Kari Pitkänen

Keväisten peräkärrykuljetusten nyrkkisäännöt on helppo muistaa: sijoita tavarat oikein, älä kuormaa takapainoa, tue lasti kunnolla ja käytä riittävän vahvoja ja ehjiä kuormaliinoja.

–Kuorman tukeminen peräkärryn etulaitaan vähentää kuorman liikettä ja kuormaliinoihin kohdistuvia voimia. Kallistuskokeessa todettiin, että pelkkä ylisidonta ei pidä kuormaa paikallaan, ellei sitä ole tuettu peräkärryn etulaitaan, Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi kertoo.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) ja Liikenneturva järjestivät maaliskuussa testipäivän kevytperäkärryjen kuorman varmistuksesta.

Kuormaa sidottaessa kuormaliinojen nimellislujuuden pitäisi olla vähintään kaksi kertaa kuorman paino.

Kevytperävaunuissa käytetään usein edullisia kuormaliinoja, joiden pakkauksesta löytyy usein vain yksi liinan kestävyydestä kertova lukema. Käytännössä tämä lukema on sama kuin liinan murtolujuus.

Testipäivän vetokokeessa kuormaliina, jonka kestävyydeksi oli ilmoitettu 700 kiloa, petti noin 1 000 kilon voimasta.

Standardin mukaisissa kuormaliinoissa on turvakertoimet. Tällöin nimellislujuudeltaan 1 000 kilon kuormaliinan murtolujuus on liinan osalta 3 000 kiloa ja metalliosien osalta 2 000 kiloa.

–Solmittuja tai kuluneita liinoja ei kannata käyttää. Jos kuormaliinaan tehdään solmu, niin nimellislujuudeltaan 700 kilon liina kestää vetoa vain noin 360 kiloa. Kulunut kuormaliina katkeaa alle 500 kilon voimasta.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Porin poika

    Kysykää Vesalaisen Tepolta mitä ja miten pannaan lavalle.

  • Maagi

    Otsikon perusteella voisi päätellä, että artikkeli sisältäisi jotain hyödyllistä.
    Mutta aika vähäinen oli anti. Ei oikeasta varmistamisesta, varmistamistavoista, riittävästä sidonnasta tai lainsäädännöstä. Sangen tyhjänpäiväinen artikkeli.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio