Näin tamperelaisesta Timo Isomäestä kasvoi Suomen festarikuningas – Tiesitkö, että Isomäki bongasi karaokesta ysärihittejä tehtailleen bändin laulajan?

50 vuotta täyttävä promoottori odottaa tyytyväisenä, että kohta alkava Tammerfest rikkoo vasta viime vuonna tekemänsä kävijäennätyksen.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Näin tamperelaisesta Timo Isomäestä kasvoi Suomen festarikuningas – Tiesitkö, että Isomäki bongasi karaokesta ysärihittejä tehtailleen bändin laulajan?

Timo Isomäki on asettunut Tampereelle niin mukavasti, ettei edes ajattele muualle muuttamista. Välillä pitää piipahtaa maailmalla: koska Route 66 on koettu, festarimogulin Harrikka murisee seuraavaksi Seattlesta Bostoniin.

Olli Helen

Promoottori Timo Isomäki istuu tyytyväisenä työpöytänsä takana Sammonkadun ja Kaupinkadun kulmassa Tampereella.

Ilmassa leijuu uskottavaa rock-henkeä: konttorissa mikään ei ole järjestyksessä ja päällikkö muistuttaa virttyneissä polvihousuissaan enemmän amurilaista katupoikaa kuin menestyvää yritysjohtajaa.

Syy tyytyväisyyteen ja näennäiseen huolettomuuteen selviää nopeasti.

–Homma on hanskassa. Kesän kattaukseen kuuluu parikymmentä tapahtumaa, joista osa on onnistuneesti takana ja loput tukevasti hanskassa. Siirtelen katsetta ensi kesään, sanoo Suomen festarikunkuksikin tituleerattu Isomäki.

Pian (18.7.) käynnistyy Tammerfest, yksi Extra Large Musicin omistajan ja Nelonen Media Liven pääpromoottorin suurhankkeista. Runsaat 20 vuotta tamperelaisia ja muita viihdyttänyt kaupunkifestivaali jatkaa kehittymistään.

–Teimme viime vuonna yleisöennätyksen, joka näyttää jäävän lyhytaikaiseksi. Nyt lipunmyynti on sujunut paljon vilkkaammin.

Kolmas nainen ja Movetron

On ehkä liioittelua sanoa, että Timo Isomäki syntyi rock-bisnekseen, mutta läheltä viistää. Syntymäpitäjässä Alavudella leijui otollinen henki, kun Timo ehti vastaanottavaisimpaan ikäänsä.

–Siellä pyöri kolme kovaa, vähän minua vanhempaa dj:tä, joita katsoin ylöspäin. Japella, Alilla ja Kellillä riitti niin hyvin keikkoja, että eräänä päivänä Ali tunsi itsensä ylibuukatuksi ja pyysi minut tuuraajakseen Sydänmaan nuorisoseuralle.

Niin syntyi dj-Timo, joka lainasi nipun levyjä saman kylän pojalta Timo Löyvältä ja hoiti keikan. Löyvä oli 1982 perustetun Alavuden ja tasavallan superyhtyeen Kolmannen Naisen kitaristi, joten siitäkin suunnasta löytyi idoli. Kolmannen Naisen treenikämpällä tuli notkuttua ja bändin pikku askareita hoidettua niin paljon, että keulahahmo Pauli Hanhiniemi nimitti Isomäen orkesterin ”joutomieheksi”.

Isomäki tunnustaa, ettei hänestä ole muusikoksi. Laulanut hän on sen verran kuin itse järjestetyissä karaokeilloissa on ollut pakko. Korvaa ja silmää sen sijaan riittää: eräänä ehtoona Isomäki bongasi karaokesta Päivi Lepistön, ja pian syntyi ysärisuuruus Movetron.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Promoottori Timo Isomäki täyttää 50-vuotta. Tältä näyttää Isomäen konttorissa Extra Large Musicissa.

Promoottori Timo Isomäki täyttää 50-vuotta. Tältä näyttää Isomäen konttorissa Extra Large Musicissa.

Yo-talo lähtölaukaus

Alavudelle perustettiin 1988 rock-yhdistys, jonka puheenjohtajaksi valittiin Timo Isomäki. Hän työskenteli kaupungin nuorisotoimistossa ja järjesti 1989 virkansa puolesta ensimmäisen keikkansa: esiintyjäksi saatiin komean uransa juuri aloittanut Hausmylly.

Ammattiuransa lähtölaukauksena Isomäki pitää nimitystään Tampereen Yo-talon ohjelmapäälliköksi ja toimitusjohtajaksi, joissa tehtävissä hän toimi 1994–2014. Sinä aikana hän suoritti Sibelius-Akatemian kansainvälisen manageritutkinnon ja löysi suunnan.

–Se oli hyvä EU-rahoitteinen ja englanninkielinen rykäisy. Minulle valkeni, etten halunnut olla keikkamyyjä tai artistin manageri, vaan tapahtuminen järjestäjä.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Isomäen festaripassien määrä kertoo, että takana on kohtalainen määrä festareita ja muita tapahtumia.

Isomäen festaripassien määrä kertoo, että takana on kohtalainen määrä festareita ja muita tapahtumia.

Robbie Williams meni nappiin

Tapahtumia on riittänyt: Himos Festival, Areena ja Juhannus, Tammerfest, Tammerkosken Sillalla, South Park, Suomipop-festivaalit, Wanaja Festival, Jysäri, We Love Festival, Raumanmeren Juhannus, Iskelmä Festivaali…

Timo Isomäki on iso tekijä alalla. Se antaa etulyöntiaseman: ei ole sattumaa, että Cheek hyvästelee, Tiktak ja Nylon Beat palaavat ja Haloo Helsinki! täyttää katsomoita hänen keikoillaan. Alan ammattilaisetkin arvostavat: Isomäki on kolmen viimeisen Musiikki&Media Industry -gaalan valinta vuoden promoottoriksi.

Ensi vuonna tulee täyteen 30 vuotta tapahtumajärjestäjänä. Mies on nähnyt alan huikean ammattimaistumisen ja kehittynyt mukana. Hamoja on sattunut, mutta niistä on opittu.

–Isoihin tähtiin liittyy isoja riskejä. Vuonna 2002 toimme Die Toten Hosenin Himoksen juhannussateeseen ja otimme pahasti takkiin. Linkin Parkissa asiat hoituivat jo paremmin ja Robbie Williamsissa ne menivät nappiin.

Timo Isomäki

Syntynyt 15.7. Alavudella.

Ammatti: Tapahtumapromoottori.

Asuu: Tampereen Amurissa.

Perhe: Eronnut.

Harrastukset: Kesäisin moottoripyöräily, talvisin mutkamäen laskettelu.

Juhlii: Kaveripiirissä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio