Terveys

Sokerihumala on myytti – "Lasta ei villitse sokerihumala, vaan vanhemmat"

Sokerihumalaa on syytetty iät ja ajat lasten villistä käytöksestä juhlissa. Tutkijan mukaan käytös johtuu kuitenkin vanhemmista, ei sokerista. Sokeri ei silti ole hyväksi kenellekään.

Timo Marttila
Sokerihumala on myytti – "Lasta ei villitse sokerihumala, vaan vanhemmat"

Sokerihumala on kumottu useissa tutkimuksissa. Se sen sijaan on tiedossa, että liika sokeri ei ole hyväksi kenellekään

Petra Sneck

Ei ole olemassa mitään todisteita siitä, että sokeri aiheuttaa lapsissa hyperaktiivisuutta, sanoo tutkija Emma Frans Tukholman Karoliinisesta instituutista.

Fransin mukaan niin sanottu sokerihumala onkin täysi myytti.

Hänen mukaansa on pikemmin kyse siitä, että vanhemmat itse odottavat lasten käyttäytyvän tietyllä tavalla, kun tietävät näiden syöneen sokeria. Esimerkiksi juhlissa herkutelleiden lasten ajatellaan olevan vilkkaita ja riehuvan. Samalla vanhemmat alkavat itse käyttäytyä ankarammin lastaan kohtaan, mikä vain lisää villiä käytöstä.

– Tosiasiassa lapset ovat vilkkaita, koska ovat vain iloisia siitä, että ovat juhlissa, Frans sanoo.

Sokerihumalan myytti juontaa Fransin mukaan juurensa amerikkalaisen lääkärin Benjamin Feingoldin kehittämästä teoriasta. 70-luvulla Feingold tuli siihen tulokseen, että lasten käyttäytymishäiriöt, kuten ADHD, johtuvat muutamista tietyistä elintarvikkeista ja ruoka-aineiden lisäaineista.

Hänen tutkimustensa mukaan sokerin poistaminen ruokavaliosta vähensi lasten oireita. Fransin mukaan sokerin ja ylivilkkauden yhteys on kuitenkin sittemmin kumottu miltei jokaisessa tutkimuksessa. Se kuitenkin puhuttaa edelleen. Monet uskovat Fransin mukaan yhä, että nopealla verensokerin vaihtelulla on vaikutuksensa lapsen käyttäytymiseen.

–Sekin on myytti. Se sen sijaan on tiedossa, että liika sokeri ei ole hyväksi kenellekään.

Lähde: SVT

Lue myös:

Näillä 12 aineella voit korvata sokerin – Tällaisia ovat korvikkeiden parhaat käyttötarkoitukset ja huonot puolet

Miksi himoitsemme sokeria? Kissalla ja gepardeilla tätä halua ei ole

Sokeri on välttämätöntä – Me vain syömme sitä ainakin kolme kertaa liian paljon


Kommentit (1)

  • Sokeriton vilkas lapsi itsekin

    Kyllähän tuosta joskus tuli uusinnan uusinnan uusintana Yleltä brittidokumentti, jossa kokeiltiin sokerihumalan lumevaikutusta. Useiden perheiden lapset menivät kahtena päivänä kekkereihin ja ekalla kertaa vanhemmille sanottiin että oli terveellista normiruokaa (spaghettia ja jauhelihakastiketta) ja hedelmiä ja toisella kertaa vain sipsejä, karkkia ja kakkua. Todellisuudessa tarjottavat olivat päinvastoin ja tulokset tukivat tämän uutisen tietoa. Vanhemmat arvioivat lapsen olevan huomattavasti vilkkaampi heille kerrottuna sokeripäivänä. Oikeana sokeripäivänä lapset olivat televisiossakin kotiinlähdettäessä silminnähden nuutuneita ja terveellisenä päivänä hihittelivät ja pälättivät kuin yliladatut duracellit viakka olivat menneet lujaa alusta asti. Sokerihumala on niiden myytti, jotka eivät muuten kunnolla ruokaa syö.

    Omia kokemuksia muistan alle 10.v:nä, että maalla kaverit jaksoivat leikkiä kanssani aamusta iltaan jalkapalloa ja metsämajan tekemistä. Heillä oli vain yksi karkkipäivä viikossa ja sekin yleensä oli se perinteinen pieni lauantaipussi. Kun taas kaupunkikaverit jokapäiväisine jättimässypusseineen olivat apaattisia, eivätkä suostuneet lähtemään ulos koska ”ei jaksa” vaikka koko päivänä ei juurikaan edes seisty minuuttia kauempaa. Olivat myös haluttomia lähtemään edes syömäänkään kun sen aika tuli.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio