Pirkanmaa

Kolmikko keräsi rahaa ja ojensi eurot kiitokseksi päiväkodille – "Kannattaa tehdä hyvää mieluummin kuin pahaa"

Akaan Viialassa asuvat koululaiset hankkivat rahaa hyväntekeväisyyteen vaihtamalla tavaraa kerta kerralta arvokkaampaan. Lopuksi myytiin kuppiparit asetteineen kirpputorilla.

Silja Viitala
Kolmikko keräsi rahaa ja ojensi eurot kiitokseksi päiväkodille – "Kannattaa tehdä hyvää mieluummin kuin pahaa"

Akseli Harju (vas.) kertoo, että hyväntekeväisyysprojektin Team RAE -nimessä on jokaisen pojan etunimen ensimmäinen kirjain. Vierellä seisoo Elias Harju ja takana Roope Jyrkinen.

Jaana KerolaAamulehti

Vuosi sitten Roope Jyrkiselle,12, Akseli Harjulle, 10, ja Elias Harjulle, 13, kävi kuin voi käydä kenelle tahansa joululomaansa viettävälle koululaiselle. Tylsyys iski muutoin aktiiviseen kolmikkoon – ja hyvä niin.

Tylsyydestä syntyi teko, josta on kerrottu jo Akaan Seudussa, MTV3:n nettisivustolla ja nyt Aamulehdessä. Elias Harju kirjoitti itse viikko sitten julkaistun paikallislehden jutun.

Kyse on hyväntekeväisyydestä, ja teko tiivistyy Elias Harjun sanoissa:

–Kannattaa tehdä hyvää mieluummin kuin pahaa.

Kolmikkoa kiinnosti tehdä videopalveluun ladattavaa sisältöä. Harjujen isä keksi lopulta idean hyväntekeväisyysprojektista, joka ikuistettaisiin videoille. Tavaroita vaihdettaisiin lähikulmilla edellisiä kalliimpiin varojen kerryttämiseksi.

–Se kuulosti kivalta idealta. Tietysti aina herää pohdittavaa. Ensimmäisen vaihdettavan tavaran piti esimerkiksi olla halpa, mutta sillä piti olla silti vaihtoarvoa, Elias Harju kertoo.

Kohde löytyi helposti

Sen sijaan idea hyväntekeväisyyskohteesta syntyi saman tien. Rahat saisi Pajantien päiväkoti, jossa kaikki olivat olleet aikanaan hoidossa.

Pojista tuntui selvältä, että kohde tarvitaan.

–Ihmiset tuskin antaisivat sinun käyttöösi rahaa, ja päiväkodissa oli ollut mukava olla, Elias Harju kertoo.

Projektin alussa oli mustekynä, ja parin vaihdon jälkeen Elina-asiaston osia, jotka myytiin kirpputorilla 60 eurolla. Rahan pojat muuttivat lahjakortiksi, jonka he halusivat hankkia paikallista liikettä tukeakseen Viialan Halppiksesta.

Silja Viitala
Team RAE:n hyväntekeväisyystaipaleesta tuli oletettua pidempi. Sitä venyttivät harrastekiireet ja se, että tavaroiden arvo nousi niin, että vaihtaminen vaikeutui. Siksi viimeinen vaihto myytiin kirpputorilla.

Team RAE:n hyväntekeväisyystaipaleesta tuli oletettua pidempi. Sitä venyttivät harrastekiireet ja se, että tavaroiden arvo nousi niin, että vaihtaminen vaikeutui. Siksi viimeinen vaihto myytiin kirpputorilla.

Kolmikko vei lahjakortin päiväkotiin tammikuun alussa.

–Ihmettelin, että hoitajat muistivat meidät. Ei tarvinnut edes nimeään sanoa, Jyrkinen kertoo.

Hän arvioi tunnelmaa lämminhenkiseksi.

–Ei sitä nyt ihan vielä voi nostalgiaksi sanoa, Elias Harju huomauttaa.

Projekti haluttiin viedä muista kiireistä huolimatta loppuun.

–Oli vaikeaa pitää välillä asiaa esillä. Niin piti silti tehdä, jotta kukaan ei ajattelisi, että olemme jotain huijareita, Elias Harju sanoo.

Urheilu pitää liikkeellä

Haastattelu ajautuu vääjäämättä hetkeksi urheiluun, joka rytmittää kolmikon arkea koulun lisäksi.

Ahma-logo ärjyy Harjun veljesten asuissa. He pelaavat jääkiekkoa Valkeakosken Kiekko-Ahman junnuissa. Akseli Harju vaanii maalipaikkoja hyökkääjänä ja isoveli torjuu kiekkoja samassa D2-ikäluokan joukkueessa.

Maalivahdin osa haastaa, mutta silti maali veti puoleensa myös Jyrkistä. Hän pelaa LeKi-futiksen 04-05-ikäluokan maalivahtina.

–Mitä vanhemmaksi pelaajat tulevat sitä enemmän he alkavat ymmärtää, mitä auttaa, jos sättii maalivahtia. Ei yhtään mitään, Elias Harju napauttaa.

Silja Viitala
Roope Jyrkinen (vas.), Akseli Harju ja Elias Harju antoivat Aamulehdelle haastattelun Viialan jääkiekkokaukalon tuntumassa. Harjun veljekset pelaavat jääkiekkoa Valkeakoskella ja Jyrkinen jalkapalloa Lempäälässä.

Roope Jyrkinen (vas.), Akseli Harju ja Elias Harju antoivat Aamulehdelle haastattelun Viialan jääkiekkokaukalon tuntumassa. Harjun veljekset pelaavat jääkiekkoa Valkeakoskella ja Jyrkinen jalkapalloa Lempäälässä.

Jyrkinen kertoo oppineensa pelipaikkaan liittyvästä paineesta lisää siirryttyään Viialasta Lempäälään.

–Siellä minun piti ansaita uutena paikkani. Täällä kaikilla oli luotto minuun.

Mitä tapahtuu, jos tylsyys iskee taas? Kolmikko kertoo aikovansa hengähtää hetken vuoden projektin jälkeen. Epäilemättä näin päämäärätietoiset tekijät nähdään vielä kanavilla.

Team RAE

Akaan Viialassa vuosi sitten syntynyt Team RAE keräsi rahaa hyväntekeväisyyteen vaihtamalla tavaroita edellisiä arvokkaampiin.

Lopuksi myytiin vaihtoketjun kautta tullut astiasto kirpputorilla.

Saadut 60 euroa lahjoitettiin tammikuun alussa lahjakorttina Pajantien päiväkotiin.

Se oli kiitos Team RAE:n jäseniltä päiväkodille, jossa he olivat aikanaan hoidossa.

Team RAE latasi projektista videoita Youtubeen, josta ne löytää tiimin nimellä.

Tiimin jäsenet: Roope Jyrkinen, Akseli Harju ja Elias Harju.

Mitä projekti opetti?

Roope Jyrkinen: Kun tekee tarpeeksi kunnolla jotain, niin kyllä se tuottaa tulosta.

Akseli Harju: Opin olemaan kameran edessä. Sitä en ollut koskaan aiemmin tehnyt.

Elias Harju: Se opetti sitä, että on kiva jakaa asioita.

Nettihavainnot?

Peukku voi netissä osoittaa tylysti alaspäin myös hyvälle asialle ilman erityistä perustelua.

Positiivistenkaan kommenttien seuraamiseen ei kannata koukuttua, sillä se tuhlaa aikaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio