Unelmakoti Italiassa

Pienessä Fallon kylässä Italiassa juhlitaan lauantaina 100-vuotiasta Suomea – Maistuuko italialaisille hernerokka ja karjalanpiirakka?

Kahdeksan kuukautta sitten pienessä Fallo-nimisessä italialaiskylässä ei tiedetty Suomesta juuri mitään. Tänään Fallossa juhlitaan 100-vuotiasta Suomea.

Minna Lymi
Pienessä Fallon kylässä Italiassa juhlitaan lauantaina 100-vuotiasta Suomea – Maistuuko italialaisille hernerokka ja karjalanpiirakka?

Nican ja Carlan leipomat juhlamunkit muistuttavat muuten suomalaisia munkkeja, mutta ne maustettiin appelsiinin ja sitruunan kuorella.

Minna Lymi

Sen piti olla pieni piparkakkujuhla, jossa pipareiden kylkiäisenä olisi tarjottu korkeintaan glögiä, sytytetty kaksi kynttilää, laulettu haikeasti ja vähän nuotin vierestä Finlandia-hymni.

Siis vaatimaton Suomi 100 -juhla pienessä abruzzolaiskylässä, jonka asukkaat ovat ottaneet keväällä kylään muuttaneen pohjoisen pariskunnan avosylin vastaan.

Lue myös:

Minna ja Mikko Lymi jättivät kaiken ja muuttivat Italiaan

Unelmakoti Italiassa -kolumnit täällä

Piparkakuista ja kahdesta kynttilästä on syksyn aikana kuljettu melkoinen matka, sillä tänään kylän piazzalla olevassa valtavassa teltassa syödään itsenäisen Suomen kunniaksi paitsi piparkakkuja myös muutamia muita ruokia:

Gnoccheja tomaattikastikkeessa, hernerokkaa, napolilaisia makkaroita, karjalanpiirakoita ja munavoita, abruzzolaisia munkkeja - ja tietenkin piparkakkuja.

Ja tämä kaikki talkoilla!

Minna Lymi
Fallon kylä toivottaa 100-vuotiaalle Suomelle onnea myös jouluvaloilla.

Fallon kylä toivottaa 100-vuotiaalle Suomelle onnea myös jouluvaloilla.

Tikkakisa ja ilmapalloja

Eikä lounaassa vielä kaikki: ohjelmassa on myös Suomi-valokuvanäyttely, perinteinen tikkakisa, opastettu kyläkierros, sinisiä ja valkoisia ilmapalloja, puheita ja kansallislauluja, mahdollisesti jopa letkajenkka.

Paikalle jo juhlapäivän aattona saapuneet suomalaiset pääsevät kajauttamaan Finlandian ja Maamme-laulun lisäksi Italian kansallishymnin. Juhlaan osallistuvat Italian suomalaiset ovat puolestaan varautuneet kertomaan siitä, millainen ja mitä Suomi on: tasa-arvoa, edistyksellisyyttä, suvaitsevaisuutta, rohkeutta…

Marita Salonen
Fallon Suomi-juhlan järjestämiseen osallistuvat kaikki kyläläiset, kuten Reno, Gino ja Domenico - joka kutsuu nykyään itseään Sunnuntaiksi.

Fallon Suomi-juhlan järjestämiseen osallistuvat kaikki kyläläiset, kuten Reno, Gino ja Domenico - joka kutsuu nykyään itseään Sunnuntaiksi.

Suomalainen talkooväki on myös järjestänyt abruzzolaisille ystävilleen pienen yllätyksen: juhlalounaan aikana piazzalla raikaa suomeksi käännettyjen italoiskelmien kavalkadi:

Aikuinen nainen (Maledetta primavera), Olen suomalainen (Sono italiano), Vasten auringon siltaa (Alle porte del sole)…

Joulupukkikin pääsee paikalle. Hän on Kai Hempponen eli Cesare Fanelli - Aamulehden lukijoillekin tuttu italialainen, joka opiskelee itsekseen suomea, ja piipahti kesällä Tampereella.

Suomalainen hulluus

Fallossa juhlitaan tänään paitsi Suomea myös suomalaisuutta: sisua, periksiantamattomuutta, lievää hulluutta…

Karjalanpiirakkaleipurit lensivät Italiaan Suomesta, paistoivat ja rypyttivät aamusta iltaan ja palasivat sitten kotimaahan leivottuaan kylän rouvien keittiössä 367 piirakkaa.

Hernerokkatiimi ennätti paikalle aattoiltana, valokuvanäyttelyn tekstit kirjoitettiin googlen kääntäjän avulla italiaksi, ystävät ja sukulaiset ympäri Suomea ovat lähettäneet Falloon konvehteja pukin jaettavaksi, tonttulakkeja, poronlihaa, siniristilippuja…

Fallossa juhlitaan myös ystävyyttä: sitä, että kansallisuuteen katsomatta ihmiset haluavat ja uskaltavat tutustua toisiinsa ja tehdä yhdessä suuria asioita.

Marita Salonen
Nica, Emanuele ja Carla kokosivat perjantaina pöytiä ja penkkejä ruokailijoille. Edellisenä iltana rouvat heiluivat munkkitalkoissa.

Nica, Emanuele ja Carla kokosivat perjantaina pöytiä ja penkkejä ruokailijoille. Edellisenä iltana rouvat heiluivat munkkitalkoissa.

Kahden kuukauden talkoorykäisyn aikana kylän pormestarista on paljastunut suuri Suomen ystävä:

Pormestari Alfredo Pierpaolo Salerno vastaa suomalaisten viesteihin nykyään jopa selvällä suomen kielellä. Hänen Facebook-kavereistaan melko moni alkaa olla pohjoisesta.

Lauantaina 9.12. kun aurinko laskee Apenniineilla kello 17, pieni italialainen vuoristokylä sytyttää sinivalkoiset valot 100-vuotiaan, itsenäisen Suomen kunniaksi.

Kirjoittaja muutti keväällä 2017 Italiaan, pieneen Fallon vuoristokylään Abruzzon maakuntaan aviomiehensä ja koiriensa kanssa. Lisää juhlista voitte lukea heidän blogistaan: www.piccolosalvo.com sekä Aamulehdestä

Fallo&Finlandia

Italialaisen vuoristokylän Suomi-juhla, joka on tehty kokonaan italiaisten ja suomalaisten talkoilla.

Juhliin odotetaan jopa 500 ihmistä.

Pahin pelko on lumisade, joka toisaalta sopisi Suomi-teemaan. Ennuste lupaa vesisadetta, mutta Fallossa on talvisin helposti metrikin lunta

Juhla alkaa lauantaina 9.12. kello 10 valokuvanäyttelyllä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Varsin mielenkiintoista luettavaa. Tulee joka kerta iloinen olo koko päiväksi ja aivan uutta ajateltavaa. Kiitos näistä ja hyvää jouluaikaa kaikille sekä täällä.

  • Nimetön

    KIITOS ja kumarrus.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio