Terveys

Mitään ennakkovarotuksia ei tullut – Jos apu ei olisi ollut lähellä, Jouni Lounaan sydän olisi riuhtonut itsensä rikki

Jouni Lounas pelastui, koska läheltä löytyi defibrillaattori ja henkilöt, jotka osasivat sitä käyttää. Nyt autokauppiaan matka jatkuu. Osaatko sinä käyttää tätä laitetta? Katso video.

Forssan Laatuauto
Mitään ennakkovarotuksia ei tullut – Jos apu ei olisi ollut lähellä, Jouni Lounaan sydän olisi riuhtonut itsensä rikki

Forssan Laatuauton myyntipäällikkönä työskentelevä Jouni Lounas sai uuden tilaisuuden 54-vuotiaana, kun sydämen pettäessä paikalla oli osaavia ihmisiä ja defibrillaattori. Lounas puhuu nyt pelastavan laitteen puolesta: opetelkaa käyttämään sitä!

Hanna Pihlajamäki

Jouni Lounas, kohta 58, pysäköi autonsa tien sivuun jossakin lähellä Forssaa. On aika palata ajassa neljä vuotta taaksepäin ja puhua hetkestä, joka oli muuttaa miehen elämän – jopa päättää sen.

–Niin, sitä varten matka jatkuu, että apu oli lähellä ja apulaitteita osattiin käyttää, Lounas sanoo.

Hän oli elokuussa 2014 työmatkalla Jämsänkoskella. Käynnissä oli raskaskonealan suurtapahtuma Metko-messut. Oli torstaiaamu kello 9.15. Lounas valmistautui messupäivään maahantuojan osastolla, kätteli paikallaolijat ja lähti aamukahville. Mukana olivat tamperelainen lehtimies ja Vesilahden vpk:n ensivasteen henkilö – kuin sattuman kaupalta.

Katso miten defibrillaattoria käytetään:

 

Se on Lounaan viimeinen muistikuva. Kello 9.30 oli jo täysi tilanne päällä.

–Se oli on tai off. Mitään ennakkovaroituksia ei ollut, ei kalpeutta tai punaisuutta, ei mitään, mistä olisi voinut päätellä, että tässä voi käydä huonosti, Lounas kertaa.

Yhtäkkiä miehen sydän ei saanut verta. Sydän hakkasi hurjalla tiheydellä ja meni kammiovärinään.

Lounaan onneksi paikalla oli osaavia auttajia ja oikeat apuvälineet. Suuressa yleisötapahtumassa ensiapu- ja pelastustoimet olivat kunnossa. Messualueella olleesta ambulanssista löytyi muutamissa minuuteissa apuun sydäniskuri – defibrillaattori – jolla Lounaan sydän saatiin jälleen rytmiin. Jos ei olisi saatu, sydän olisi riuhtonut itsensä rikki.

Teho-osastolle ja ohitusleikkaukseen

Ensiavun jälkeen Lounas kuljetettiin Taysiin teho-osastolle, jossa hänelle tehtiin kolmen suonen ohitusleikkaus.

–Kirurgit kyselivät kaikenlaista. Vastasin, että jos teillä on automurheita, voitte kysellä minulta, mutta leikkuuhommat jäävät teille. Teette juuri niin kuin teistä tuntuu, Lounas muistelee.

Leikkauksen jälkeen Lounas vietti teho-osastolla pari viikkoa, sen jälkeen Vammalan sairaalassa toiset 2 viikkoa ja sairauslomalla kokonaiset puoli vuotta.

Lue myös: Oletko nähnyt tätä laitetta? Se voi pelastaa hengen, mutta edes hätäkeskus ei tiedä sijainteja

Tervehtyminen alkoi, kun Lounas pääsi sairaalasta kotiin, ja lopullisesti, kun hän pääsi jälleen työelämään kiinni.

–Työ parantaa monessa asiassa. Jos olisin joutunut eläkkeelle, ei sekään olisi ollut helppoa.

–Nyt elämä alkaa jo tasoittua, ja ollaan normaalirytmissä, Lounas sanoo lähes 4 vuotta myöhemmin.

Hän huomauttaa, että lomalle jäämiseen ehtii valmistautua, mutta kun sairaus pysäyttää, kaikki jää sikseen. Siksi paluukin kestää.

"Jätin tapahtuneen pohtimisen sairaalaan"

Jouni Lounaan sairauskohtauksen aiheutti geenivirhe ja siitä aiheutuva sepelvaltimotauti. Tämän takia Lounas oli käynyt säännöllisesti terveystarkastuksissa jo ennen Jämsänkosken tapahtumia.

Viimeksi hän oli ollut perusteellisessa terveystarkastuksessa neljä vuotta ennen sairauskohtausta, mutta uhkaavaa vaaraa ei ollut havaittu. Jotta tilanne olisi ymmärretty, olisi tämä vaatinut rasituskokeen tekemisen ja sitä seuraavat jatkotutkimukset.

Nyt eteen tuli tosielämän testi.

Kohtalon sanelemaa oli, että kohtaus tapahtui paikalla, jossa oli apua, oikeita laitteita ja niiden käyttöä hallitsevia ihmisiä.

Oletko miettinyt näitä tapahtumia jälkikäteen?

–Jätin tapahtuneen pohtimisen käytännössä sairaalaan. Huonosti olisi voinut käydä, jos paikka ei olisi ollut sellainen kuin oli, Lounas sanoo.

Hänellä on 4 lastenlasta. Tämä saa toisinaan miehen miettimään sitä, mitä olisi voinut käydä.

Ilmoita defibrillaattorista ja opettele käyttämään sitä

Omalta osaltaan Jouni Lounas on tehnyt voitavansa sen eteen, että mahdollisimman moni voisi saada vastaavassa hätätilanteessa avun. Hän on välittänyt viestiä tutuilleen ja lähipiirilleen defibrillaattorien hankinnan tärkeydestä, ja moni on sellaisen hankkinutkin.

Lounas toivoo, että defibrillaattoreita löytyisi mahdollisimman monesta paikasta, että ne olisi ilmoitettu julkisesti internetpalveluihin ja merkitty hyvin. Tärkeää on myös se, että laitteita osataan ja rohjetaan käyttää.

–Pahinta on, että lähdetään tilanteesta pois, Lounas sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Dilemma on se, että juuri eilen EA1-kurssilla tuli esille se, että tämä vehje EI käynnistä sydäntä, vaan nimenomaisesti PYSÄYTTÄÄ SEN iskullaan eli pysäyttää kammiovärinän, jolloin sydämelle jää mahdollisuus (yrittää) käynnistyä jälleen oikeaan rytmiin. Näin minä asian ymmärsin. Siksi nimityksenä Sydämen käynnistin olisi harhauttavaa. Koska se oikeasti pysäyttää sydämen… Jos siis asian oikein ymmärsin. Toisekseen laitteen käyttöä ei pidä pelätä, koska etenkin uudemmat laitteet lätkien laittamisen jälkeen opastavat ja haistelevat, että onko kammiovärinää tms. Eli että onko tarpeen antaa ko. sähköiskua. Lisäksi ohessa tehtävä painelu (n.100-120 krt/min, tahti on nopea eli 2painelua/s) on elvytyksen kannalta hyvin tärkeää, koska sydän ei kammiovärinässä kykene pumppaamaan verta kiertoon…

  • Nimetön

    Laitteella on suomenkielinen nimi, sydäniskuri, joka mainitaan artikkelissakin: ” Messualueella olleesta ambulanssista löytyi muutamissa minuuteissa apuun sydäniskuri – defibrillaattori – jolla Lounaan sydän saatiin jälleen rytmiin.” http://www.asema.eu/2016/11/defibrillaattori-on-nyt-virallisesti-sydaniskuri/

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio