Ihmiset

Poikajoukon pahoinpitelemä Risto-siili pääsi vapauteen – Riston hoitaja: Janoiset eläimet tarvitsevat nyt kiireesti apua

Marija Walldenin "eläinambulanssista" löytyi sunnuntaina yksi puolikuollut tervapääsky, harvinainen susikoira ja nainen, jonka lämmin sydän sykkii eläimille. Arpinaamaisen Risto-siilin vapautuminen herkisti kaiken nähneen eläinsuojelijan kyyneliin. Hän lähettää puhuttelevan viestin pahoinpitelijöille.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Poikajoukon pahoinpitelemä Risto-siili pääsi vapauteen – Riston hoitaja: Janoiset eläimet tarvitsevat nyt kiireesti apua

Tsekkiläinen susikoira on harvinainen rotu Suomessa. Kunnioitusta herättävä kaveri kulkee usein Marija Walldenin matkassa. Sunnuntaipäivän aikana kaksikon kyytiin pääsi kaksi loukkaantunutta lintua, tervapääsky ja variksenpoikanen.

Marjaana KarhunkorpiAamulehti

Tampereen pääkirjasto Metson takapihalle ilmestyi sunnuntaina vaivihkaa kolme mitättömän näköistä muovilaatikkoa. Ne kävi poimimassa talteen luonnonvaraisten eläinten hoitaja Marija Wallden Sastamalasta.

–Tuntematon kuriiri toimitti minulle yksityisen henkilön lahjoittamia jauhomatoja Jyväskylästä. Ne ovat arvokas lisäapu, sillä hoidossani on monia eläimiä. Tampereelle tullessani poikkesin juuri hakemassa Nokialta loukkaantuneen tervapääskyn.

Wallden raotti vähän kuljetuslaatikon kantta. Väsynyt pääskyparka taisteli elämästään talouspaperin suojassa. Siitä näkyi vain pyrstö.

–Annoin linnulle jo ensihoidon. Nyt tarvitaan sen omia voimia. Vien sen kotiini toipumaan ja toivon parasta.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Jyväskyläläinen lahjoittaja toimitti Pirkanmaan luonnonvaraisille eläinpotilaille jauhomatoja.

Jyväskyläläinen lahjoittaja toimitti Pirkanmaan luonnonvaraisille eläinpotilaille jauhomatoja.

Paluumatkalla Tampereelta Sastamalaan Wallden koukkasi vielä uudestaan Nokialle ja otti tällä kertaa kyytiinsä huonokuntoisen variksenpojan.

Yli tuhat puhelua vuodessa

Wallden on Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin luonnonvaraisten eläinten hoidon ja suojelun koordinaattori. Hänellä on kotonaan Sastamalan Piimäsjärvenmaassa hoitola, jossa saa apua vuosittain yli 200 eläintä. Suurimmat hoidokit ovat olleet kauriin vasoja, pienimmät tulitikkuaskia pienempiä lepakonpoikasia.

Marija Wallden
Esimerkkejä Walldenin pikku potilaista: lepakko, siili ja sarvipöllö.

Esimerkkejä Walldenin pikku potilaista: lepakko, siili ja sarvipöllö.

Lisäksi Wallden vastaa vuosittain yli tuhanteen puheluun.

–Soittakaa minulle rohkeasti aina, jos tulee huoli luonnonvaraisen eläimen tilanteesta. Turhaa puhelua ei ole, hän sanoo.

Mikä on yleisin kysymys?

–Niitä on kaksi. Ensin kysytään, onkohan tämä oikea numero ja seuraavaksi, että auttaako näitä oravia, siilejä, rusakonpoikasia ja muita joku. Minä sanon aina, että kyllä auttaa.

Toimi näin, jos eläin tarvitsee apua

Loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten auttaminen on kansalaisvelvollisuus.

Akuutisti apua tarvitsevista eläimistä pitää ilmoittaa hätäkeskukseen.

Lähimmän vapaaehtoisen eläinsuojeluneuvojan yhteystiedot löydät osoitteesta www.sey.fi.

Marija Walldenin puhelinnumero on 040 963 9909.

Voit auttaa luonnonvaraisia eläimiä myös Luonnonsuojeluliiton kautta tukemalla Pirkanmaan piiriä taloudellisesti.

Emoilta ei tule maitoa

Kevät on Walldenille kiireisintä aikaa poikaskauden takia. Tähän vuoteen erityispiirteen tuo armoton kuivuus, joka näännyttää ja tappaa luonnonvaraisia eläimiä janoon joka hetki. Tilanteen kriittisyyttä lisää se, että imettävät emot eivät pysty tuottamaan maitoa, jos ne kärsivät nestehukasta.

–Nyt on hätätila. Sen takia toivon, että kaikki laittaisivat kiireesti pihoilleen ainakin yhden tai mielellään useita juoma-astioita.

–Perusta juomapaikka varjoisaan paikkaan pensaan tai puun suojaan. Paras juoma-astia on laakea. Syvä astia pitää täyttää piripintaan ja varustaa lankulla tai vastaavalla, jota pitkin eläin pääsee veteen pudottuaan turvaan. Puhdista astia päivittäin ja vaihda siihen raikas vesi, Wallden neuvoo.

Ole tarkkana poikasten kanssa

Luonnonvaraisten eläinten poikaset eivät yleensä tarvitse ihmisten apua, sillä ne ovat hylätyn näköisinäkin emonsa valvonnassa.

Wallden varoittaa koskemasta eläinten poikasiin ilman asiantuntijan ohjeita. Erityisesti rusakonpoikasten selviytymisennuste romahtaa, jos niitä otetaan syyttä ihmisten hoitoon. Myös lintujen maastopoikasten kanssa pitää olla hyvin varovainen.

–Sen sijaan esimerkiksi nurmikolla illalla yksin kyyhöttävä oravanpoikanen tarvitsee ihmisen apua. Sitä tarvitsevat myös siilipentueet emon jäätyä auton alle.

–Jos näet tällaisia eläimiä, soita minulle suoraan ja heti. Olen niin kiireinen, etten ehdi vastata sähköposteihin ja somen kautta tuleviin yhteydenottoihin.

Ristolla on ruokabaari

Wallden on pitkäaikaistyötön, joka ajaa vuosittain eläinten takia tuhansia kilometrejä omalla kustannuksellaan.

Hän otti talvella hoitoonsa muun muassa pahoin loukkaantuneen Risto-siilin, jonka poikajoukko pahoinpiteli Tampereen Hallilassa.

Risto-siilin kuonoon jouduttiin ompelemaan kymmenen tikkiä:

 

Jari Yliaho
Risto-siili vapautumisensa hetkellä viime torstai-iltana Tampereen Hallilassa. Eläin on toipunut olosuhteisiin nähden hyvin kovasta koettelemuksestaan.

Risto-siili vapautumisensa hetkellä viime torstai-iltana Tampereen Hallilassa. Eläin on toipunut olosuhteisiin nähden hyvin kovasta koettelemuksestaan.

Ristolle kerättiin nopeasti lähes 600 euron avustuspotti, mutta Wallden ei ole niitä rahoja nähnyt.

–Minun palkkani oli se, että sain vapauttaa toipuneen siilin viime torstaina kotikonnuilleen hyvien ihmisten pihapiiriin. Ristolla on nyt oma mökki, jossa on eteinen ja kamari sekä erillinen ruokabaari. Sen hyvinvointia seurataan. Tuli itku silmään, kun näin arpikuonoisen Riston lyllertävän pikku mökkiinsä.

Terveiset pahoinpitelijöille

Mitä sanoisit poikajoukolle, jos tapaisit heidät?

–En minä ihmisistä mitään ymmärrä, mutta pahaa oloa siinä taustalla on varmaan ollut. Yrittäisin olla tulkkina ja veisin pojat katsomaan eläimiä. Pyrkisin luomaan positiivista yhteyttä. Eläimet ovat valtavan terapeuttisia olentoja. Yleensä päähän potkitut eläimet ja ihmiset tulevat hyvin toimeen.

Lue myös:Kävimme katsomassa, miten Tampereella rääkätty siili jaksaa – outo talvi on sotkenut talvihorroksessa olevien siilien rytmin, ne lähtevät hortoilemaan pesistään eivätkä pärjää

Poikajoukko potki horroksesta herännyttä siiliä Tampereella: Kuonosta irtosi pala ja hammas katkesi – liikuttavalla videolla Risto-siili saa apua


Kommentit (8)

 • Ihana Risto :)

  Muistan tapauksen ja lahjoitin Riston operaatioon joka kustannettiin paikallisen eläinsuojelun avustuksella koska eläinlääkärillä ei ollut mahdollisuutta tehdä niin mittavaa operaatiota omaan laskuunsa.

  Rahankeräyksessä kerrottiin että Riston kulut katetaan ja loput menevät samoihin tapauksiin villieläimille. Yritetäänkö täss mustamaalata nyt klinikkaa vai eläinsuojelua? Onko yleistä, että eläimille kerätyt luvanvaraiset rahat annetaan niitä hoitaville tahoille suoraan?

 • Nimetön

  Ei kai yhdistys, joka lahjoituksia kerää voi antaa yksityiselle hoitajalle rahaa. Marija sai Risto-siilin hoitoon ruokaa ja Riston lääkärikulut kustannettiin keräyksellä.

  Pesun päivityksessä lukee: Muistattekin varmaan, kun siilille kerättiin akuutisti rahaa tammikuun alussa – teidän ansiostanne siili pääsee nyt takaisin luontoon! Riston lääkärilasku 211,83 euroa saatiin katettua suoraan Omaeläinklinikalle ja siilille kustannettiin mukaan myös avustuspakettiin A/D-ruokaa ja PrimaCatin kissan märkäruokia, jotta se selviää talven ylitse.

  Risto-siilin keräyksestä ylijääneellä summalla PESU tukee SEY:n luonnonvaraistyötä tekeviä neuvojia, joten keräysrahat menevät suoraan tarpeeseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio