Ruoka

Kilohinta 16 euroa, pölypunkeille allergisen ei pidä maistaa – Tamperelaiskaupan asiakkaat kertovat, miltä maistuu kohuttu sirkkaleipä

Sirkkatuotteita tulee nyt kauppoihin kiihtyvällä tahdilla. Torstaina Tampereella maisteltiin sirkkaleipää. Sirkkajauhoja on vain kolme prosenttia leivän sisällöstä. Leivän kilohinta on 16 euroa.

Timo Marttila / Aamulehti
Kilohinta 16 euroa, pölypunkeille allergisen ei pidä maistaa – Tamperelaiskaupan asiakkaat kertovat, miltä maistuu kohuttu sirkkaleipä

Jaana Reinikan mielestä leivässä tärkeintä on maku ja terveellisyys. Sirkkaleipä täyttää molemmat vaatimukset, joten Reinikka arvelee ostavansa sitä.

Kati KalliosaariAamulehti

Vasta uunista otettu leipä tuoksuu herkulliselta. Sen sisus on tummahko ja maku rouhea, hieman pähkinäinen.

–On tämä rapeaa ja hyvää leipää. Varmaan tulee ostettua, arvelee Jaana Reinikka.

Maistiaisiksi tarjottu leipä tekee hyvin kauppansa. Mukana taitaa olla myös pientä uteliaisuutta, sillä leipäkorin vieressä oleva lappu kertoo, että kyse on sirkkaleivästä.

Yhteen leipään on jauhettu noin 70 Hollannissa kasvatettua, pakastekuivattua kotisirkkaa. Sirkkajauhot on lisätty leivän taikinaan leivontavaiheessa.

Tuoteseloste paljastaa, että sirkkajauhoja on vain kolme prosenttia leivän sisällöstä. Leivässä on myös muun muassa vehnäjauhoja, auringonkukan-, seesamin- ja pellavansiemeniä sekä ruismallasta.

–Jos en tietäisi, että tässä on sirkkoja, en erottaisi sitä tavallisesta leivästä, toteaa Arto Sirén.

Siréniä sirkkaleipä kiinnostaa sen sisältämän proteiinin vuoksi, sillä hän juoksee maratoneja.

Timo Marttila / Aamulehti
Arto Sirén totesi, että ei maun perusteella erottaisi sirkkaleipää tavallisesta. Sirén harrastaa maratonien juoksemista, joten uutuustuote kiinnostaa häntä. Sirkat kun ovat hyvin proteiinipitoisia.

Arto Sirén totesi, että ei maun perusteella erottaisi sirkkaleipää tavallisesta. Sirén harrastaa maratonien juoksemista, joten uutuustuote kiinnostaa häntä. Sirkat kun ovat hyvin proteiinipitoisia.

Timo Marttila / Aamulehti
Tomi Minetin mielestä sirkkaleivän maku oli paahteinen ja miellyttävä. Hän ei silti täysin vakuuttunut uutuustuotteen eduista.

Tomi Minetin mielestä sirkkaleivän maku oli paahteinen ja miellyttävä. Hän ei silti täysin vakuuttunut uutuustuotteen eduista.

Myös Tomi Minetti kehuu leivän makua, mutta on hieman epäileväinen.

–En tiedä, miksi minun tätä pitäisi syödä? Onko se sirkkojen tuotanto sen parempaa kuin viljan tai lihankaan, tarhoissa kai niitä sirkkojakin kasvatetaan, Minetti miettii.

Sirkkaleipä on hieman kalliimpaa kuin perusleivät. Paperipussiin pakattu 250 gramman pötkylä maksaa 3,99 euroa eli 16 euroa kilolta.

Sirkkabuumi käynnissä

Tampereen Kalevan Prisman asiakkaat saivat torstaina maistaa sirkkoja ja sirkkaleipää, useimmat ensimmäistä kertaa elämässään.

Fazer toi sirkkaleivät ruokakauppoihin marraskuun lopulla tiettävästi ensimmäisenä maailmassa, aluksi pääkaupunkiseudulle. Nyt niitä leivotaan myös Tampereella ja Lahdessa.

Kauppojen hyllyille ilmestyy kiihtyvään tahtiin myös muita sirkkatuotteita: on mysliä, makkaraa ja lihajalosteita, valmisruokia, suklaata sekä erilaisia snackseja. Meneillään tuntuu olevan varsinainen sirkkabuumi.

Se tuli mahdolliseksi, kun maa- ja metsätalousministeriö teki 20. syyskuuta päätöksen, jonka mukaan kokonaiset hyönteiset sallitaan Suomessa elintarvikkeina.

Elintarviketurvallisuusviranomainen Evira on laatinut ohjeet hyönteisten kasvatuksesta, myynnistä, käytöstä elintarvikkeissa sekä pakkausmerkinnöistä.

Pidettävä erillään

Fazerin myymäläleipomoissa sirkkaleivät leivotaan käsityönä. Leipomotyöntekijä Heidi Saxman kertoo, että sirkkajauho teettää leipomossa hieman normaalia enemmän työtä, sillä sitä käsitellään samalla tavoin kuin allergeenejä.

–Sirkkajauho saattaa aiheuttaa allergisen reaktion, jos on allerginen äyriäisille, nilviäisille tai pölypunkeille, Saxman kertoo.

Sirkkajauho pidetään siksi erillään muista raaka-aineista. Myös työvälineet, pöytätasot ja muut pinnat pitää puhdistaa huolellisesti hyönteisleipien valmistuksen jälkeen. Valmiit tuotteet pidetään erillään muista tuotteista.

Timo Marttila / Aamulehti
Sirkkaleipä leivotaan Fazerin leipomomyymälässä paikan päällä. Leipomotyöntekijä Heidi Saxman kertoo, että sekaleivän taikina oli leivottaessa tiivistä ja "tymäkkää". Siinä on joukossa myös erilaisia siemeniä.

Sirkkaleipä leivotaan Fazerin leipomomyymälässä paikan päällä. Leipomotyöntekijä Heidi Saxman kertoo, että sekaleivän taikina oli leivottaessa tiivistä ja "tymäkkää". Siinä on joukossa myös erilaisia siemeniä.

Vain osa EU-maista on sallinut hyönteisruuan myymisen, Suomen lisäksi muiden muassa Hollanti, Belgia, Itävalta, Tanska ja Englanti. Hollannissa hyönteisruoka on ollut sallittua jo vuosien ajan. Siellä on myös kokemusta kotisirkkojen kasvatuksesta.

Sirkkatuotteiden valmistukseen käytetään Suomessa pääasiassa tuontijauhoja, mutta sirkkojen kasvatus on käynnistymässä myös kotimaassa. Sekä Fazer että lihajalosteita valmistava Mattila Bros (Veljekset Mattila) kertovat, että ne pyrkivät korvaamaan ulkomaisen sirkkajauheen kotimaisella, kunhan kotimainen tuotanto on riittävän suurta.

Raaka-ainetoimittaja Nordic Insect Economy Oy (NIE) aikoo rakentaa Euroopan suurimman elintarvikehyönteisiä kasvattavan tuotantolaitoksen Loviisaan. NIE Oy rakentaa myös uuden prosessointilaitoksen Ylöjärvelle. Laitos tuottaa hyönteisjauhetta elintarviketeollisuuden tarpeisiin.

Timo Marttila / Aamulehti
Sirkkaleivässä on myös siemeniä ja ruismallasta.

Sirkkaleivässä on myös siemeniä ja ruismallasta.

Sirkkatuotteet

Viime viikkoina markkinoille on tullut lukuisia uusia sirkkatuotteita.

Ylöjärveläinen lihanjalostamo Mattila Bros, eli Veljekset Mattila Oy, valmistaa lihajalosteita ja valmisruokia hyönteisistä. Ensimmäisena kauppoihin tulevat sirkkakasvispihvit, sirkkajauheella höystetyt makkarat ja nakit sekä sirkkapasta.

K-kaupoissa on myynnissä Samun sirkkagranolaa. Mysli on maustettu puolukalla ja omenalla. Tuotteet toimittaa suomalainen EntoCube.

Käsin leivotut sirkkaleivät ovat myynnissä Fazer myymäläleipomoissa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Lahdessa.

Keskiviikkona 20. joulukuuta kauppoihin tulee ensimmäinen suomalaisista hyönteisistä valmistettu tuote, nimittäin sirkkasuklaa. Sen lanseeraavat Kultasuklaa ja Entis.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Nimetön

    ”Melkoinen kilohinta leivällä…”
    ”Hieman kalliimpaa”, vedätti Aamulehti.

    Uutuustuotteilla on uutuustuotteiden hinnat. Markkinoiden kypsyttyä nuo sirkat joutuvat kilpailemaan jauhelihan kilohinnan kanssa.

  • Nimetön

    Pelkkä markkinointikikka jos sirkkoja on vain tuo 3 prosenttia. Maratoonarille tiedoksi, että viljassa ja jauhoissa on jo itsessään hyvin proteiinia, ei se ole tavallinenkaan leipä mitään ”hiilarihöttöä” vaikka jotkut (markkinointikikka kai sekin) sellaista väittävät. Odotan esim. pihvejä, joissa sirkkoja olis vähintään kolmannes raaka-aineista ja vähän rapsakampi suutuntuma.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio