Pirkanmaa

Miksi heittää ylijäämäruokaa roskiin, kun sen voi tuoda sitä tarvitsevalle? – Kuka tahansa voi poiketa hävikkiruokakaapilla

Mänttä-Vilppulassa avattiin Helppi-hävikkiruokakaappi. Se on matalan kynnyksen ruoka-apua, jonne voi tuoda ja josta voi hakea ruokaa nimettömästi.

Mira Metsälä
Miksi heittää ylijäämäruokaa roskiin, kun sen voi tuoda sitä tarvitsevalle? – Kuka tahansa voi poiketa hävikkiruokakaapilla

Jenna Routasaari (oik.) ja Riina Korhonen nostelivat Helppi-hävikkiruokakaapin hyllyille tavaroita odottamaan tarvitsijaa. Helppiin voi kuka tahansa tuoda ja hakea tarjolla olevaa ylijäämäruokaa.

Mira MetsäläMänttä-Vilppula

Ruokahävikin vähentämiseksi avataan Mänttä-Vilppulassa uusi matalankynnyksen ruoka-apua tarjoava Helppi-hävikkiruokakaappi. Käytännössä Helppi on tila, jossa on jääkaappi, pakastin sekä kaappi kuivaruoalle, ja mihin kuka tahansa voi tuoda ylijäänyttä ruokaa tarjolle.

Kaapissa olevia ruokatuotteita ruoka-apua tarvitsevat voivat itse hakea hävikkijääkaapista tarpeensa mukaan.

–Helppiin voi tuoda ylijäämäruokaa niin kotitalouksilta kuin yrityksiltäkin. Hävikkiruokakaappi yhdistää hävikkiin päätyvän ruoan ja ruoan tarvitsijan, toteaa hävikkiruokakaapin toteuttamisesta vastannut Jenna Routasaari.

Routasaari kertoo, että tilaan voi tuoda vain sellaisia kylmä-, pakaste- ja kuiva ruokatarvikkeita, jotka ovat syömäkelpoisia ja joissa on säilyvyysaikaa jäljellä. Poikkeuksena ovat kuitenkin esimerkiksi jauhot tai hiutaleet, jotka voivat olla hieman päiväysvanhoja.

–Kala- ja äyriäistuotteita ei suositella tuomaan niiden korkean pilaantumisriskin vuoksi. Mikäli kala- ja äyriäistuotteita saadaan toimitettua paikalle siten, ettei kylmäketju katkea, voidaan niitä harkitusti tuoda, Routasaari opastaa.

Tiedot elintarvikkeisiin

Ruokatarvikkeisiin merkitään niitä tuodessa tuontipäivämäärä, säilymisaika sekä tuotesisältö, erityisesti tuotteessa olevat allergeenit on mainittava. Hävikkiruokakaapin yhteyteen sijoitetaan selkeät ohjeet sekä välineet tuotteiden merkitsemistä varten.

–Mikäli tuotava ruoka on valmisruoka, jossa on alkuperäispakkaus, ei erityistä sisältöä tarvitse uudelleen kirjoittaa tuotteeseen, Routasaari sanoo.

–Me emme ole myöskään vastuussa, mikäli ruoan ottaja saa ruoasta esimerkiksi allergisen reaktion. Jokainen ruoan hakija on itse vastuussa hakemistaan elintarvikkeista.

Routasaaren mukaan ruokakaappitoiminta pyörii täysin vapaaehtoisvoimin. Vapaaehtoiset hoitavat hävikkiruokakaapin siivoamisen kerran viikossa ja samalla poistavat vanhentuneet ruokatarvikkeet. Tällä hetkellä Mänttä-Vilppulassa on halukkaita vapaaehtoisia hoitamaan hävikkiruokakaappia noin 10 henkilöä.

–Ruoan tuominen hävikkiruokakaappiin on vapaaehtoistoimintaa. Samalla kun tuo ruokaa kaappiin, voi tuoja huolehtia yleissilmäyksestä ruokapisteen siisteyteen sekä poistaa ne ruoat, jotka hän havaitsee vanhentuneiksi, Routasaari toteaa.

Vartija avaa ja sulkee ovet

Routasaaren mukaan tilaan on saatu lahjoituksena pakastin ja jääkaappi. Hävikkiruokakaapin vastuuhenkilöt ovat puolestaan huolehtineet tilaan kuivaruokakaapin ja joitain pientarvikkeita.

–Kaupunki on sopinut vartiointiliikkeen kanssa, että vartija käy kaksi kertaa vuorokaudessa paikan päällä. Vartija avaa aamulla ovet ja sulkee ne illalla. Erillistä henkilökuntaa ei tilassa ole, Routasaari selventää.

Jos ongelmia ilmenee, on tilaan Routasaaren mukaan mahdollista asentaa kameravalvonta. Lisäksi tilassa on ylläpitäjien yhteystiedot, joille voi soittaa, jos huomaa tilassa esimerkiksi tehdyn ilkivaltaa. Ongelmiin luvataan puuttua heti, mikäli niitä ilmenee.

–Parhaimmillaan hävikkiruokakaappi toimii siten, että käyttökelpoisen ylijäämäruoan roskiin heittämistä saadaan hillittyä toiminnan avulla ja ne kansalaiset, jotka ovat ruoka-avun tarpeessa, saavat syödäkseen. Toiminta on ekologista, yhteisöllistä ja antaa hyvää kaupunkikuvaa, Routasaari summaa.

Idea hävikkiruokakaapin perustamiseen lähti Routasaarelta, joka oli nähnyt uutisen, missä kerrottiin Kotkassa toimivasta hävikkiruokakaapista. Uutisen luettuaan hän halusi tuoda omaan kaupunkiin vastaavan yhteisöllisen hyväntekeväisyystoiminnan.

Hävikkiruokakaappi

Avattiin maanantaina 10. syyskuuta.

Tila, jossa on jääkaappi, pakastin ja kuivakaappi, johon tuodaan käyttökelpoista ylijäämä ruokaa kotitalouksilta ja mahdollisesti yrityksiltä.

Ruoka-apua tarvitsevat voivat itse hakea hävikkikaapista tarvitsemansa ruokatuotteet sen mukaan, mitä kaapissa on saatavilla kulloisellakin hetkellä.

Tila sijaitsee osoitteessa Etelätie 2, Mänttä.

Tila on avoinna joka päivä kello 9–20.


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Ihmettelen miten tämä sääntösuomessa toimii. Kuka vastaa jos kylmäketju ei ole toiminut ja ruoka aiheuttaa sairastumisen. Koko homma kuulostaa takaperoiselta, kuluttajat kantavat ensin ruuan kotiinsa, sen jälkeen kierrätykseen. Olisiko sytä opetella arvioimaan määrät oikein ja ostaa vain tarvittava. Jos ylimääräistä jää, niin on parempi että se jää kauppaan. Sieltä voidaan hoitaa jakelu turvallisemin kuin että ruokaa viedään lämpimissä autoissa joissa jo ennestään vanhan ruuan pilaantuminen kiihtyy.

  • Nimetön

    Miten valvonta toteutetaan? Kuka tarkastaa tuotavien elintarvikkeiden kunnon? Ja kuka valvoo, että ruoka-apua ei käytetä vääriin tarkoituksiin? Ruokahävikkiä saataisiin vähennettyä, jos kaupat laittaisivat tuotteisiin suurempia päiväysalennuksia!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio