Terveys

Oman diabetesriskinsä voi selvittää nopealla nettitestillä – yli puolella kohonneet pisteet saaneista oli diabeteksen esiaste

Moni sairastaa kakkostyypin diabetesta tietämättään.

Colourbox
Oman diabetesriskinsä voi selvittää nopealla nettitestillä – yli puolella kohonneet pisteet saaneista oli diabeteksen esiaste

Tutkimusryhmä kehottaa kaikkia aikuisia tekemään testin ja selvittämään oman riskinsä sairastua. Diabeteksen hoitotarvikikkeita.

STTHelsinki

Oman riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen voi selvittää nopealla nettitestillä. Suomessa kehitetty riskitesti on laajasti käytössä maailmalla ja antaa melko luotettavan ennusteen siitä, kuinka todennäköistä on sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Parin minuutin verkkotesti avattiin vuosi sitten. StopDia-tutkimus raportoi nyt tuloksia siitä, kuinka tehokkaasti testi tunnistaa vaarassa olevat. Riskitestissä kohonneet pisteet saaneista kuudella prosentilla havaittiin tyypin 2 diabetes, jota ihminen on sairastanut tietämättään. Lisäksi yli puolella oli häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta eli diabeteksen esiaste.

Tulokset perustuvat yli kolmentuhannen tutkimukseen jo osallistuvan ihmisen laboratoriotuloksiin.

–Riskitesti on otettu todella hyvin vastaan. Erityisesti se on tavoittanut niitä, joita toivoimmekin, eli henkilöitä, joiden olisi hyvä havahtua riskiinsä, kertoi tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tiedotteessa.

Tutkimusryhmä kehottaa kaikkia aikuisia tekemään testin ja selvittämään oman riskinsä sairastua.

–Hoitamattomana tyypin 2 diabetes on vakava sairaus. Elintapoja muuttamalla voitaisiin tyypin 2 diabetekseen sairastuminen useimmiten välttää, kertoo tutkimuksen koordinaattori, terveystieteiden tohtori Tanja Tilles-Tirkkonen Itä-Suomen yliopistosta.

Suomessa kakkostyypin diabeteksen hoito maksaa keskimäärin 2  178 euroa vuodessa diabeetikkoa kohti. StopDia-tutkimus selvittää, miten sairautta voi ehkäistä kustannusvaikuttavasti.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Outo testi, kun alkoholin, sokerin ja roskaruoan käytöstä ei ollut minkäänlaista kysymystä. Luulisi niiden olevan tärkeämpi mittari kuin pelkkä painoindeksi!?

  • Nimetön

    en aio tehdä testiä kun tiedän että siinä satavarmasti kysytään painoinedeksiä vaikka sillä ei ole mitään tekemistä asian kanssa jos elämäntavat ovat hyvät.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio