luonto

Näin tallennat päivän hienoimmat lumimaisemat – valokuvaaja Tuomas Heinosen 12 vinkillä ikuistat upeat talvikuvat

Suomen talvi on ainutkertaisen kaunis, varsikin silloin, kun maassa on kunnon hanki. Jos aiot ottaa vaikka joulukorttikuvasi tänään tai jakaa instassa hienoimmat hankimaisemat, ota tästä valokuvaajan vinkit talvikuvaukseen.

Eriika Ahopelto/ Aamulehti
Näin tallennat päivän hienoimmat lumimaisemat – valokuvaaja Tuomas Heinosen 12 vinkillä ikuistat upeat talvikuvat

Taivaan valo muuttuu sen mukaan, onko auringonnousu tai lasku lähellä. Pimeällä tarvitset jalustaa. Valokuvaaja Eriika Ahopelto ikuisti talvisen tien aamuvarhaisella.

Kirsikka OtsamoAamulehti

Nyt, kun maa peittyi lumeen, on hyvä aika ottaa talvikuvia. Nopeasti, ennen kuin hanget sulavat pois.

Vuoden luontokuva -kisassa tänä vuonna kunniamaininnalla palkittu luontovalokuvaaja Tuomas Heinonen, 34, tietää, miten ainutkertainen luontomme ikuistetaan kameran muistikortille.

Tässä valokuvaaja Tuomas Heinosen vinkit talvivalokuvaukseen

1. Pukeudu kunnolla. Kylmällä, tuulisella säällä viima tuntuu nopeammin kuin arvaatkaan. Esimerkiksi hyvät hansikkaat ovat tärkeät, koska kamera itsessään muuttuu kylmäksi. Ota mukaasi rukkaset vielä hanskojen päälle, jotta voit välillä lämmitellä niissä. Jos kuvaat erittäin kylmissä oloissa, kokeile kemiallisia lisälämmittimiä kenkiin.

2. Akutkin täytyy pitää lämpimänä. Laita vara-akku sukan tai lapasen sisällä povitaskuun kehosi lähelle. Nykyakut kestävät paremmin kylmää kuin ennen, mutta varautumisesta ei ole haittaa.

3. Ylivalota. Kirkkaana lumipäivänä automaattivalotuksen ongelmat tulevat esiin, koska valkeassa lumessa on niin paljon valoa ja kirkkautta. Valotus jää kuvissa herkästi liian tummaksi. Tutustu etukäteen valotuksen korjaukseen kamerassasi. Todennäköisesti joudut ylivalottamaan kuvaa. Valotuksen korjaus löytyy perustoiminnoista. Lumisessa säässä kannattaa usein käyttää manuaaliasetuksia ja seurata kameran histogrammia, tavoittelele kirkasta, mutta ei puhki mennyttä kuvaa.

Työpäivän jälkeen iltavalossa tarvitset jalustaa. Ota manuaalivalotus käyttöön ja kokeile. Jos epäröit, ylivalota. Kuvankäsittelyssä on aina helpompi tummentaa laadukkaasti vaaleaa, kuin toisinpäin. Pitkällä valoitusajalla ja jalustalla voit kuvata jopa yöllä kuuta ja saada päivää muistuttavan värimaailman.

4. Talvimaisemasta kannattaa etsiä lumen ja jään yksityiskohtia. Huomaa tuulen muodostamat kinokset, jääpuikot, rantojen jäät kivien ympärillä. Ne lisäävät kuvaan tunnelmaa ja kiinnostavuutta. Lumikuviin voi etsiä jonkun värikkään kanervan, lehden, kelon, oksan tai muun väriä tuovan yksityiskohdan.

5. Älä lannistu. Kokeile rohkeasti manuaaliasetuksien avulla erilaisia valotusaikoja, säädettäviä asioita ovat suljinaika ja aukko.

6. Herää ajoissa. Aamun ja illan valot ovat hyvin pehmeitä ja värikkäitä. Esimerkiksi tunti ennen auringonnousua tai -laskua on hieno valo. Jopa keskipäivällä voi kuvata ilman jyrkkiä varjoja aivan ydintalvella.

Timo Stienberg
Tuomas Heinonen palkittiin tänä vuonna nisäkäskuvastaan kunniamaininnalla Vuoden Luontokuva-kisassa.

Tuomas Heinonen palkittiin tänä vuonna nisäkäskuvastaan kunniamaininnalla Vuoden Luontokuva-kisassa.

7. Etsi värejä. Vältä ankean harmaana talvisena päivänä taivaan kuvaamista. Keskity metsiin, lehtiin, värikkäisiin yksityiskohtiin. Lapsen värikäs toppahaalari, punaiset lapaset tai vaikka oranssi turvaliivi toimivat ilman taivaan kuvaamista. Jätä avarat merimaisemat kirkkaammille, pastellipilvien päiville.

8. Ota liukuesteet kenkiin, jos kuvaat esimerkiksi jäätyvillä rannoilla. Puutarhurin polvisuojat ovat avuksi, jos haluat päästä polvillesi lähelle yksityiskohtia.

9. Jäille ei ole vielä pitkään aikaan asiaa. Sittenkin, kun vedet jäätyvät ja jäät vahvistuvat, pidä mielessäsi kuvausinnon iskiessäkin, että varot heikkoja jäitä.

10. Lintuja ja pikkueläimia löytää helpoiten ruokintapaikoilta. Jätä linnuille päivään myös rauhallista ruokailuaikaa, sillä talvella valoisa aika on lyhyt. Jos perustat ruokintapaikan, muista että siitä on pidettävä huoli läpi talven.

11. Kameran kondensoituminen uhkaa, kun palaat kylmästä sisälle. Turvallinen kameran sisälle tuominen tapahtuu niin, että otat muistikortin ulos kamerasta jo ulkona. Sulje ulkona kamerat laukkuun ja vie laukku avaamattomana sisään. Anna kuvausvälineiden lämmetä viileässä laukussa hitaasti useiden tuntien aikana. Myös suljettu muovipussi auttaa suojaamisessa, jos laukkua ei ole.

12. Älä höngi kameraasi. Kylmällä ei ole viisasta edes hengitellä kameraa kohden, koska myös hengityksen kosteus voi jäädyttää kameran etsimen ja näytön.

Tomi Vuokola
Etsi vaikka puiden yksityiskohtia, harmaana päivänä taivas ei ole pääasia. Valokuvaaja Tomi Vuokola ikuisti lumiset puut.

Etsi vaikka puiden yksityiskohtia, harmaana päivänä taivas ei ole pääasia. Valokuvaaja Tomi Vuokola ikuisti lumiset puut.

Tomi Vuokola
Värikäs lehti tai oksa valkoisen keskellä lisää kuvaan mielenkiintoa.

Värikäs lehti tai oksa valkoisen keskellä lisää kuvaan mielenkiintoa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Itse en väärinkäsityksen välttämiseksi puhuisi ylivalottamisesta vaan alivalotuksen pluskompensaatiosta. Kamera ei tiedä mitä/missä olet kuvaamassa, joten matriisi/monipistemittaus pyrkii tekemään isoista valkoisista alueista ”sopivan” harmahtavia ja pääkohde (tyypillisesti ihminen) alivalottuu. Vastaavasti jos kuvaa ihmistä mustaa taustaa vasten, kameran automaattimittaus pyrkii tekemään mustasta harmaata ja ihmisen iho ylivalottuu puhki, jolloin tarvitaan miinuskompensaatiota. Toinen vaihtoehto on vaihtaa mittaustapaa pistemittaukseksi, jolloin kamera valottaa oikein sen kohdan johon tarkennetaan (tai joissakin kameroissa keskipisteen). Sitten on noiden mittaustapojen välimuotoja. Kannattaa opetella, ei ne siellä turhaan ole vaihtoehtoina.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio