Samppanjaa, kaviaaria, peuraa, metsoa, jäkälää ja 113-vuotiasta konjakkia – Itsenäisyyspäivän aatto oli Tampereella kulinaristien juhlaa

Aamulehti oli mukana Suomi 100 -juhlaillallisilla Näsilinnassa ja Kauppahallissa. Ruoissa maistui Suomi ja tamperelaisten kokkien korkea ammattitaito.

Janne Ruotsalainen
Samppanjaa, kaviaaria, peuraa, metsoa, jäkälää ja 113-vuotiasta konjakkia – Itsenäisyyspäivän aatto oli Tampereella kulinaristien juhlaa

Näsilinnan keittiömestari Kristian Vuojärvi valmistelee upeaa sampiannosta.

Vesa LaitinenAamulehti

–Olemme onnekkaita, kun meidän sukupolvemme on saanut kokea sekä vuosituhannen vaihtumisen että nyt Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäivän. Sitä on paikallaan juhlistaa tällaisella kerran elämässä -illallisella, kertoivat Marianne Järvenpää ja Henri Lahtinen Näsilinnan Suomi 100 -illallisen alkua odotellessaan.

Janne Ruotsalainen
Pariskunta Marianne Järvenpää ja Henri Lehtinen nauttivat itsenäisyyspäivän aattona juhlaillallista Näsilinnassa. Keskiviikkona ohjelmassa oli jumalanpalvelus, käynti sankarihaudoilla ja osallistuminen Kalevankankaan juhlallisuuksiin.

Pariskunta Marianne Järvenpää ja Henri Lehtinen nauttivat itsenäisyyspäivän aattona juhlaillallista Näsilinnassa. Keskiviikkona ohjelmassa oli jumalanpalvelus, käynti sankarihaudoilla ja osallistuminen Kalevankankaan juhlallisuuksiin.

Lukuisat tamperelaiset ravintolat kattoivat Itsenäisyyspäivän aaton iltana ja itsenäisyyspäivänä parastaan pöytään.

Seurasimme keittiön ammattilaisten valmistautumista tiistain juhlailtaan kahdessa paikassa, Näsilinnassa ja Kauppahallin 4 vuodenaikaa -ravintolassa. Näsilinnaan itsenäisyyttä oli kokoontunut juhlistamaan 68 vierasta, Kauppahallin kutsuvierastilaisuuteen pääsi mukaan vain 24 onnekasta.

Janne Ruotsalainen
Näsilinnan juhlamenun alkuruoassa pääsi maistamaan suomalaista sampea savustettuna, kaviaaria, kurkkua ja kukkakaalia.

Näsilinnan juhlamenun alkuruoassa pääsi maistamaan suomalaista sampea savustettuna, kaviaaria, kurkkua ja kukkakaalia.

Näsilinnan keittiömestari Kristian Vuojärvi oli laatinut kuuden ruokalajin menun, joka sisälsi muun muassa savustettua sampea, varkautelaista kaviaaria ja katajan kanssa grillattua peuranfilettä.

Ruokien raaka-aineissa korostui luonnollisesti Suomi. Mukana oli kotimaista kananpoikaa, ohraa, punajuurta, puolukkaa, tyrniä, tattia ja omenaa.

Janne Ruotsalainen
Tämä kuvankaunis tattiflan sai tarjoiluvaiheessa peitokseen upean makuista herkkutattikeittoa.

Tämä kuvankaunis tattiflan sai tarjoiluvaiheessa peitokseen upean makuista herkkutattikeittoa.

Video: Seurasimme, kun Näsilinnan ja 4 vuodenajan keittiöt valmistautuivat tiistain juhlaillalisiin.

 
Janne Ruotsalainen
Keittiömestari Juho Rajamäki joutui rajoittamaan kauppahallin illallisen osanottajamäärän 24:ään. – Käyttämiäni raaka-aineita on niin vähän saatavilla, että tuo määrä on ihan maksimi.

Keittiömestari Juho Rajamäki joutui rajoittamaan kauppahallin illallisen osanottajamäärän 24:ään. – Käyttämiäni raaka-aineita on niin vähän saatavilla, että tuo määrä on ihan maksimi.

Samaan aikaan toisaalla, Kauppahallin 4 vuodenaikaa -ravintolassa valmistauduttiin kello 20 alkavaan 12 ruokalajin juhlaillalliseen. Ravintoloitsija Yoni Ichtertz, keittiömestari Juho Rajamäki ja ravintolapäällikkö Suvi Volanen olivat suunnitelleet tilaisuutta jo kesäkuusta lähtien.

Ruokien raaka-aineet olivat luonnollisesti kotimaisia, mutta erikoisia niistä teki se, että paljon oli hankittu omin käsin. Muun muassa keittiön tervehdyksenä tarjottu ravunpyrstö oli ravintolan kokin omasta merrasta. Myös yhtenä pääruokana tarjoiltu metso oli henkilökunnan tuliaisia pohjoisen metsästysreissulta. Jopa tattijäätelön tarjoiluastiana käytetty koivun pala oli keittiömestari Rajamäen kotipihasta.

Janne Ruotsalainen
4 vuodenaikaa -ravintolan Suomi 100 -menu alkoi suomalaisella ravunpyrstöllä. Kuusi tuntia myöhemmin vatsaan oli kadonnut 12 ruokalajia.

4 vuodenaikaa -ravintolan Suomi 100 -menu alkoi suomalaisella ravunpyrstöllä. Kuusi tuntia myöhemmin vatsaan oli kadonnut 12 ruokalajia.

Osa juureksista oli suoraan maasta. Todellakin, vaikka vietetään jo joulukuun alkua. Aitoon minimaatilan Elise Hirvonen nosti alkuruokaan käytetyt porkkanat vasta sunnuntaina! Kuka vielä väittää, että kasvukausi olisi Suomessa lyhyt.

–Se olikin viimeinen hetki. Maanantaina maa oli jo niin jäässä, ettei olisi enää onnistunut, Hirvonen huokaisi.

Kauppahallin illallinen jatkui pitkälle itsenäisyyspäivän puolelle. Nautinnosta huokaileva ja aterian ihmeellisistä mauista haltioitunut juhlakansa päätti kuusi tuntia kestäneen illallisen 4 vuodenajan yhteistyökumppanin, maahantuoja Simon Bouquinin hankkimaan Extra Old -konjakkiin. Juoman tisleet olivat vuosilta 1904, 1907 ja 1914.

Eli vielä vähän vanhempaa kuin itsenäinen Suomi.

Janne Ruotsalainen
Raatajat rahanalaiset eli palsternakkaa, sunnuntaina maasta nostettua miniporkkanaa ja juuriselleriä.

Raatajat rahanalaiset eli palsternakkaa, sunnuntaina maasta nostettua miniporkkanaa ja juuriselleriä.

Janne Ruotsalainen
Ravintoloitsija Yoni Ichtertz (kuvassa) myhäili aattoiltana tyytyväisyyttään. Illallinen onnistui täydellisesti ja professori Mikko Lehtonen korosti kiitospuheessaan henkilökunnalle, kuinka aterian suunnittelussa ja valmistamisessa oli ollut sydän mukana.

Ravintoloitsija Yoni Ichtertz (kuvassa) myhäili aattoiltana tyytyväisyyttään. Illallinen onnistui täydellisesti ja professori Mikko Lehtonen korosti kiitospuheessaan henkilökunnalle, kuinka aterian suunnittelussa ja valmistamisessa oli ollut sydän mukana.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet