Terveys

Pitääkö suuvettä käyttää ja kannattaako hampaat pestä ennen vai jälkeen aamiaisen? Hammaslääkäri antaa 6 vinkkiä hampaiden kotihoitoon

Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin hampaiden kotihoidosta.

Jussi Leinonen
Pitääkö suuvettä käyttää ja kannattaako hampaat pestä ennen vai jälkeen aamiaisen? Hammaslääkäri antaa 6 vinkkiä hampaiden kotihoitoon

Tavallisessa hammasharjalla pestessä pitää olla huolellisempi kuin sähköhammasharjaa käyttäessä.

Elina KeinänenAamulehti

Hampaiden kotihoidosta liikkuu monia erilaisia uskomuksia ja käsityksiä. Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen selventää Aamulehden pyynnöstä hampaiden hoidon perusasioita ja kertoo, mitä asiat hampaiden kotihoitoon kannattaa sisällyttää.

1. Pitääkö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamiaisen ja miksi?

–Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Ennen aamiaista pesemistä puoltaa se, että aamuisen fluorisuojansa saaneet hampaat ovat valmiit ottamaan vastaan aamiaisen aiheuttamat happohyökkäykset. Toisaalta aamiaisen jäljiltä hampaiden väliköihin voi jäädä ruoantähteitä, jotka pitää poistaa jollakin muulla keinolla, vaikkapa vedellä huuhtelemalla.

–Hampaiden pesu aamiaisen jälkeen jättää hampaat vaille fluoridisuojaa aamiaisen happohaasteita vastaan. Lisäksi heti aamiaisen jälkeen suoritettu ponnekas pesu voi kuluttaa hammaskiillettä, jos aamiaiseen sisältyvä hapan mehu on sen pehmentänyt.

 

2. Kannattaako suuvettä käyttää, ja miksi sitä käytetään?

–Yleensä suuvettä ei ole tarpeen käyttää. Suuvesiä valmistetaan ja markkinoidaan käytettäväksi esimerkiksi suun raikastamiseen, ientulehduksen hillitsemiseen ja suun alueen leikkausten jälkeiseen suun desinfiointiin. Lisäksi fluoridihuuhteita voidaan käyttää tilanteissa, joissa fluorihammastahnan antamaa fluorisuojaa ei katsota riittäväksi. Jos fluoridia on tarpeen käyttää useammin kuin kahdesti päivässä, asian voi hoitaa lisäämällä fluorihammastahnan käyttökertoja.

 

3. Kannattaako hammaslankaa käyttää, ja pitääkö kaikki välit puhdistaa joka päivä?

–Kaikkien nuorten ja aikuisten olisi hyvä puhdistaa hammasvälinsä joka päivä, mutta yksi kerta päivässä riittää. Hammaslanka ei suinkaan ole ainut tähän tarkoitukseen sopiva väline. Muita vaihtoehtoja ovat hammasväliharjat ja muoviset harjatikut.

–Koska hammasvälien koko ja muoto vaihtelevat, niiden puhdistamiseen tarvittavien välineiden valinnassa kannattaa käyttää suunterveyden ammattihenkilön apua. Hän voi samalla opastaa niiden käytössä.

 

4. Kumpi on parempi: sähköhammasharja vai tavallinen hammasharja?

–Sähköhammasharja puhdistaa hampaat tehokkaammin kuin perinteiset harjat. Siksi sähköhammasharjan käyttö on suositeltavaa. Toki perinteisellä harjallakin saa puhdasta jälkeä, mutta silloin hampaiden harjaukseen pitää varata enemmän aikaa kuin sähköhammasharjaa käytettäessä.

 

5. Onko tavallinen markettihammastahna paras vaihtoehto vai kannattaisiko hammastahnoja vaihdella välillä?

–Hammastahnaksi kannattaa valita sellainen, jossa ei ole mitään ylimääräistä. Tahnan käytön pitää olla miellyttävää, sen pitää puhdistaa hampaat hyvin ja sisältää riittävästi fluoridia, mieluiten 1450 ppm, jos käyttäjä on kouluikäinen tai sitä vanhempi.

–Erikoishammastahnojen käytössä on noudatettava tiettyä varovaisuutta. Esimerkiksi osa valkaisevista hammastahnoista voi pitkäaikaisesti käytettynä naarmuttaa hampaita. Valkaisevia tai hammaskiven muodostumista ehkäiseviä hammastahnoja ei lainkaan suositella lasten käyttöön.

 

6. Mikä kotikonsti auttaa, jos hampaita vihloo?

–Hampaiden vihlominen voi aiheutua niin monenlaisista syistä, että ennen kotikonstien miettimistä kannattaa antaa hammaslääkärin tutkia, mistä on kysymys. Lääkäriltä saa myös neuvoja vihlonnan hallintaan. Joskus vihlonnasta voi olla vaikea päästä eroon ammattihenkilön avusta huolimatta.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

  • Hampaiden vihlonta

    Jos hampaissa ei ole reikiä ja niitä vihloo, voi syynä olla ikenen vetäytyminen esim. yhden hampaan kohdalta, joka paljastaa hampaan”kaulan”. Vihlontaan auttaa, kun ostaa kaupasta korjaavaa hammastahnaa. (lukee pakkauksessa esim oral) Sormen päähän ottaa pikkusen sitä tahnaa ja sivelee vihloville hampaan kauloille eikä huuhtele suuta. Kun toistaa esim. viikon ajan, niin vihlonta häipyy pois. Jos vihlonta palaa toistaa käsittelyn. Meikäläisellä toimi. Ohjeen sain saksalaistaustaiselta hammaslääkäriltä. Enää ei vihlovia hampaita.

  • Ammattilainen

    Kirjava käytäntö vertaa nykyisen suomalaisen hampaita ja harjaamista edellisten sukupolvien hammashoitoon kertoen sen olleen aiemmin toimivampaa. Ei pidä paikkaansa. Ikäihmisten, sekä juuri eläkkeelle siirtyvien hampaiden hoito ja hampaiden kunto on ihan toiselta planeetalta – huonompi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio