Ihmiset

Naiset ovat tunteellisempia kuin miehet ja miesten aivot ovat suuremmat, vai ovatko? Testaa tiedätkö eroavaisuudet

Kulttuurimme kliseet saattavat estää meitä näkemästä osaamista siellä, missä sitä voisi olla. Testaa jäätkö kiinni ennakkoluulosta #jäinkiinni

Jukka-Petteri Eronen
Naiset ovat tunteellisempia kuin miehet ja miesten aivot ovat suuremmat, vai ovatko? Testaa tiedätkö eroavaisuudet

Miehet ovat naisia parempia sijoittajia? Ei taida kuitenkaan olla sukupuolesta, kiinni, jos tutkimuksia uskotaan. Entä sujuuko koodaus ja autonajo miehillä paremmin?

Jenna Janakka

Kulttuurimme on täynnä ihmisryhmiin liittyviä hokemia ja käsityksiä, joiden avulla pyrimme ymmärtämään maailmaa tai huvittamaan ystäviämme. Alla on seitsemän kliseistä väittämää naisista totta vai tarua -muodossa. Vastaa rehellisesti seuraaviin väitteisiin ja selvitä, miten nuo kliseet vaikuttavat sinuun.

1. väittämä: Miesten aivot ovat isommat kuin naisten aivot.

Miesten älykkyyttä suhteessa naisiin on perusteltu heidän fyysisesti kookkaammilla aivoillaan. On totta, että miesten aivot ovat keskimäärin noin 100 grammaa isommat kuin naisten aivot. Tätä ei kuitenkaan voida suoraa linkittää älykkyyteen. Muuten voisimme samanaikaisesti tehdä päätelmän siitä, että sinivalaat ovat maapallomme älykkäin laji. Naisten ja miesten aivoissa on joitain eroja, kuten se, että naisten aivoissa on enemmän kytköksiä aivopuoliskojen välillä. Tämän on havaittu vaikuttavan siten, että naiset käyttävät ongelmanratkaisutehtävissä molempia aivopuoliskoja, kun miehet sitä aivojen puoliskoa, joka soveltuu tehtävään pääasiallisesti paremmin. Siihen, kumpi tavoista on tehokkaampi tai parempi, tiede ei ole löytänyt vastausta.

Väittämä on totta.

2. väittämä: Naiset ovat huonompia kuskeja.

Löydätkö itsesi kiroamasta liikenteessä jotain autokuskia, jonka käytös ärsyttää sinua ja toteat mielessäsi, että siellä on ihan varmasti joku ämmä ratissa. Tämän tyyppinen kiroaminen on erittäin yleistä, siitäkin huolimatta, että miehet hallitsevat liikenneonnettomuustilastoja. Alma Media teki jutun Liikenneviraston onnettomuustilastojen perusteella ja kävi ilmi, että miehet kolaroivat yli kaksinkertaisesti sen määrän, mitä naiset. Miehet johtavat selkeästi myös parkkisakkotilastoissa. On omituista, että meillä on niin vahva oletus siitä, että liikenteen törpöt olisivat naisia, kun liikenneonnettomuus- ja parkkisakkotilastot eivät mitenkään tue tätä käsitystä.

Väittämä on tarua.

Jukka-Petteri Eronen

3. väittämä: Naiset puhuvat enemmän kuin miehet.

Oletko kuullut sanonnan, että naiset puhuvat päivässä yli 20 000 sanaa, kun miehet puolestaan 6 000 sanaa? Tiedossa ei tosin ole, mistä moinen ajatus on lähtenyt liikkeelle, varsinkaan kun todisteita moiseen ei löydy. Tutkimuksissa on havaittu naisten ja miesten käyttävän vuorokaudessa puheeseen noin 16 500 sanaa. Eroja eri ihmisten välillä on paljon, mutta niitä löytyy yksilöiden, ei niinkään sukupuolten väliltä. Naisten alituiseen “papatukseen” liittyen löytyy itse asiassa päinvastaisia todisteita. Kun ryhmä koostuu sekä miehistä että naisista, miehet puhuvat enemmän. Tanskalaisen tutkijan Hans Jørgenin mukaan miehet ovat tällöin äänessä 65 prosenttia ajasta.

Väittämä on tarua.

4. väittämä: Naiset ovat tunteellisempia kuin miehet.

Puheen tuottamisen lisäksi myös tunteilu on nähty naisten hommana. Magneettikuvauksella suoritetuissa tutkimuksissa on havaittu kuitenkin, että miesten ja naisten aivot reagoivat eri tunteisiin samalla voimakkuudella. Ne reagoivat eri tavalla, mutta itse reaktio on yhtä voimakas. Sukupuolten välillä on havaittu eroja, kun tarkastellaan tiettyjä tarkkaan rajattuja tilanteita. Kulttuuri kannustaa ja opettaa naisia ilmaisemaan tunteitaan moninaisemmin ja heidän kasvojensa ilmeitä myös tulkitaan voimakkaammin. On silti epäreilua molempia sukupuolia kohtaan lähteä väittämään, että naiset olisivat tunteellisempia. Tämä asia kun ei ole yksiselitteisesti näin.

Väittämä on tarua.

5. väittämä: Miehet ovat naisia parempia matemaattis-loogisessa päättelyssä.

Kulttuurissamme on vahva käsitys siitä, että miehet ovat naisia parempia matemaattis-loogisessa päättelyssä. Vuonna 2008 Italian Padovan yliopistossa tehdyissä tutkimuksissa naiset ja miehet pelasivat shakkia tietokoneella. Sukupuolten väliltä ei löytynyt merkittävää eroa paremmuudesta, kunnes naispuolisille koehenkilöille kerrottiin, että he pelaavat miestä vastaan. Tieto sai naiset alisuoriutumaan ja heidän pelinsä taso romahti. Kulttuurimme stereotypiat eivät vaikuta vain siihen, miten muut ihmiset näkevät meidät, vaan myös siihen, miten itse näemme itsemme. Kun on tutkittu sitä, mikä tekee jostain henkilöstä matemaattisesti kyvykkään, on havaittu, että toiset ovat numeraalisesti lahjakkaampia kuin toiset, mutta kiinnostavaa on se, että merkittävä tekijä on myös yksilön oma suhtautuminen omaan osaamiseensa ja oppimiseensa.

Väittämä on tarua.

Jukka-Petteri Eronen

6. väittämä: Koodaus sujuu paremmin miehiltä.

Miesvaltaiset alat mielletään helposti miehille sopivimmiksi. Tällaisia on esimerkiksi tietotekniikka ja rahoitusala. Kiinnostavaa on, että maailman ensimmäiset koodarit olivat naisia. 1940-luvulla koodausta pidettiin yleisesti naisille sopivana työnä, sillä se vaatii tarkkuutta ja keskittymistä. Nykyään lehtiartikkeli ja kolumni toisensa jälkeen huutavat sen perään, että alalle saataisiin lisää naisia. Alkuvuodesta julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan it-alalla naisten osuus on vain noin 27 prosenttia. Mielenkiintoisen kulman tähän tuo vuonna 2014 Sussexin yliopiston julkaisema tutkimus, jonka mukaan tytöt olivat parempia koodauksessa kuin pojat. Heidän todettiin luovan monimutkaisempaa ja moninaisempaa koodia kuin pojat. He myös keksivät enemmän uusia tapoja toteuttaa toimintoja.

Väittämä on tarua.

7. väittämä: Sijoittaminen on miesten hommaa.

Myös rahoitusala nähdään solmiolandiana, jossa naisille ei juuri tilaa ole. Viime kesänä Yhdysvalloissa nousi otsikoihin Fidelity Investments -rahoituspalveluyrityksen tekemä tutkimus, jonka mukaan naiset ovat miehiä parempia sijoittajina. Naispuoleisten asiakkaiden salkut tuottivat keskimäärin 0,4 prosenttia enemmän, mikä saattaa kuulostaa pieneltä erolta, mutta pitkässä juoksussa merkitys kasvaa.

Väittämä on tarua.

Miten meni?

Anna itsellesi 1 piste jokaisesta oikeasta vastauksesta.

0–3: Kliseisiin kangistunut. Käsityksesi naisista pohjaa kulttuurimme hokemien yleistyksiin. Näille käsityksille ei ole mitään tieteellistä todistetta. Lue ihmeessä juttu loppuun, niin kerron miksi kliseiset käsitykset ovat ongelmallisia.

4–5: Päivitä tietosi. Tunnistat, että kaikki naisiin liitettävät kliseiset käsitykset eivät pidä paikkaansa. Sorrut silti ajoittain yleistyksiin, joiden todenperäisyyttä olisi hyvä pysähtyä miettimään.

6–7: Ennakkoluuloton. Onnittelut! Sinua ei kliseet häiritse. Sinä tunnista kliseet ja ymmärrät ettei niiden perusteella voi tehdä todellisia arvioita yksilöistä.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Merja

    Olin yhden kerran lennolla jossa lentokapteeni oli nainen. Koskaan aiemmin ei lento ole ladkeutunut yhtä pehmeästi!

  • Nimetön

    Juu, mutta miehet ovat kyllä keskimääräisesti ottaen paljon ihanampia ja söpömpiä kuin naiset!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio