Oma raha

Opiskelijat halutaan nopeasti työelämään, mutta opintorahan leikkaus voi lykätä valmistumista – "Kaikki eivät ota lainaa suosiolla"

Tamyn sosiaalipoliittinen asiantuntija kritisoi opintotukiuudistusta. Hänen mukaansa se voi lisätä opiskelijan paineita tehdä töitä opintojen ohessa.

Satumaari Ventelä
Opiskelijat halutaan nopeasti työelämään, mutta opintorahan leikkaus voi lykätä valmistumista – "Kaikki eivät ota lainaa suosiolla"

Olga Haapa-aho mukaan opintoraha on jo pitkään ollut niin pieni, ettei sillä voi tulla toimeen.

Mira Mannersola

Sosiaalipoliittinen asiantuntija Olga Haapa-aho Tampereen yliopiston ylioppilaskunnasta (Tamy) ei pidä opintotukiuudistusta hyvänä muutoksena. Uudistus on hänen mukaansa suurin yksittäinen muutos sitten 90-luvun alun. Opintorahan enimmäismäärä laski 337 eurosta 250 euroon elokuun alussa.

–Lainantakauksia on tarkoituksella nostettu ja opintorahan määrää pienennetty, Haapa-aho sanoo.

–Opiskelijajärjestöjen näkökulmasta se vie järjestelmää huolestuttavaan suuntaan. Olemme kuitenkin painottaneet opintorahan merkitystä toimeentulon takaajana.

Haapa-ahon mukaan opintoraha on jo pitkään ollut niin pieni, ettei sillä voi tulla toimeen. Myös asumislisä on jo kauan ollut sitä tasoa, että useimmilla opiskelijoilla asumiskustannukset ovat huomattavasti sitä korkeammat.

Opintolainaa ottaneiden määrä luultavasti nousee opintorahan pienennyttyä. Haapa-ahon mukaan tämä on leivottu sisään uudistukseen. Hän ei silti usko, että kaikki ottaisivat lainaa suosiolla.

–Uudistus luultavasti lisää opintojen aikaista työssäkäyntiä ja paineita näiden yhdistämisestä. Osan kohdalla välttämättömän toimeentulon hankkiminen saattaa pidentää valmistumisaikoja, vaikka valmistumisen suhteen onkin tiukkoja paineita.

Petteri Kivimäki
Professori Roope Uusitalon mielestä suomalainen opintotukijärjestelmä on antelias.

Professori Roope Uusitalon mielestä suomalainen opintotukijärjestelmä on antelias.

Koulutuksen taloustieteen professori Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta pitää suomalaista opintotukea leikkauksista huolimatta anteliaana.

Myös valtion takaama opintolaina on Uusitalon mukaan merkittävä tuki.

–Opintorahatyyliset järjestelyt harvinaistuvat, kun mennään pohjoismaiden ulkopuolelle. Sitten keskustellaan lähinnä siitä, onko lukukausimaksuja vai ei ja saako opintolainaa vai ei.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Opintolaina kannattaisi ottaa. Itse olen opiskellut aikoinani kolmessa oppilaitoksessa, johon jokaiseen olen ottanut opintolainaa kaikkina vuosina. Kun lainan maksut alkoivat, maksuerät eivät olleet kovin suuria ja kun niihin varauduin joka kuukausi, maksuohjelmalla ei ollut vaiktusta omaan talouteeni nimeksikään. Nykyisin korot ovat vielä niin matalia, että jo senkin vuoksi opintolaina on edullinen muoto rahoittaa opiskelut. Vaikka tulevaisuudessa korot nousisivat paljonkin, matkaa on vielä pitkästi itseni maksamaani 6-8 % korkoihin (valtion tuen jälkeen). Samanaikaisesta asuntolainasta sitten maksoinkin jo paljon enemmän.

  • Nimetön

    Miksi opiskelijan pitäisi ottaa lainaa elääksen, kun opiskelemattomatkin elätetään yhteiskunnan tuilla? Opintorahaa ei pitäisi leikata, mutta sen ehdot pitäisi olla tiukat niin, ettei tueta ”ikuisia opiskelijoita”.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio