Ravintolat

Laukontorin Kuuman keittiö onnistuu, mutta konsepti ontuu pahasti – Ensimmäistä suupalaa sai odottaa yli tunnin

Ravintola-arvio: Laukontorin paviljongin Kuuma-ravintola yrittää taiteilla vaikean sosiaalisen syömisen kanssa eikä onnistu siinä täysin. Palvelussa on vielä viikon aukiolon jälkeen alkukankeutta. Myös osa annoksista on niin pieniä ja pelkistettyjä, että ruokailija pelkää jäävänsä nälkäiseksi.

Timo Marttila
Laukontorin Kuuman keittiö onnistuu, mutta konsepti ontuu pahasti – Ensimmäistä suupalaa sai odottaa yli tunnin

Kuumasta avautuu komeat näköalat Ratinan suvantoon.

Vesa Laitinen

Mikä: Pitkän odottelun jälkeen Tampereen Laukontorille avautuneen näyttävän paviljongin Kuuma-ravintola uskoo jaettaviin annoksiin monen muun uuden tamperelaisravintolan tavoin. Annokset on keittiön mukaan mitoitettu niin, että kun tilaa 3–4 annosta mieheen, nälkä on poissa ja mieli hyvä. Kuuman ruokalistan ovat laatineet julkkiskokki, ravintolan omistajakuntaan kuuluva Sara La Fountain sekä Hans Välimäen opissa kasvanut keittiömestari Eero Mäkelä.

Sijainti ja miljöö: Ravintola Kuuma hohtaa valkoisessa komeudessaan Laukontorin reunalla. Rakennus on komea ja ainakin ulkopuolisen silmiin hienosti ympäristöön sopiva. Sisältä ravintola on avara ja hieno. Laajat terassit parantavat näyttävää vaikutelmaa entisestään. Saunat on käytännöllisesti erotettu omaksi osastokseen, joten kaljamahaansa ei tarvitse ehdoin tahdoin esitellä terassilla virvokkeita nauttivalle yleisölle.

Tunnelma: Kuumassa käy lauantai-iltana lupaava kuhina, kuten odottaa saattaa. Tunnelma on paikoin jopa hieman levoton – varsinkin, jos päätyy istumaan kasvot ovensuuhun päin. Aika kuitannee tämän pienen harmin heti, kun väki osaa löytää tiensä yläkerran terassille ilman neuvontaa.

Timo Marttila
Kuuman kokki Aki Honkanen esittelee ravintolan maisteluannoksia.

Kuuman kokki Aki Honkanen esittelee ravintolan maisteluannoksia.

Ruoka ja juoma: Päätän viivytellä hieman ruokatilaukseni kanssa, jotta ehtisin siemailla alkudrinkkiäni kaikessa rauhassa ja katsella hieman ympärilleni. Se on virhe, sillä tästä tarpeettomasta omatoimisuudesta seuraa se, että istun ensin pitkään kuivin suin odottelemassa drinkkilistaa, jota ei mistään löydy.

Kun aikanaan tulee ruokatilauksen aika, otan tarjoilijan neuvosta vaarin ja tilaan seuralaiseni kanssa jaettavaksi kaksi kasvisruokaa, kaksi kalaruokaa ja kaksi liharuokaa. Arvostelukäynneillä olisi fiksuinta heittäytyä vain ravintolan henkilökunnan vietäväksi, mutta nyt huomaan tekeväni toisen virheen, kun toivon, että annokset tuotaisiin pöytään teema kerrallaan eli kolmessa erässä. Naiivi ajatukseni on, etten mielelläni sotkisi kalaa ja lihaa samaan suuhun.

Sitten alkaa odottaminen. Ja sitä kestääkin. Katson kellostani, että olen istunut ravintolassa 64–65 minuuttia ennen kuin saan ensimmäisen suupalan. Eikä ravintola näytä mitenkään poikkeuksellisen täydeltä?

Timo Marttila
Peruna-annos on saanut tykötarpeikseen punasipulia ja kuusenkerkkää.

Peruna-annos on saanut tykötarpeikseen punasipulia ja kuusenkerkkää.

Ensimmäiset kipot sisältävät uutta perunaa (8,00) ja tomaattia (8,00). Annoksen puolittamisen jälkeen minulla on lautasella pari sinänsä herkullista uutta perunaa ja muutama, sinänsä herkullinen tomaatti. Peruna on toki saanut pienen pikantin sävyn kuusenkerkästä ja sipulista, tomaatti savustetusta kotijuustosta, mutta aika proosalliseksi tätä aloitusta voi kutsua. Tai sitten laadukkaan kotimaisen raaka-aineen kunnioittamiseksi, sillä olen hartaalla kumarruksella hyväksynyt tomaattisalaatin kelpo alkuruoaksi parissa muussakin tamperelaisessa ravintolassa.

Silti odotan, että seuraavat kala-annokset, siika (14,00) ja lohi (14,00) paikkaavat tilannetta ja kurnivaa vatsaani. Sokerisuolattu siika on saanut kauniin paahdon ja herkullisena kiiltävä kalanliha maistuu tuoreelta ja herkulliselta. Myös lohi on onnistunut raaka-ainetta ja savustamista myöten.

Timo Marttila
Härän marmorifilee on tehty jaettavaksi pöytäseurueen kesken.

Härän marmorifilee on tehty jaettavaksi pöytäseurueen kesken.

Harmi, että koordinaatio pettää taas. Lihat eli härkä (19,00) ja karitsa (19,00) tuodaan jäähtymään samaan aikaan eikä tilannetta paranna yhtään se, että seuraavaksi odotan lihalle tilaamaani punaviiniä. Kun tähän yhdistetään aterimien ja lautasten vaihdot sekä väärät viinit, meno alkaa olla sekavaa kuin eduskunnan sote-valiokunnassa.

Molemmista lihoista näkee, että keittiö hallitsee hyvin perusasiat ja trendit. Kypsyydet ovat kohdillaan, vaikka mieluummin maistaisin nämä molemmat lämpiminä. 80 gramman pala marmoroitua naudan ulkofileetä jaettuna kahdelle tuntuu tosin enemmän mielentilatutkimukselta kuin kulinaristiselta elämykseltä, mutta maku on hyvä ja annos nätti. Listan mukaan karitsa on ylikypsää ja todella pitkään haudutettua, mutta lopputulos on lähempänä perinteistä ulkofilettä ja sellaisenaan ihan syötävän herkullinen. Lisäkkeitä on niukasti, joten elämystä voisi kuvailla varsin pelkistetyksi – varsinkin, kun armopaloja tarjoiluastiasta kaapiessa osa kastikkeesta menee väistämättä hukkaan.

Tuntuu lähes kohtuuttomalta puuttua nyt ravintolan pieniin annoskokoihin, kun viikosta toiseen valitan muualla annosten suuruutta. Mutta kyllä Kuumassakin nälkä varmasti lähtee, kun tilaa riittävästi lisää eikä välitä salakavalasti kasvavasta laskusta.

Jälkiruokia ravintolan listalla on vain yksi, mustikkakukkoa ja maitojäätelöä (6,00). Annos on hyvin makea päätös hämmentävälle aterialle, enkä aivan ymmärtänyt, mikä tästä kukon teki, vaikka juureni ovatkin lähellä Kuopion toria.

Palvelu: Toivon, että tarjoilun viipyily ja monipolvinen sekoilu menee ravintolan alkukankeuden ja kokemattomuuden piikkiin. Jokainen salissa työskennellyt yritti kyllä parhaansa ja oli ystävällinen. Konsepti kankeili, eivät ihmiset.

Mahdollisuus parantaa

Mikä: Kuuma, Laukontori, Tampere, p. 010 406 5121, info@saunaravintolakuuma.fi.

Avoinna: ma–to 9–24, pe–la 9–1.30, su 9–24.

Hinnat: alkuruoat 8–14, pääruoat 19 ja jälkiruoat 6 euroa.

Erityistä: Ravintola ei ota pöytävarauksia alle 10 hengen seurueille.

Tuomio: Kuumaa on odotettu Tampereella kuin sitä kuuluisaa Kuuta. Keittiön pohjoismainen linja on kiinnostava ja ruoanlaittotaitoa löytyy selvästi. Ravintolan konsepti vain on niin haastava, ettei homma toiminut ainakaan vielä tällä kertaa. Annokset ovat paikoin niin pelkistettyjä, että jos ruokailija ei osaa pitää puoliaan, nälkäisenä hän kotiin lähtee: ★★★.


Lue myös nämä


Kommentit (13)

  • Mouhijärvi

    Minä ainakin asiaan perehtymättömänä ravintola-alan asiantuntijana tiedän kertoa että kaikkien ravintoloiden kannattaa ja pitää olla samanlaisia. Pastaa, pizzaa ja siipiä pitää löytyä jokaiselta listalta. Jokaisesta ravintolasta tulee saada lounasta linjastosta ja kaljan pitää olla halpaa. Muuten ei kyllä asiakkaista ole. Kaikki ison hinnan ravintolat ovat konkurssiin menneet. Paitsi ne hyvät tietenkin. Ja kyllä minun mielestä se se valkoinen lipunmyyntikontti oli paljon kauniimpi kuin arkkitehdin suunnittelema rakennus. Koko ranta pilalla. Ilman käyntiäkin tiedän että surkea yritys. Kyllähän minä sen jo ratikkalinjastakin tiesin, että pilaa kaiken.

  • Sama konsepti jyrää Tampereella?

    Nerokas idea – ravintoloitsijan kannalta. Asiakas saa pieniä, minimaalisia ruokanäytteitä täyden ravintola-annoksen hinnalla. Raaka-ainekustannukset vähenevät ja annosten valmistaminen nopeutuu. 80 gramman pihvi jaetaan kahdelle tai koko pöytäseurueelle??? Onko tämä vitsi? Tampereella yhä useampi ”ruokaravintola” tarjoilee ruokanäytteitä kiskurihinnoilla. Konsepti on sama: Nälkäisenä on turha tulla ravintolaan, vaan asiakas ruokailee kotona ennen ravintolaan lähtöä. Ravintoloitsijoiden kannattaa muistaa, että asiakas ei ole tyhmä. Huijattu asiakas ei tule samaan paikkaan toista kertaa huijattavaksi. Kiitos Aamulehdelle hyvästä jutusta – asiakas osaa varautua etukäteen!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio