihanteellinen hisseille: porraskäytävän keskellä oli juuri sopiva tyhjä tila, johon hissi mahtui.

Suljettu lippuäänestys

Vuonna 2015 taloyhtiö alkoi suunnitella hissiasiaa perusteellisesti.

–Asukkaat kysyivät minulta monesti, milloin hissi tulee. Vastasin, että hissi tulee, kun yhtiökokous niin päättää, kertoo kymmenen vuotta Asunto Oy Peltovainionkadun hallituksessa ollut Sirpa Siitonen.

Toisella äänestyskerralla vuonna 2016 kyllä-äänet voittivat. Ennen yhtiökokousta oli pidetty hissi-info eli kokous, jossa kerrottiin esimerkiksi, mitä hissit maksaisivat. Samalla vastattiin osakkaita askarruttaviin kysymyksiin. Infon jälkeen osakkaille jäi aikaa tehdä oma päätöksensä.

Äänestys toteutettiin suljettuna lippuäänestyksenä, koska kaikki eivät halunneet sanoa mielipidettään julkisesti.

–Opimme, että yhtiökokousta varten pitää olla erittäin tarkat laskelmat. Nyt olimme jo laskeneet kunkin asunnon lainaosuuden ja kuukausierät valmiiksi. Ihmiset näkivät, että kyllä heillä muutama kymppi kuussa on laittaa lisää, Siitonen kuvaa konkretian merkitystä.

Kun sopimus hissitoimittajan kanssa oli tehty, isännöitsijä anoi yhtiölle avustusta Aralta. Avustushakemus oli jäänyt Arassa jumiin. Kun Aran päätös oli saatu, voitiin anoa avustusta Tampereen kaupungilta.

Lopulta, seitsemän kuukauden kuluttua siitä, kun avustusanomus Aralle oli tehty, hissien rakentaminen voitiin alkaa.

Tomi Vuokola
Portaisiin ei jouduttu koskemaan lainkaan, mikä alensi remontin hintaa. Ainoastaan porraskaiteet piti tehdä hieman aiempaa sisemmäs, jotta hissi mahtui kuiluun.

Portaisiin ei jouduttu koskemaan lainkaan, mikä alensi remontin hintaa. Ainoastaan porraskaiteet piti tehdä hieman aiempaa sisemmäs, jotta hissi mahtui kuiluun.

Tomi Vuokola
Esteettömyysmuutostöitä  ei tarvinnut tehdä, sillä kerrostalon kynnykset olivat jo valmiiksi matalat.

Esteettömyysmuutostöitä ei tarvinnut tehdä, sillä kerrostalon kynnykset olivat jo valmiiksi matalat.

Halvimmillaan 2 100 euroa

Talossa on yhteensä 27 asuntoa.

Pienimmillään ensimmäisten kerrosten osakkaille kertyi lopulta maksettavaa noin 2 100 euroa ja ylimpien kerrosten osakkaille enimmillään 7 300 euroa. Maksuosuuteen vaikuttavat asunnon koko ja sijaintikerros. Ylempänä asuvat hyötyvät hissistä enemmän, joten he myös maksavat enemmän.

Tarjoukset pyydettiin neljältä hissiyhtiöltä. Lopulta hinta ratkaisi – ja se, että haluttiin kotimainen toimittaja.

Ennen päätöstä hallituksen jäsenet kävivät hissitoimittajien järjestämillä koeajoilla Nokialla ja Tampereen keskustassa.

–Kyllä ne kaikki hissit olivat hyviä. Valvoja oli jo tutustumisajoissa mukana ja osasi kysellä. Mehän emme olleet asiantuntijoita, Siitonen kertoo. Hän lisää, että silloisen isännöitsijän etsimä yksityisen insinööritoimiston valvoja oli pätevä. Hän oli valvojana jo yhtiön putki- ja julkisivuremontissa.

Ensin taloyhtiö otti lainan koko urakkasummalle. Sitten maksettiin kaikki hissien rakentamiskulut.

Hissit valmistuivat kuukauden etuajassa, heinäkuussa 2017. Käyttöönottotarkastus tehtiin elokuussa 2017.

Lämmityksen hybridimalli: Näin tamperelainen taloyhtiö Kaijakkaranta säästää 20 000 euroa vuodessa

Maksujen perään piti kysellä

Nyt entiset vastustajatkin ajelevat tyytyväisenä hissillä. Sisääntulokerroksessa eli nollakerroksessa ei ole asuntoja, joten hissi hyödyttää myös ensimmäisen kerroksen asukkaita, kuten Sirpa Siitosta.

–Kannatan hissejä: ne nostavat asuntojen arvoa ja niissä voi kuskata isoja tavaroita. Asujat ikääntyvät 1970-luvun taloissa. Heille kerroksiin kulkeminen voi olla raskasta. Meidän yhtiössämme hissin tosin halusivat myös nuoret ihmiset ja lapsiperheet. Lapset, lastenvaunut ja isot ostokset on huomattavasti helpompi kuljettaa kotiin hissillä kuin kantaen.

Yksi osakas totesi, että ei ollut järkeä jättää hissiä tekemättä, koska ei tiedä, jos vaikka avustukset joskus loppuvat ja sitten talo jäisi kokonaan ilman hissiä.

Hissien valmistumisen jälkeen isännöitsijä teki kuluista loppuselvityksen Aralle ja Tampereen kaupungille. Tampereen kaupungin maksua jouduttiin kyselemään moneen kertaan, kunnes sekin saatiin.

Siitonen ei tekisi hissihankintaprosessissa mitään toisin. Aiemmin aika ei olisi ollut kypsä hissien hankkimiseen.

–Ei tätä pelätä tartte. Hintakaan ei ollut paha, summaa Siitonen.

Tomi Vuokola
Kun hissiä ei hetkeen käytetä, se palaa maan tasalle nollakerrokseen. 
–Hissi tilataan arviolta 75 prosenttia kerroista yleensä sieltä, sanoo isännöitsijä Hannonen.

Kun hissiä ei hetkeen käytetä, se palaa maan tasalle nollakerrokseen. –Hissi tilataan arviolta 75 prosenttia kerroista yleensä sieltä, sanoo isännöitsijä Hannonen.

Rollaattorillakin pitää ehtiä

Pakkohan tämä on toimittajankin koeajaa. Siitonen, taloyhtiön isännöitsijä Sakari Hannonen Tampereen Isännöintipalvelu Oy:stä, kuvaaja ja minä astumme hissiin ja lähdemme kohti taivasta vajaatäytöllä. Tilavaan hissiin mahtuisi 8 henkilöä tai 630 kiloa.

–Jo alun perin teimme säätöjä ajastukseen, jotta hissin ovet menevät kiinni niin, että hitaatkin ehtivät rollaattorin kanssa sisälle, mutta ettei toisaalta tarvitsisi turhaankaan odottaa, Siitonen kertoo.

Teen toisen koeajon vielä yksin. Nollakerroksessa jo valmiina olevan hissin tilaamisesta kuluu 35 sekuntia siihen, kun matkustaja on astunut kolmannessa kerroksessa ulos hissistä.

Porraskäytävään astuu talon asukas, joka tuumaa, että hissi on vähän hidas. Testataanpa. Tosiaan: hissin ovien sulkeutumisesta kuluu viisi sekuntia siihen, kun laite lähtee liikkeelle. Tämäkin asia tosin olisi varmaan korjattavissa säädöillä.

Voisiko taloyhtiösi säästää vaihtamalla maalämpöön? 14 tärkeää asiaa, joista voit tarkistaa, kannattaako hankinta


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    ”Joillain on varaa. Itse on katsellut taloa nimenomaan hissittömästä talosta ylimmästä kerroksesta. Taitaa jäädä haaveeksi, kun riskinä alkaa olla hissin osto.”

    Jutun taloyhtiössä ylimmän kerroksen suurimman asunnon taloyhtiölle maksettavat kustannukset nousi reilun 7 000 euron hissiosuuden vuoksi 13%. Ei tuo nyt vielä ihan konkurssiin vie.

  • Johannes

    Meidän taloyhtiössä ei ollut varaa rakentaa hissiä. Pankki ei ollut halukas myöntämään lainaa. Päätimme siirtyä kaukolämmöstä maalämpöön, siihen pankki lähti mukaan, koska luvatut säästöt taloyhtiölle oli niin isot. Kun maalämpö oli ollut taloyhtiössä pari vuotta, ja säästöt oli jopa luvattua suuremmat, niin pankki suhtautui hissi hankkeeseen yllättäin positiivisesti parantuneen taloustilanteen takia. Tänä keväänä päätetään sitten hissin rakentamisesta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio