Potkut 52-vuotiaana, miljoonabisnes 59-vuotiaana: Mirja Tyynysniemi haistoi luonnonkosmetiikan nousun

–Suomesta pitäisi kiireesti saada marjoihin perustuvia kosmetiikan ylellisyystuotteita maailman markkinoille. Ne myisivät varmasti, uskoo toimitusjohtaja Mirja Tyynysniemi Kangasalta.

Emil Bobyrev
Potkut 52-vuotiaana, miljoonabisnes 59-vuotiaana: Mirja Tyynysniemi haistoi luonnonkosmetiikan nousun

–Vaikka yrityksen kehitys on nyt hyvää, ei lepuutteluun ole varaa. Kilpailu kovenee koko ajan, sanoo toimitusjohtaja Mirja Tyynysniemi.

Marjaana Karhunkorpi

Toimitusjohtaja Mirja Tyynysniemellä on maratoonarin luonne. Hänen veljensä väitti kerran kurillaan, ettei sisko pystyisi juoksemaan maratonia.

On selvää, että hän juoksi sen.

Samanlaista päättäväisyyttä ja pitkäjänteisyyttä Tyynysniemi tarvitsi sen jälkeen, kun Saarioinen Oy luopui viennistä kesällä 2010. Vientiosaston lopettaminen merkitsi potkuja sen kokeneelle, silloin 52-vuotiaalle tuotepäällikölle.

–Se oli hirveä järkytys. Sydämellä ja hartiavoimin tehdyn työn sekä työyhteisön menettäminen tuntuivat pieneltä kuolemalta.

Miten päästä takaisin työelämään?

Tyynysniemi oikoi hetken siipiään ja päätti, ettei jää toimettomaksi kotirouvaksi. Hän ilmoittautui yrittäjäkurssille.

–Se oli minun ikäiselleni naiselle ainoa keino päästä takaisin työelämään.

Hän oli perehtynyt Saarioisilla luomutuotteiden vientiin ja ajatteli, että niiden tuominen sopisi hyvin yrityksen toimialaksi.

Onni potkaisi messuilla Saksassa

Tammikuussa 2011 hän perusti Miraz Trading Oy:n. Ajatuksena oli tuoda maahan gourmet-tason elintarvikkeita.

Idea lähti lentoon jo helmikuussa, kun Tyynysniemi osallistui elintarvike- ja hyvinvointituotteiden luomumessuille Saksassa.

Hän löysi sieltä laatukriteerit täyttävän, kreetalaisen oliiviöljyn. Sen maahantuontioikeuksista kilpailtiin, ja Tyynysniemi ylsi voittajaksi kokemuksensa ansiosta.

–Minulla on pitkän työuran ansiosta paljon arvokasta, hiljaista tietoa, Tyynysniemi sanoo.

Kuin sattuman oikusta messuilla osui silmiin myös australialainen luonnonkosmetiikkasarja.

Tyynysniemi ihastui kukan terälehtiin ja sekä kasviöljyihin- ja uutteisiin perustuviin tuotteisiin niin, että aloitti yhteistyön myös australialaisten kanssa.

–Osuin hyvään saumaan, sillä samaan aikaan kuluttajien kiinnostus luomumeikkejä kohtaan alkoi kasvaa selvästi.

Kuuntele videolta Mirja Tyynysniemen käytännön neuvot sille, joka haaveilee tuontiyrityksen perustamisesta:

 

Seuraavaksi Pohjoismaiden valloitus

Tuurin lisäksi tarvittiin kosolti työtä, jotta päästiin siihen, missä yritys nyt on.

Myynti ylittää tänä vuonna miljoonan euron rajapyykin.

Tyynysniemi on siitä silmin nähden onnellinen ja helpottunut. Yritys työllistää seitsemän henkeä, ja tulevaisuus näyttää hyvältä.

Yhtiö tuo maahan kymmentä eri tuotemerkkiä Kreikan ja Australian lisäksi muun muassa Italiasta, Espanjasta, Intiasta, Britanniasta ja Tanskasta.

Tuotteita on myynnissä erikoisliikkeissä ja isoissa tavarataloissa.

–Tavoitteenani on, että viiden vuoden päästä Miraz Trading Oy on merkittävä pohjoismainen tekijä luonnonkosmetiikassa. Olemme tehneet jo avauksen Ruotsissa. Tanska ja Norja ovat vuorossa seuraavaksi.

Emil Bobyrev
Mirja Tyynysniemi (etualalla) korostaa sitoutuneen henkilökunnan merkitystä. Taustalla lavaa siirtävä mies on oma poika Timo Tyynysniemi. Keskustelua käyvät Tiia Ennala (takana vas.) ja tytär Tiia Tyynysniemi. Työpisteessä juttelevat Helmi Alanen (vas.) ja Tiina Salminen. Yrityksen kotipaikka on Kangasala.

Mirja Tyynysniemi (etualalla) korostaa sitoutuneen henkilökunnan merkitystä. Taustalla lavaa siirtävä mies on oma poika Timo Tyynysniemi. Keskustelua käyvät Tiia Ennala (takana vas.) ja tytär Tiia Tyynysniemi. Työpisteessä juttelevat Helmi Alanen (vas.) ja Tiina Salminen. Yrityksen kotipaikka on Kangasala.

"Haluan tietää, mitä myyn"

Tyynysniemelle on tärkeää tuntea tarkasti kaikki yrityksen myymät tuotteet.

Hän on tutustunut esimerkiksi neitsytöljyn valmistukseen Kreetalla ja nähnyt koko prosessin sadonkorjuusta uuttamoon asti.

–Oliiviöljyssä esiintyy paljon huijaamista. Sen takia on tärkeää, että prosessi on jäljitettävä ja täysin läpinäkyvä.

Luksusta meiltä maailmalle

Yksi hänen unelmistaan on suomalainen luonnonkosmetiikkamerkki.

–Miksi Suomi ei voisi profiloitua sertifioitujen luksustuotteiden tuottajamaana? Niille riittäisi maailmalla kovasti kysyntää.

–Suomi vie kyllä esimerkiksi mustikoita raaka-aineeksi Japaniin, mutta missä ovat korkeatasoiset, jalostetut tuotteet?

–Miksi emme laita rahaa tutkimukseen ja kehitykseen ja ala viedä Aasiaan esimerkiksi ylellisiä, suomalaisiin marjoihin perustuvia tehotippoja?

Tyynysniemen muistilista luonnonkosmetiikan ostajalle:

1. Tarkista, että tuote on luomusertifioitu. Tällöin sen valmistusta valvoo kolmas osapuoli.

2. On hyvä tutustua ainesosiin, kun ostaa mitä tahansa kosmetiikkaa. Ne ilmoitetaan valmistusaineluettelossa määrällisessä järjestyksessä.

3. Epäile tuotetta sitä enemmän, mitä pitempi luettelo on. Kyseenalaista suuri määrä omituisia koodeja sekä ihmeelliset nimet ja tekstit.

4. Varo niin sanottua viherpesua. Se tarkoittaa sitä, että tuotteessa on esimerkiksi vain pieni määrä yhtä luonnonmukaista ainesosaa ja loput jotain muuta.

5. Lataa puhelimeesi CosmEthics -applikaatio. Saat tietoa tuotteen turvallisuudesta, kun skannaat sen viivakoodin. Tuotetta arvioidaan liikennevalo-metodilla: punainen vakaville hälytyksille, keltainen allergia-hälytyksille ja vihreä puhtaille tuotteille.

Mirja Tyynysniemellä kokemusta, koulutusta ja kielitaitoa

Syntynyt 22.7.1958 Mäntässä.

Asuu Kangasalan Suinulassa.

Toimitusjohtaja Miraz Trading Oy:ssä, joka tuo maahan korkealuokkaisia luomutuotteita.

Koulutukseltaan yo-merkonomi, kielenkääntäjä ja MBA (liiketoimintajohtamisen maisteritutkinto).

Kielitaito ruotsi, saksa ja englanti.

Työuraan kuuluu tätä ennen 25 vuotta Saarioinen Oy:n vientiosastolla.

Puoliso on metallialan yrittäjä Lasse Tyynysniemi.

Aikuiset lapset Tiia ja Timo Tyynysniemi työskentelevät perheyrityksessä.

Harrastuksena puutarhanhoito.


Lue myös nämä


Kommentit (16)

  • Kosmetiikka-alaa tunteva

    Eikös Lumene nimenomaan ole tätä yrittänyt jo monta vuotta…? Viedä marjoja sisältäviä tuotteita maailmalle? Vastaus on kyllä jos ette tiedä. Ja pitkä ainesosaluettelo (inci) ei lainkaan tarkoita sitä mitä artikkelissa väitetään… pitkä lista voi olla paljon parempi kuin lyhyt, pitää osata sitä tulkita. Luonnonkosmetiikka saattaa olla luonnolle hyvä asia ja myös edistää joissakin maissa kestävää kehitystä taloudellisesti mutta se ei välttämättä ole ihon kannalta hyödyllisin tai paras tuote.

  • Maija

    On ihanaa lukea nykyajan naisesta joka yli 50- vuotiaana ja potkut saaneena on avoin uusille vaihtoehdoille ja ryhtyy toimeen. Rohkaisevaa ja inspiroivaa vähän nuoremmallekin lukijalle, mutta erityisesti minulle, joka nyt 50+ ikäisenä miettii elämänsä suuntaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio