Terveys

Saunominen notkistaa verisuonia ja alentaa verenpainetta – Löylystä apu myös dementiaan

Koe osoitti: Löylyttely laskee verenpainetta

Ossi Ahola / Aamulehden arkisto
Saunominen notkistaa verisuonia ja alentaa verenpainetta – Löylystä apu myös dementiaan

Kokeessa huomattiin myös, että saunassa käynti nosti sykettä keskiraskaan liikunnan tavoin.

STTKuopio

Saunominen laskee verenpainetta ja lisää verisuonten joustavuutta, kertoo Itä-Suomen yliopisto. Nämä ilmiöt voivat tutkijoiden mukaan selittää saunan terveysvaikutuksia.

Sama Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä on julkaissut jo aiemmin useita tutkimuksia saunomisen terveysvaikutuksista. Sen mukaan säännöllinen saunominen on yhteydessä muun muassa vähentyneeseen verenpainetaudin sekä Alzheimerin taudin ja dementian riskiin.

Tutkimusryhmä selvitti nyt saunomisen fysiologisia vaikutuksia kokeella, jossa sataa ihmistä saunotettiin puoli tuntia. Saunan jälkeen koehenkilöiden keskimääräinen systolinen verenpaine eli yläpaine oli tipahtanut 137:stä 130:een. Alapaine putosi 75:een oltuaan 82:ssa. Yläpaine oli matalammalla tasolla vielä puoli tuntia löylyistä poistumisen jälkeen.

Kokeessa huomattiin myös, että saunassa käynti nosti sykettä keskiraskaan liikunnan tavoin.

Tutkijat huomauttavat, että saunomisen sydänterveyttä edistävistä mekanismeista tarvitaan kuitenkin edelleen lisää tutkimustietoa. Tässä tutkimuksessa koehenkilöt oli valittu yksityisen terveysyhtiön asiakkaiden joukosta, joten kyseessä ei ollut satunnaisvalinnalla tehty otos.

Tutkimustulokset julkaistiin Journal of Human Hypertension ja European Journal of Preventive Cardiology -tiedejulkaisuissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio