Pirkanmaa

Kirkon uusi tamperelaiskeksintö: kolehtia ei tarvitsekaan enää maksaa käteisellä – "Ajattelimme hypätä suoramaksun yli heti tulevaisuuden maksutapaan"

Mobiilisovellus toimii toistaiseksi vain nuorille aikuisille tarkoitetuissa Uuden Verson messuissa eli jumalanpalveluksissa.

Kuvakaappaus / Messenger.com
Kirkon uusi tamperelaiskeksintö: kolehtia ei tarvitsekaan enää maksaa käteisellä – "Ajattelimme hypätä suoramaksun yli heti tulevaisuuden maksutapaan"

Mobiilikolehdin voi maksaa ainoastaan jumalanpalveluksen aikana messussa, sillä muulloin kirkolla ei ole rahankeruulupaa. Siksi sovellus paikantaa henkilön olevan juuri kirkossa eikä esimerkiksi kotona.

Tiina ElliläAamulehti

Yhä harvemmalla on kolikkoja taskussaan. Siksi Tampereen evankelisluterilaisessa kirkossa päädyttiin kehittämään mobiilisovellus, jolla kolehdin voi maksaa älypuhelimella Messengerissä. Samanlainen maksutapa on käytössä jo ainakin Kotipizzalla ja Nenäpäivällä.

Sovelluksen teki nuorten aikuisten yhteisöön Uuteen Versoon kuuluva Petri Sandström. Mobiilikolehti oli samalla diplomi-insinööri Sandströmin diplomityö.´

–Kaikki maksaminen näyttää siirtyvän pikaviestinpalveluihin. Myös Whatsappin on tulossa maksumahdollisuus, jos olet linkittänyt sinne korttitietojasi. Ajattelimme hypätä suoraan lähimaksusta tulevaisuuden maksutapaan, perustelee nuorten aikuisten pastori Olli Viljakainen.

Kuvakaappaus / Messenger.com
Saman palvelun kautta henkilö voi jättää myös rukouspyynnön, lukea Uuden Verson blogeja, antaa palautetta ja kuunnella saarnat.
–Tuntuisi hassulta, ettei mikään muu kiinnostaisi kuin raha. Haluamme palvella muillakin tavoin, nuorten aikuisten pastori Olli Viljakainen naurahtaa.

Saman palvelun kautta henkilö voi jättää myös rukouspyynnön, lukea Uuden Verson blogeja, antaa palautetta ja kuunnella saarnat. –Tuntuisi hassulta, ettei mikään muu kiinnostaisi kuin raha. Haluamme palvella muillakin tavoin, nuorten aikuisten pastori Olli Viljakainen naurahtaa.

Homma toimii näin: henkilö menee Facebookin Messengerissä Uusi Verso -sivulle. Kyseessä on chatbot, jossa robotti vastaa. Robotti kysyy henkilön sijainnin, esimerkiksi Tesoman kirkko. Kun henkilö on paikannettu, hän voi määrittää kolehtisumman. Palvelu on linkitetty Pivo-lompakon maksunsiirtoon.´

Mobiilipalvelu on Viljakaisen mukaan toiminut hyvin. Kerran tosin Osuuspankin Pivo-lompakon kanssa oli ongelmia eikä mobiilikolehtia pystynyt siellä maksamaan. Alle puolet kolehdista maksetaan Uuden Verson messuissa nyt Messengerillä.

–Tänäänkin on messussa sillä maksettu. Moni on kiittänyt mobiilikolehdin helppoudesta.

Onko tarkoitus, että mobiilikolehti yleistyisi muihinkin messuihin Tampereella tai Suomessa?

–On siitä tullut kyselyjä. Tämä sopii hyvin ainakin nuorten aikuisten messuihin, joissa keski-ikä on noin 30 vuotta ja kävijöitä 350–400. Aamumessujen kävijöiden keski-ikä on keskimäärin yli 50–60 vuotta. He käyttävät ehkä enemmän käteistä. Voin tosin olla väärässäkin, Olli Viljakainen miettii mobiilikolehdin soveltuvuutta eri messukävijöille.

Kännykän räplääminen messun aikana on siis nyt sallittua?

–Kai sitä muutenkin räplätä saa, Viljakainen nauraa.


Kommentit (3)

  • köh

    Vielä kun keksisivät, miten mobiilimaksamisen voisi toteuttaa täysin anonyymisti. Siihen asti käteinen on valttia.

  • Nimetön

    Se on jännä juttu et miksi kirkolla on tälläinen porsaanreikä, kun se saa kerätä rahaa ilman että tarvisi maksaa veroja.
    Muistakaa ihmiset antaa uhrilahjana perintönne jälkipolvillenne niin vältytte lahjaverolta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio