Ihmiset

Se ei ollut ystävyyttä ensi silmäyksellä – Miten käy kun hiljainen ja puhelias ovat parhaat ystävät?

Erilaisuus yhdistää yhdeksäsluokkalaiset Venla-Ilona Viitalan ja Emma-Maria Virtasen. Aina ei ole pakko olla yhdessä tai tehdä asioita samalla tavalla. Ehkä he siksi ovatkin niin rakkaat ystävät.

Arja Harjunmaa
Se ei ollut ystävyyttä ensi silmäyksellä – Miten käy kun hiljainen ja puhelias ovat parhaat ystävät?

Venla-Ilona Viitala ja Emma-Maria Virtanen ovat nyt yhdeksäsluokkalaisia. Venla-Ilona haluaa lukioon, Emma-Maria ei vielä tiedä, mihin hän pyrkisi. Tyttöjen tiet erkanevat, mutta kumpikin toivoo, että ystävyys säilyisi siitä huolimatta.

Arja HarjunmaaHarjavalta

Barbijumpasta se alkoi.

Harjavaltalaiset Venla-Ilona Viitala ja Emma-Maria Virtanen tutustuivat toisiinsa jo alle kouluikäisinä, mutta se ei ollut ystävyyttä ensi silmäyksellä.

Piti kasvaa vielä pari vuotta ennen kuin ystävyys roihahti. Toisesta luokasta lähtien Venla ja Emma ovat olleet erottamattomia.

Ystävyys alkoi jonottamalla kouluterveydenhoitajan vastaanotolle. Jonossa oli aikaa jutella – ja ystävystyä.

–Emma on aika hiljainen, ja sitä on vähän vaikea saada mukaan, mutta kun sen saa, Emman kanssa on tosi hauskaa, Venla kertoo.

Emmaa ajatus hymyilyttää.

–Emma tykkää olla kotona hiljaisissa oloissa, kun taas minä tykkään olla ihmisten kanssa. Ehkä meitä yhdistää se, että olemme niin erilaisia. Emma on introvertti ja minä ekstrovertti, Venla nauraa.

Eroja ja yhtäläisyyksiä

Tytöissä on myös se ero, että Venlalla on paljon harrastuksia, Emmalla ei. Emma viihtyy hyvin yksin.

Venla lenkkeilee koiriensa kanssa, näyttelee Harjavallan opistoteatterissa, ohjaa seurakunnan kerhoja, käy isoskoulutuksessa ja johtaa Harjavallan nuorisovaltuustoa.

Yksi yhteinen harrastus tytöillä kuitenkin on: molemmat lukevat paljon kirjoja, ja niistä riittää aina puhuttavaa.

–Kyllä me tykkäämme aika lailla samoista kirjoista, Emma kertoo.

–Joo, mutta Emma lukee ihan mitä vain, minä enimmäkseen fantasiaa ja scifiä, Venla jatkaa.

Toinen heitä yhdistävä piirre on eläinrakkaus. Venlan kotona on kaksi koiraa, joita tytöt lenkittävät välillä myös yhdessä. Emman kotona on kaksi kissaa, joista toinen on Emman oma, viime vuonna rippilahjaksi saatu Nöpö.

Mobiilipelejä ja junamatkoja Poriin

Samalla luokalla Emma ja Venla ovat olleet ensimmäisestä luokasta asti. Aikaa he viettävät yhdessä usein välitunneilla ja joskus myös vapaa-ajalla.

–Nyt se on kyllä vähän ruvennut vähenemään. Varsinkin talvella, kun on kylmä. Ärsyttää pyöräillä kolme kilometriä, Venla kertoo.

Usein tytöt menevätkin Emmalle heti koulun jälkeen.

–Jutellaan ja pelataan puhelimilla. Joskus käydään Porissa junalla, Venla kertoo.

Mitään salaisuuksia heillä ei ole, vaan kaikki asiat puhutaan puhki.

–Kyllä mä aika lailla kaiken Emmalle kerron, Venla kertoo.

Arja Harjunmaa
Venla-Ilona kertoo olevansa ekstrovertti ja Emma-Maria on hänen mielestään introvertti. Ehkä juuri siksi he ovat liimautuneet niin hyvin yhteen.

Venla-Ilona kertoo olevansa ekstrovertti ja Emma-Maria on hänen mielestään introvertti. Ehkä juuri siksi he ovat liimautuneet niin hyvin yhteen.

Mikä ystävyydessä on parasta?

–Varmaan se, kun on oltu kavereita niin pitkään, että tuntee hyvin jo sen toisen. Voin luottaa Emmaan ja se kuuntelee mua, jos on jotain sanottavaa. Joskus tulee sellainen fiilis, että meidän ajatukset synkkaavat ihan täysin, Venla kertoo.

Riitelettekö te koskaan?

–Ei me enää riidellä. Viimeksi riideltiin nelosluokalla jostakin tyhmästä asiasta, Venla sanoo ja saa Emman purskahtamaan nauruun.

Mitä tapahtui?

–Kolmas osapuoli sähläsi ja mä suutuin Emmalle, mutta tajusin myöhemmin, ettei se ollut Emman vika. Oli vaikea myöntää, että tein väärin, mutta oli pakko pyytää anteeksi, Venla kertoo.

Sen koommin ei ole tarvinnut riidellä.

Ystävänpäivää tytöt eivät mitenkään erityisemmin vietä. Kortteja he kuitenkin lähettävät.

–Ystävyys on vain päivä muiden joukossa. Mulla on ystäviä joka päivä, Venla kertoo.

Emmaa naurattaa, sillä hän muistaa saaneensa Venlalta joskus ystävänpäiväkortin vasta huhtikuussa.

–Niin mutta ajatushan on tärkein! Olin tehnyt sen kyllä valmiiksi, mutta en vain muistanut laittaa sitä reppuun, Venla puolustautuu.

Ystävänpäivää vietetään keskiviikkona 14. helmikuuta.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio