Terveys

Kaikkia eturauhassyöpiä ei haluta löytää – Syöpäsäätiö antoi suurtuen seulontaan, jolla saadaan kiinni syövän aggressiivinen muoto

Eturauhas- syövän seulontatutkimus jatkuu Tampereella ensi vuoden alussa Suomen Syöpäsäätiön suurapurahan tuella. Syöpäsäätiö jakaa tänä vuonna apurahoja ennätykselliset 6,5 miljoonaa euroa.

Timo Marttila
Kaikkia eturauhassyöpiä ei haluta löytää – Syöpäsäätiö antoi suurtuen seulontaan, jolla saadaan kiinni syövän aggressiivinen muoto

Professori Anssi Auvisen johtama työryhmä sai 450 000 euron apurahan, jolla töitä tehdään kolme vuotta.

Marja AaltioAamulehti

Eturauhassyövän seulontatutkimus saa jatkoa Tampereella, kun professori Anssi Auvisen työryhmä sai Suomen Syöpäsäätiöltä kolmivuotisen 450 000 euron suurapurahan uuden tutkimuksen aloittamiseksi. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää, voidaanko eturauhassyövän seulontaa kehittää niin, että siinä päästäisiin eroon niin sanotuista turhista diagnooseista eli sellaisten syöpien toteamisesta, joita ei tarvitse hoitaa.

Tampereelle tuli toinenkin suurapuraha. Professori George Bovan tutkimusryhmä sai 300 000 euron apurahan korkean riskin eturauhassyövän etäpesäkkeiden molekulääriseen jäljittämiseen. Tutkimuksen päämääränä on löytää juuri oikeat hoidot potilaille, joilla on äskettäin diagnosoitu korkean riskin eturauhasen syöpä.

Seulonta uudelle tasolle

Professori Anssi Auvisen johtama tutkimusryhmä on selvittänyt aiemminkin eturauhassyövän seulontaa. Loppuvaiheessa olevassa tutkimuksessa käytettiin syövän seulontaan vain verikokeesta määriteltävää PSA-arvoa.

–Testi toi esiin myös paljon turhia diagnooseja. Eturauhassyövästä jopa kolmannes on kilttiä muotoa, joka ei missään vaiheessa muutu aggressiiviseksi, hoitoa vaativaksi syöväksi. Me emme halua löytää kaikkia piileviä syöpiä, kertoo Anssi Auvinen.

Tutkimuksessa pyritään löytämään vain vaaralliset syövät, sillä turhat diagnoosit johtavat myös turhiin hoitoihin. Ne puolestaan heikentävät potilaan elämänlaatua. Vaikka syövänennuste olisi hyvä, saattavat sekä potilas että lääkäri haluta hoitaa sitä varmuuden vuoksi. Potilas joutuu pelkäämään turhaan jokaisen seulontakäynnin tuloksia odotellessa, vaikka voisi ilman hoitojakin elää normaalia elämää syövän kiltin muodon kanssa.

Eturauhassyövän seulonta on tärkeää, koska seulonta voisi vähentää syöpään kuolevien määrää jopa viidenneksellä. Suomessa kuolee vuosittain noin 800 miestä eturauhassyöpään. Seulonnan avulla voitaisiin ehkä välttää 150 kuolemaa.

Tällä hetkellä käytössä ei ole luotettavaa seulontamenetelmää eturauhassyövän löytämiseksi.

Tutkijat yrittävät löytää menetelmän, jolla jatkotutkimukset voitaisiin rajata vain niihin miehiin, joilla aggressiivisen eturauhassyövän riski on suurentunut.

Uudessa tutkimuksessa käytetään komivaiheista seulontaa taudin löytämiseksi. PSA-testin lisäksi mukaan tulevat muut veritestit ja magneettikuvaus. Varsinaiset diagnostiset tutkimukset rajataan niihin, joilla on kaikkien kolmen testin perusteella suurentunut aggressiivisen eturauhassyövän vaara.

Auvisen mukaan vastaava tutkimus ei olisi mahdollinen juuri missään muualla kuin Suomessa. Maamme terveydenhuoltojärjestelmä ja kattavat rekisterit tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden tämän tyyppiseen tutkimukseen.

Projektissa on mukana monen eri alan asiantuntijoita ja tutkijoita Tampereelta ja Helsingistä.

Seulontaan kutsutaan 17 000 suomalaista miestä. Alustavia tuloksia tutkimuksesta on odotettavissa kymmenen vuoden kuluttua ja lopullisia 15 vuoden kuluttua.

Syöpäsäätiö sai viime vuonna lahjoituksia 7,1 miljoonaa euroa. Varat jaetaan eteenpäin tutkijoille jo tänä vuonna.

Syöpäsäätiön apurahat

Säätiö jakoi marraskuussa 88 apurahaa, joiden yhteissumma on 5 447 000 euroa.

Kaikkiaan tänä vuonna säätiö jakaa tänä vuonna ennätykselliset 6,5 miljoonaa apurahoina syöpätutkimukselle. Aiemmin tänä vuonna säätiö on jakanut 58 matka-apurahaa, joiden yhteissumma oli 70 717 euroa ja tukenut Suomen Akatemian TERVA-ohjelmaa noin miljoonalla eurolla.

Kolme tutkimusryhmää sai kolmivuotisen suurapurahan. Kaksi niistä tuli tamperelaiselle tutkimusryhmälle.

Professori Anssi Auvisen tutkimusryhmälle Tampereelle myönnettiin 450 000 euron apuraha eturauhassyövän seulonnan kehittämiseen.

Professori George Bovan tutkimusryhmälle Tampereelle myönnettiin Movember –rahaston 300 000 euron apuraha korkean riskin eturauhassyövän etäpesäkkeiden molekulääriseen jäljittämiseen.

Kolmas suurapuraha menee professori Robert Winqvistin työryhmälle Ouluun. 450 000 euron Roosa nauha –apuraha käytetään rintasyövän perinnöllisen alttiuden tutkimiseen.

Syöpäsäätiö myönsi ensimmäistä kertaa Roosa nauha –rahastostaan miljoonan euron rahoituksen Suomen Akatemian Tieteellä terveyteen (Terva) -tutkimusohjelmaan. Syöpäsäätiön tuki kohdistui akatemiatutkija Liisa Kaupin tutkimukseen, joka selvittää potilaiden välistä lääkevasteen vaihtelua syöpähoidoissa.

Lisäksi Syöpäsäätiö tukee Suomen Syöpärekisteriä, avustaa Suomen Syöpäinstituutin Säätiötä ja osallistuu Pohjoismaisen syöpäunionin (NCU) tutkimusapurahoihin.


Kommentit (1)

  • Erkki Tamminen, Valkeakoski

    Erittäin hyvä asia. Tuntuu että tätä eturauhassyöpää on yhdellä jos toisellakin iäkkäämmällä miehellä.
    Juuri eilen eräs henkilö ihmetteli etteikö tätä syöpää voitaisi seuloa samaan tapaan kuin rintasyöpää?
    Tai kohdunkaulasyöpää?
    Ilmeisesti ei koska eturauhassyövällä on niin ääripäissä olevia muotoja. Mutta hyvä että asiaa tutkitaan ja kehitetään. Kiitos tutkijoille kuin myös syöpäsäätiölle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio