Ravintolat

Tällaista iltaravintolaa on odotettu kaupungissa pitkään – Kiitetty keittiömestari palasi Tampereelle Turusta

Ravintola-arvio: Tampereella on ollut ranskalaisen iltaravintolan mentävä aukko. Nyt se on täytetty – ja komeasti onkin.

Tomi Vuokola
Tällaista iltaravintolaa on odotettu kaupungissa pitkään – Kiitetty keittiömestari palasi Tampereelle Turusta

LiVin ravintoloitsijoilla Kalle Viljakaisella (vas.) ja Mika Lintulalla on vankka kokemus salipalvelusta.

Vesa LaitinenAamulehti

Mikä: Ravintola-alan kokeneet konkarit Mika Lintula, Kalle Viljakainen ja Turusta Tampereelle palannut Montgomery Dahl yhdistivät voimansa ja avasivat helmikuun alussa Laukontorille ranskalaistyylisen ravintolan entisen Wistub Alsacen tiloihin. Lintula on tamperelaisille ennestään tuttu muun muassa Tiiliholvista. Viljakainen vaikutti viimeksi Rosendahlissa. Keittiömestariksi pestatun Dahlin paluu Tampereelle on yksi vuoden merkittävimpiä ravintolauutisia. Vanhempi polvi muistaa, millaista ruokaa Dahl laittoi viime vuosikymmenellä Hellassa ja Huoneessa. Häntä on ollut ikävä.

Tomi Vuokola
Alsacelainen viinitupa vaihtui tyylikkääksi ranskalaiseksi illallisravintolaksi.

Alsacelainen viinitupa vaihtui tyylikkääksi ranskalaiseksi illallisravintolaksi.

Sijainti ja miljöö: Kompakti alsacelainen viinitupa on muuntautunut tyylikkääksi iltaravintolaksi erittäin onnistuneesti. Päävärit musta, harmaa ja valkoinen luovat rauhallisen, tyylikkään ilmeen. LiVissä on yksi oivaltava yksityiskohta, jota en ole tiennyt kaivanneeni. Naulakkonurkkauksessa on tukeva penkki, jossa voi vaihtaa kengät.

LiVin sijainti Laukontorin, Ratinan kävelysillan ja tulevan saunarakennuksen kupeessa on erinomainen. Kesällä etuna on myös aurinkoinen terassi (edellyttäen, että aurinko paistaa tietysti).

Tunnelma: Ruokailemme LiVissä viikonvaihteessa noin viikko avaamisen jälkeen ja ihmettelen, eikö sana ole vielä kiirinyt. Ruuhkaa ei siis ole – vielä. Ravintolan kompaktissa tilassa on puolensa. Henkilökunta on aina lähellä – jopa liian lähellä, jos haluaa rupatella henkilökohtaisia asioita.

Ruoka ja juoma: Jo ruokalistan katsominen nostaa veden kielelle: häränhäntää, madetta, kateenkorvaa... Olen monta vuotta toivonut, että joku perustaisi Tampereelle tasokkaan kalaravintolan tai vaihtoehtoisesti voimakkaasti ranskalaiseen keittiöön kumartavan illallisravintolan. Kauppahallin 4 vuodenaikaa on tyydyttänyt Ranska-kaipuun lounasaikaan, mutta illalla on ollut vaikeampaa. Nyt tuntuu siltä, että iltarukoukseni on kuultu.

Keittiön tervehdys osoittaa suunnan, vaikka se onkin Italiasta. Pieni lusikallinen tomaattia, mozzarellaa ja laadukasta oliiviöljyä herkistää makuhermot ottamaan vastaan pian seuraavan makujen oratorion.

Tomi Vuokola
Karitsan kateenkorvaa kaunistaa uppopaistettu salvianlehti. Tämä annos on tuunattu valokuvausta varten.

Karitsan kateenkorvaa kaunistaa uppopaistettu salvianlehti. Tämä annos on tuunattu valokuvausta varten.

Alkuruoat vahvistavat, millaisen mestarin huomassa olemme. Kampasimpukat (14,00) on tietysti kypsennetty oivallisesti, mutta tämän annoksen hienous on kastikkeessa, joka täyttää herkullisuudessaan vaativimmankin kulinaristin vaatimukset. Annoksen pikantti yksityiskohta on terävyyttä antava merguez-makkara. Savustettu paprika antaa sävyä ja fenkolisalaatti raikkautta. Annos on paitsi herkullinen, myös kauniin värikäs.

Vielä päräyttävämpi on ciabatta-leivän päältä tarjoiltava karitsan kateenkorva (14,00). Milloin tässä kaupungissa on ylipäänsä viimeksi tarjoiltu kateenkorvaa? Oma kokemukseni on vuosien takaa Tiiliholvista. Tämä jo lähes unohdettu herkkä herkku pääsee tässä annoksessa oikeuksiinsa. Ja kuinka oivaltavaa onkaan tarjota se uppopaistettujen salvianlehtien kera. Rasvainen pancetta-pekoni antaa tälle annokselle saman kuin merguez kampasimpukoille eli rasvaa ja suolaa.

En voi vastustaa kiusausta vaan haluan maistaa ennen pääruokaa vielä tilkan briossin kera tarjoiltavaa häränhäntäkeittoa (12,00): klassista ja pitkään haudutettua. Oiva suoritus oli tämäkin.

Pääruoissa pääsemme maistamaan vähän Suomeakin ja sesonkia. Madeannos (27,00) on vaalea, herkkä, taiten haudutettu. Kalan annetaan maistua eikä valkoviini-kermakastike pääse dominoimaan liikaa. Mikä parasta, kalasta on lautasella myös maksa. Itse olisin lisännyt annokseen ehkä ripauksen sormisuolaa.

Seuralaiseni valitsema maalaiskana (25,00) on herkullisinta kanaa, mitä olen maistanut aikoihin. Tässäkin rustiikkisessa annoksessa loistokkuus tulee mustalla tryffelillä maustetusta kananliemireduktiosta. Kruununa on tietysti pala tuoretta ankanmaksaa, jota sitäkin saa Tampereen ravintoloiden menuista etsimällä etsiä.

Jopa juustolautanen (8,00) on mietitty. Ei goudaa, ei appenzelleria eikä sinihomejuustoa vaan herkullinen Tulette Ranskan Savoijista.

Tomi Vuokola
Tarte Tatin maistuu Montgomery Dahlin käsittelyn jälkeen omenan sijasta banaanilta.

Tarte Tatin maistuu Montgomery Dahlin käsittelyn jälkeen omenan sijasta banaanilta.

Jälkiruoista sekä uppopaistettu omenapiiras (10,00) että banaanista tehty tarte tatin (10,00) osoittavat keittiöltä persoonallista näkemyksellisyyttä.

LiV on myös siitä harvinainen tamperelaisravintola, että viinilista kestää erinomaisesti vertailun herkullisen ruoan kanssa. Se ei sinänsä tule yllätyksenä, kun ottaa huomioon Lintulan kokemuksen viinien maailmassa. Tunnen suorastaan kiitollisuutta päästessäni maistamaan alkuruokien kanssa 11 vuotta vanhaa Alsacen rieslingiä ja loistokasta puolimakeaa rieslingiä Moselin huipputarhalta. Myös juustojen kanssa maistamani Giuseppe Campagnolan Amarone ihastutti. Enkä tiedä toista ravintolaa, jossa jälkiruoan kanssa pöytään kannetaan pikarillinen ice winea Karpaateilta.

Palvelu: LiVissä asiakas on varmoissa käsissä. Jos tuntee valinnoissaan epävarmuutta, henkilökunta ottaa ohjat ja ehdottaa, että mitäpä jos maistaisimme tätä. Hauska yksityiskohta on siinä, että seuraava ruoka-annos esitellään jo viinien kaadon yhteydessä. Näin asiakas pääsee kuulemaan, miksi juuri tämä viini on valittu. Yksi kauneusvirhe palvelussa kuitenkin oli. Kun viini osoittautuu korkkivikaiseksi, sitä ei sovi jäädä arpomaan. Olisin mielelläni nähnyt myös keittiömestarin piipahtavan salissa, mutta Monty taitaa viihtyä mieluummin kyökin puolella.

Uudella listalla villisikaa

Avoinna: ti–to 16–23, pe–la 16–24, su 12–16 (brunssi)

Hinnat: alkuruoat 12–14, pääruoat 23–29 ja jälkiruoat 8–12 euroa, brunssi 32 euroa.

Uutta: LiVin ruokalista elää parin viikon välein sesongin ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Tällä viikolla vaihtuneella listalla on muun muassa nieriää, villisikaa ja kalkkunaa. Lyhyellä listalla on myös kasvisvaihtoehto,

Tuomio: On satumainen onni Tampereelle, että Washingtonin osavaltiossa Yhdysvaltain länsirannikolla 52 vuotta sitten syntynyt Montgomery Dahl päätyi 20 vuotta sitten monen mutkan kautta Tampereelle. Vuosiksi menetimme hänet Turulle, mutta nyt hän on tullut takaisin. Kun hänen keittiöosaamisensa yhdistyy Mika Lintulan ja Kalle Viljakaisen salitaituruuteen, voittaja on hyvän ruoan ja juoman ystävä. LiV ei kokkaa fine diningia vaan klassista, rustiikkista ja herkullisen maistuvaa ruokaa laadukkaista ja aina tuoreista raaka-aineista. Tämän ravintolan slogan ei suotta ole: Miksi tyytyä hyvään? ★★★★★.

Tomi Vuokola
LiV tarjoaa sunnuntaisin brunssia.

LiV tarjoaa sunnuntaisin brunssia.


Lue myös nämä


Kommentit (12)

  • Hmm

    Onko paikka siis nimettömän mielestä hyvä vaan, jos siellä käy 150 ihmistä…? Mites C, Bertha, Hella ja Huone jne. 😁 Kai sitä voi valita, minkä kokoisen ravintolan perustaa ja toimia sen pohjalta.

  • Nimetön

    Laitinen on semmonen pikkukioskien mies. On helppo keitellä kaikenmaailman hienouksia kun käy 15 henkeä päivän aikana syömässä mutta teeppä sama jos käykin 150 tai 200….

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio