Pirkanmaa

Lidlin nuori myyjä Markus Svanholm on monelle päivän piristys: "Hän on tehnyt kassatyöskentelystä taiteenlajin", hehkuttavat asiakkaat

Markus Svanholmin työ on kerännyt hurjan määrän positiivista palautetta.

Anne Haapalainen
Lidlin nuori myyjä Markus Svanholm on monelle päivän piristys: "Hän on tehnyt kassatyöskentelystä taiteenlajin", hehkuttavat asiakkaat

Markus Svanholm työskentelee Nokian Lidlissä. Työhön kuuluu kaikki myymälän työt.

Anne HaapalainenNokia

Päivän piristys ja pelastus, positiivinen, asiakaspalvelun ykkönen ja ammattilainen, tosi nopea, huikea tyyppi, saa hymyn huulille, ystävällinen ja pirteä, huippukassa, ihan mahtava kassa, loistava tyyppi. Sellainen on Markus Svanholm, 26, julkisten Facebook-palautteiden mukaan. Myös Nokian uutisten toimitukseen on tullut pyyntöjä hakea tämä nuori mies jututettavaksi.

Nuori mies tekee kaikkia myymälän töitä

Svanholm työskentelee Nokian Lidlissä myyjänä. Siellä hän on ilahduttanut asiakkaita jo kolmen vuoden ajan. Aluksi kesätyöntekijänä, sitten osa-aikaisena. Nyt hänellä on vakituinen pesti, sillä takana on Lidlin järjestämä oppisopimuskoulutus.

Nuori mies tekee Lidlissä periaatteessa kaikkea, aivan kuten muutkin Lidlin myyjät. Hän on kassalla, rahastaa ja pakkaa välillä ostoksiakin. Jos häntä ei näy myymälän puolella, saattaa hänet löytää pullonpalautushuoneesta, jossa ihmiseltä vaaditaan kykyä sietää ikäviäkin hajuja. Hän myös siivoaa: nousee lattiansiivouskoneen ohjaimiin ja hurauttaa myymälän leveät käytävät kiiltäviksi.

Ostokset rennolla ranneliikkeellä skannerista

Svanholm tunnetaan ja tiedetään myös varsin omalaatuisesta tavastaan viedä ostokset viivakoodilukijan läpi. Hän ei käännä ylävartaloaan, vaan ohjaa tuotteen rennolla ranneliikkeellä skannerin ohi.

–Eräs asiakas tokaisi kerran, että sinähän olet tehnyt tuosta taidetta, Svanholm muistelee.

Taidetta tai ei, mutta taustalla on niinkin järkiperäinen selitys kuin työergonomia. Svanholm on murtanut vasemman solisluunsa pariin kertaan, ja sen vuoksi käsien on liikuttava mahdollisimman harkiten, että liikeradat pysyvät oikeina eivätkä paikat kipeydy.

–Onhan minulla toki rumpalitaustaa.

Asiakkaan aikeet pitää osata aavistaa

Kassatyössä on joutunut opettelemaan ja myös aavistamaan, maksaako asiakas kortilla vai käteisellä. Jos arvaa väärin ja valitsee korttimaksun, ja asiakas kaivaakin taskusta seteleitä, joutuu aloittamaan alusta.

Kassalla tapahtuu paljon muutakin, mihin asiakkaat eivät välttämättä osaa kiinnittää huomiota ennen kuin homma ei toimikaan.

–Minä olen raivannut tiskin yli oman pienen tilan, johon voin ojentaa ostokset silloin, kun edellä on kaksi asiakasta, joiden ostokset ovat vielä pakkaamatta, Svanholm sanoo.

Samalla voikin tokaista asiakkaalle, että sinä saat ostoksesi tiskin yli.

Vapaan kasvatuksen lapsi

Kangasalan Ruutanasta Nokialle muuttanut Markus Svanholm sanoo olevansa vapaan kasvatuksen lapsi. Hän opiskeli elektroniikka-asentajaksi, mutta töitä ei harjoittelupaikkoja lukuun ottamatta löytynyt. Armeijassa hän suoritti kuorma-autokortin, mutta töitä ei löytynyt siltäkään saralta.

–Pitkäaikaistyöttömyys ei näytä hyvältä cv:ssä. Olen muutoinkin ollut aina sitä mieltä, että ei pidä jäädä kotiin makaamaan, hän sanoo.

Vaikka kaupan myyjä ei varsinaisesti mikään lapsuuden unelma-ammatti videopelien kanssa kasvaneelle pojalle ollutkaan, töissä hän on kyllä viihtynyt. Ja niin ovat hänen asiakkaansakin. Työn ilo näkyy.

–Jokainen kuittitapahtuma on erilainen eikä ole yhtä ainutta tapaa tehdä sitä.

Silloin kun tämä pidetty huippukassa ei ole töissä, hän rentoutuu ja kuntoilee. Polven ristisidevamma estää tällä hetkellä syväkyykyt, mutta ehkä polvi niihin vielä kuntoutuu. Rentoutumiseen taas kuuluvat videopelit ja läpän heitto ystävien kesken.

–Meditoida haluaisin vähän enemmän. Tässä virtuaalisessa ajassa unohtaa helposti varata itselleen omaa aikaa.


Lue myös nämä


Kommentit (23)

  • Nimetön

    Ylöjärvenkin Lidliin voi tulla ihailemaan sisilialaista huipputyöntekijää. Hän panostaa töihinsä aina täysillä ja on tosi ystävällinen ja mukava. Jopa väpaapäivinään kun hänet näkee ostoksilla lastensa kanssa, hän korjailee kaupan asioita, jos näkee esimerkiksi korejen loppuneen ym.

  • Lisää Markuksia Helsingin Lideleihin.
    Bonuksia pojalle; joka on arjen Sankari!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio