Unelmakoti Italiassa

Kunpa vihdoinkin sataisi vettä!

Kolumni: Lomailijalle Fallo olisi paratiisi, mutta paikallisilta alkaa huumori loppua auringon kanssa

-
Kunpa vihdoinkin sataisi vettä!
Minna Lymi

Fallossa ei ole satanut kunnolla kohta kolmeen kuukauteen. Ja vaikka piinallinen Lucifero ymmärsi lopulta häipyä helteineen, kuivuuteen sen lähtö ei auttanut.

Täällä kaivattaisiin kipeästi sateita. Sellaisia kunnollisia, päiväkausia jatkuvia sateita, joita Suomessa on kirottu koko kesä.

Ennusteet ovat kyllä lupailleet vettä, mutta sitten aina päivää ennen h-hetkeä pisarat katoavat kartalta ja lämpötila jatkaa reilussa kolmessakymmenessä.

Öisin on onneksi vähän viileämpää.

Lomailijalle tämä olisi paratiisi, mutta paikallisille ei. Kuivuus on ihan aito ongelma, koska monet kyläläiset kasvattavat itse talveksi perunat, sipulit ja tomaatit:

Vaari kiroilee auringon käpristämiä viinirypäleitä eikä alakylän naapurin viljelyksiltä saatu sitkeälläkään kuokkimisella kuin vajaa laatikollinen sipuleita, perunoita ja valkosipuleita.

Nyt puheissa alkaa nousta huoli tryffeleistä, jotka tuovat monelle abruzzolaiselle ison osan vuoden tuloista. Mitä tapahtuu, jos kuivuus on vienyt myös tryffelit? Mistä rahat silloin saadaan?

Aamusta iltaan Piccolo Salvon yli lentävät koneet kertovat siitä, että Maiellan vuorilla palaa edelleen. Potkuriturbiinikoneet käyvät hakemassa läheisestä Bomba-järvestä sammutusvettä.

Laskujeni mukaan menossa on lentopäivä numero kaksitoista.

Meillä joku pescaralainen kesäasukas keksi kulottaa ja sai pormestarin ja kaikkien muidenkin kyläläisten vihat niskoilleen. Kieltämättä idea olikin aivan älytön - samassa rytäkässä olisi saattanut palaa koko kylä.

Me sentään ymmärsimme hajottaa kivistä kasatun grillimme jo heinäkuussa. Olisi sulaa hulluutta tehdä avotuli näillä keleillä.

Tuorein sääennuste onneksi lupaa, että viikon kuluttua sataa. Tosin se lupasi ihan samaa myös tälle viikolle. Ja edelliselle. Ja muistaakseni myös sitä edelliselle...

Toivon tosissani, että nyt ennuste osuisi oikeaan.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka remontoi taloa Abruzzossa ja opettelee samalla italialaisen pikkukylän elämää. Hän kirjoittaa blogia, joka löytyy täältä.

Minna ja Mikko Lymin elämästä Italiassa kertovia kolumneja ilmestyy joka sunnuntai osoitteessa aamulehti.fi/aihe/unelmakoti-italiassa.


Kommentit (1)

  • Kesä ilman aurinkoa ja auringon kanssa

    ”Tuorein sääennuste onneksi lupaa, että viikon kuluttua sataa. Tosin se lupasi ihan samaa myös tälle viikolle. Ja edelliselle. Ja muistaakseni myös sitä edelliselle…
    Toivon tosissani, että nyt ennuste osuisi oikeaan.”

    Älä huoli. Meilläkään täällä Suomessa ei osata ennustaa. Meille ennustetaan välillä auringonpaistetta, mutta eipä tuota näy. Nytkin sataa putkeen… Miten saisimme asiat kääntymään: teille vesisade kuin ”saavista kaataen” ja meille auringonpaiste aamusta iltaan?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio