Ihmiset

Kuolevan ystävän neuvo sai yrittäjän pohtimaan, millaisia töitä hän haluaa tehdä – Marko Kulmala teki yllättävän valinnan

Viestintäalan yrittäjä Marko Kulmala menee urapolkuaan vastavirtaan. Hän pakkaa yrityksensä pöytälaatikkoon ja siirtyy palkkatöihin. Päätös herättää kummastusta aikana, jolloin sekä valtiovalta että elämäntapakonsultit tuntuvat ohjaavan meitä kaikkia yrittäjiksi.

Emilia Kangasluoma
Kuolevan ystävän neuvo sai yrittäjän pohtimaan, millaisia töitä hän haluaa tehdä – Marko Kulmala teki yllättävän valinnan

Marko Kulmala on tällä viikolla tyhjentänyt yrityksensä Insanon toimistoa Helsingin Kruunuhaassa. Yritys menee pöytälaatikkoon ja Kulmala ryhtyy osuuskaupan apulaiseksi.

Marja AaltioAamulehti

Toimisto Kruununhaan Alkon naapurissa on melkein siivottu. Media- ja viestintäalan ammattilainen Marko Kulmala pakkaa yritystään pöytälaatikkoon ja aloittaa maanantaina toisen palveluksessa palkollisena. Outo suunta aikana, jolloin yrittäjyyden ylistystä tulvii joka tuutista ja palkkatyön povataan katoavan.

Marko Kulmala siirtyy SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksen palvelukseen.

–Kolme, neljä vuotta sitten yrittäjyyden vaihtaminen palkkatyöhön olisi ollut minulle täysin mahdoton ajatus, tunnustaa Kulmala.

Päätös oli hänelle pitkän pohdinnan tulos. Joulukuussa täyteen tullut viidenkympin rajapyykki vaikutti toki, mutta sitäkin enemmän pohdintaan vaikutti hyvän ystävän kuolema reilu vuosi sitten. Elämän rajallisuuden tajuaminen sai Kulmalan miettimään, mitä hän vielä haluaisi työelämässä tehdä.

–Ystävä oli vain pari vuotta minua vanhempi ja sairasti pitkään. Hän tiesi kuolevansa ja kiteytti elämänohjeensa kolmeen kohtaan. Niiden yksinkertaisten neuvojen ymmärtäminen oli pysäyttävä juttu.

Ystävän neuvot kuuluivat: Jos et halua tehdä jotain, älä tee. Jos haluat tehdä jotain, tee. Älä kiinny tavaraan tai materiaan, lopussa kaikkien tavaroiden arvo on nolla.

Raitis ajattelee tätä hetkeä

Kulmala sanoo puhuneensa kyllästymiseen asti alkoholismistaan ja raitistumisestaan, joka tapahtui reilut 13 vuotta sitten. Se on kuitenkin vaikuttanut vahvasti hänen ajatteluunsa, joten sitä ei voi tyystin sivuuttaa. Kulmala jakaa ajattelutavan raittiiseen ja epäraittiiseen. Epäraitisajattelutapa antaa mielen seikkailla menneessä ja tulevassa.

–On ihan yhtä turha miettiä vuoden 1970 tapahtumia kuin vuoden 2027 asioita, koska nyt on nyt, ja se on ainut hetki, johon voin itse vaikuttaa. Raitis ajattelutapa keskittyy nykyhetkeen.

Nykyhetken tärkeys ja elämän rajallisuuden tajuaminen johtivat pitkään pohdintaan. Pohdinta päättyi ajatukseen, että Kulmala haluaisi vielä kokeilla, miltä tuntuisi työskennellä toisen palveluksessa. 12 vuotta yrittäjänä ovat olleet hienoja, mutta nyt oli muutoksen aika.

Kulmala testasi ajatustaan muutamalla headhunterilla. Hän kysyi, olisiko viisikymppisellä vielä mahdollisuuksia löytää uusi työpaikka ja sai yllättävän vastauksen.

–He sanoivat, että viimeisen parin vuoden aikana yritykset ovat olleet erityisen kiinnostuneita yli 50-vuotiaista työntekijöistä. Aiemmin 50-vuotiaat eivät ole edustaneet, miten sen sanoisi, tavoitelluinta työntekijäsegmenttiä.

Yksi Kulmalan jututtamista rekrytoinnin ammattilaisista neuvoi häntä listaamaan kiinnostavat yritykset. Siinä pyörittelyssä esiin nousi S-ryhmä, jonka kanssa Kulmala oli tehnyt yrityksensä kautta töitä jo aiemminkin. Kulmala tarjoutui töihin ja vastaus oli kyllä.

–Ehdotin itse tittelikseni apulaista. Se sopii minulle oikein hyvin.

Emilia Kangasluoma
Marko Kulmala on pitkä mies, luistimilla kaksi metriä. Hän sekä pelaa jääkiekkoa itse että seuraa sitä fanina. Tampereella syntyneen ja kasvaneen miehen suosikkijoukkue on Tappara.

Marko Kulmala on pitkä mies, luistimilla kaksi metriä. Hän sekä pelaa jääkiekkoa itse että seuraa sitä fanina. Tampereella syntyneen ja kasvaneen miehen suosikkijoukkue on Tappara.

Uudessa työssään Marko Kulmala muun muassa avustaa vähittäiskaupan ketjujen johtoa vetämällä ideointiprosesseja. Hän myös tuottaa erilaisten teemojen johtoajatuksia ja muita sisältöjä. Hän työskentelee siis viestinnän ja markkinoinnin konseptien parissa kaupallisen johtajan Ilkka Alarodun alaisena.

Tampereella syntynyt ja kasvanut Kulmala on opiskellut kotimaista kirjallisuutta Tampereen yliopistossa. Hän kuvitteli joskus päätyvänsä kirjallisuuden tutkijaksi, mutta työelämä imaisi hänet toiseen suuntaan. Kulmala tie vei paikallisradioiden ja tamperelaisen VipVisionin kautta Helsinkiin ja tekemään musiikkiohjelmaa Jyrki MTV3:lle.

Lyhyttä mainostoimistokoukkausta lukuun ottamatta Kulmala ei ole tehnyt varsinaisesti mainontaa, mutta on ollut muun ,muassa kehittämässä yritysten viestintäkonsepteja ja erilaisia palvelutuotteiden konsepteja.

Itse hän ajattelee olevansa tarinankertoja. Viestintä on tarinoita ja viestin ymmärretyksi tekemistä. Kirjallisuustieteen opinnoista on hänen mukaansa ollut tässä työssä apua.

–Työni on ollut tekstin analysointia ja tutkimista, mutta vain toisesta suunnasta. Olen miettinyt, mitä tulkintoja vastaanottajassa syntyy, jos kerromme asian tällä tavalla.

Sitä samaa hän aikoo jatkaa uudessa tehtävässään.

Kulmala ei tiedä, mitä tuleva työ tarkalleen ottaen tuo tullessaan, tai viihtyykö hän. Kulmala kuitenkin uskoo, että hänellä on edessään jännittävä seikkailu, joka saattaa kestää 15 kuukautta tai 15 vuotta.

Marko Kulmala

Syntynyt 5.12.1967 Tampereella.

Asuu Helsingissä, vaimo ja kolme lasta.

Opiskeli kotimaista kirjallisuutta Tampereen yliopistossa.

Työskenteli paikallisradioissa Tampereella, televisioura alkoi Vip Visionilla. MTV3:lle tekemään Jyrkiä 1995. Eri tehtävissä MTV3.kanavalla vuoteen 2000 asti. Radiolinja 2000—2003, Lowe&Partners 2004, oma yritys Insano 2005-2017.

Harrastaa lukemista ja kirjallisuutta, pelaa jääkiekkoa ja kannattaa intohimoisesti Tapparaa, harrastaa myös kuntosalia, voimakävelyä ja uintia.

Aloittaa apulaisena SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksessa 15.1.2018.


Kommentit (1)

  • Timo

    Varmasti hyvä ajatus miettiä tuossa iässä mitä haluaa ja toteuttaa niitä asioita.

    En vaan oikein saanut kiinni, mikä se juttu oli. Työnkuva kuitenkin samantyyppinen, eli ajattelu.
    Vai oliko se vain vieraalle työntekemisen, ilmeisesti ensimmäistä kertaa ?

    Moni päättää tehdä vastaavanlaisten pohdintojen jälkeen tehdä jotain uutta ja erilaista, osuuskaupalle töihin meneminen ei vaan kuulosta sellaiselta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio